II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár
Navigáció átugrása.
Címlap

Keresés űrlap

Lévay József

Három évvel ezelőtt négy miskolci intézmény – a Miskolci Egyetem Magyar BTK Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, a Herman Ottó Múzeum és a MNL Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltára – fogott össze annak érdekében, hogy felmérjék és közzétegyék mindazt a miskolci közgyűjteményekben fellelhető anyagot, ami Lévay személyéhez és munkássághoz kötődik. Az emlékprogram záró rendezvényén, 2018. június 11-én a résztvevők beszámoltak közös munkájuk eredményéről: a megjelent monográfiáról és tudományos szövegkiadásról, az emlékprogram honlapján elérhető Lévay-adattárról és az elmúlt években megvalósult rendezvényekről. Dr. Porkoláb Tibor irodalomtörténész Kultusz és felejtés. Lévay József irodalmi és társadalmi státusza című kötete 2017-ben jelent meg. Az idei könyvhétre pedig az ő szerkesztésében és a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár gondozásában megjelent a Lévay József emlékódáit és emlékbeszédeit tartalmazó tudományos szövegkiadás.  A kötet borítóját Körtvélyesi Éva, könyvtárunk munkatársa tervezte, és ő végezte a technikai szerkesztést is.  

Elhagyott harcmező címmel – a Bíbor Kiadó gondozásában – megjelent Györgyei Géza válogatott elbeszéléseit tartalmazó kötete. A Miskolcon élő szerző 1983 óta publikál. Első novellája a Palócföldben jelent meg, azóta közölte írását többek között a Mozgó Világ, az Élet és Irodalom, a Rakéta Regényújság, a Várhely, a Hévíz, a Napjaink, az Agria, a Lyukasóra. A különböző antológiákban is helyet kaptak novellái. Önálló kötetei: Sárga cseppkövek (1987), Csodaszép kísértet (1997), Pókháló (2006), Lélek a mélyben (2012). Györgyei Géza 1997 óta a Magyar Írószövetség tagja, 2004-től az Észak-Magyarországi Írócsoport tikára. Irodalmi munkásságáért 2015-ben megkapta Miskolc város irodalmi díját, a Szabó Lőrinc-díjat.

Születésnap jó tanácsokkal címmel Szabó Györggyel készített interjút Schäffer Erzsébet. A Nők Lapja június 13-i számában megjelent írás megkésett születésnapi köszöntő abból az alkalomból, hogy áprilisban töltötte be 90. életévét a tavasszal Magyar Örökség-díjjal is kitüntetett bükki füvesember.
Saját életútjának jelentős eseményei, a nagymamától, a javasasszonytól tanult receptek mellett az egykori Miskolc jeles személyiségéről, Ferenczy Károlyról is megemlékezik Szabó György. „Volt a Fő utcán, Miskolcon egy üzlet: Ferenczi könyv, papír, írószer és zeneműkiadó. Ide tért be velem anyuka vagy apuka, erre már nem emlékszem. De a kérdésre igen: kell-e itt tanuló? Felvettek. Kitanultam a könyvkereskedő szakmát. Nagyon szerettem ott lenni. A kiadó és könyvesbolt tulajdonosa, Ferenczi Károly halk, nagy tudású, emberséges úr volt, tiszteltem. Később tudtam meg, hogy annak a Ferenczi Sándornak volt a testvére, aki Freuddal dolgozott Bécsben. Engem aztán az élet megtanított, hogy helyén legyen az eszem. Ferenczi Károlynak hiába volt két vitézségi érdemrendje is az I. világháborúból, a zsidótörvények lehetetlenné tették az üzletét. Aztán a németek bevonulásával gettóba vitték őket. Anyuka sokszor csomagolt élelmet, a Szinva patak egyik kanyarulatánál be tudtam szökni, bevittem. Iszonyú világ volt, soha nem hegedő sebekkel” – emlékszik vissza Szabó György. Végül egy jó tanács, amit a nagymamájától kapott annak idején a füvesember: „Csak alázattal és szerényen, de keresd a tudást mindig, kisfiam!”
Érdemes elolvasni a Nők Lapjában megjelent interjút.
Ez a lap is megtalálható a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban. A központi épületben keresse az I. emeleti folyóirat-olvasóban
!
 

Szerzetesek, betyárok, munkásőrök címmel ír szülőfalujáról, Bükkaranyosról Márkus Béla Debrecenben élő irodalomtörténész a Kortárs című folyóirat júniusi számában. A szerző a történettudománynak köszönhetően ismert tényeket, a helyi legendákat, mesés történeteket és szomorú emlékeket felhasználva ír saját gyermekkori élményeiről. A bükkaranyosi „emlékművek” között nagyon szellemesen magának is kér egy objektumot. „A falu hálás közönsége gondolkodhatna még további emlékművek elhelyezéséről is. Figyelembe véve, hogy a vendégfogadóból – egyes feljegyzések szerint – 1893-tól erdészlak lett, a megyei erdő- és fagazdaság egyik központja, egészen 1983-ig, amikor is megyei munkásőr-parancsnokság bázisává alakították át, a tőle északra elnyúló, előtte a honvédség használta lőtér miatt is. A munkásőrségre mint a szocialista munkáspárt öklére akár egy rajzos tábla is emlékeztethetne – hálásan köszönve, hogy igazából be sem tudott a bázisra költözni, máris kiköltözött. Elképzelem aztán, hogy az erdészháznak nem a falán, hanem az udvarán – és ezt szerényen nem bíznám az udvarias aranyosiakra – rám is emlékeztet valami. Egy tégla. Ráírnám a nevem –az már nem férne rá, hogy azért, mert iskolás koromban nyaranta itt vártuk az eligazítást, hova megyünk kapálni vagy gazt sarlózni.” Érdemes elolvasni az esszét, nem csak a bükkaranyosiaknak…
Ez a folyóirat is megtalálható a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban. A központi épületben keresse az I. emeleten, az irodalmi lapok között!
 

Szabó György, a bükki füvesember látható a Szabad Föld című hetilap június 8-i számának címoldalán, és a 10–11. oldalon olvasható Fűben, fában, orvosságban című nagyriport témája is az ő munkássága.
„A bükki füvesember azt meséli, nagymamájától, a javasasszonytól vette át a családjukban öröklődő ősi tudást. Szabó Gyuri bácsi kilencvenévesen is gyógynövény-ismereti előadásokat tart, kapálgat, autót vezet. Bükkszentkereszt, ahol él ma is, zarándokhely. Sokan fordulnak a természet patikájához, de vajon megfontolás nélkül alkalmazhatók-e a népi gyógymódok?” – teszi fel a kérdést az írás bevezetőjében a szerző, Palágyi Edit. Minderről bővebben a Szabad Földben.
Ez a lap is megtalálható a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban. A központi épületben keresse az I. emeleti folyóirat-olvasóban!
 

A Moly könyves közösség találkozója

Esemény dátum: 
2018. június 30., szombat - 15:00 - 20:00

A Moly könyves közösség egy nyitott és barátkozós kör, amely könyveket, műveket „beszél ki”, ajánl és értékel. A tagok ma már nem csak a kibertérben találkoznak, hanem személyesen is, ennek a találkozásnak ad otthont a Tompa Mihály Könyvtár. 

II. Vidám Nyárköszöntő Délelőtt

Esemény dátum: 
2018. június 12., kedd - 10:00 - 12:00

A baba-mama klub és a Pitypang tagóvoda részvételével
– kézműves foglalkozás
– társasjáték
– udvari játékok
– csokievőverseny
– bohóc
– lufihajtogatás
A rendezvényt a K&H Biztosító miskolci irodája támogatja 

Lévay József fiatalkorának színtere: Borsod vármegye közélete a reformkorban

Esemény dátum: 
2018. június 14., csütörtök - 16:30 - 17:30

Előadó: Dr. Fazekas Csaba egyetemi docens
A Lévay József Centenáriumi Emlékprogram 2015–2018 keretében 

Mesélj rólam!

Esemény dátum: 
2018. június 12., kedd - 17:00 - 18:00

Csorba Piroska új könyvét bemutatja a szerző, Borkuti Eszter kiadó, Bodonyi Panna illusztrátor, verset mond Borkuti Nóra és Pap Lukács Márton. 

Feliratkozás II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár RSS csatornájára