II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár
Navigáció átugrása.
Címlap

Keresés űrlap

A „nagy költői triász” tagjából vált jórészt elfeledett pap-költővé Tompa Mihály. Méltatlan sors ez, mert – többek között – verseiben a hazai szimbolizmus előfutárára ismerhetünk. Születésének bicentenáriumát tavaly ünnepeltük, most halálának 150. évfordulójára emlékezünk.

Orczy Lőrinc

Nem könnyű ma már a háromszáz évvel ezelőtt, 1718. augusztus 9-én született – Tarnaörsről indult, Bécsben katonáskodott, Berlinnél is harcolt, Abaújban főispánként szolgált – Orczy Lőrinc verseit vagy leveleit olvasni, pedig érdemes. 

Zsigmond király titkos kancellárjának nyughelye – az újházi pálos kolostor címmel közöl kétoldalas írást a kurityáni pálos kolostorról a Magyar Turista júliusi száma. A cikk szerzője, Galuska Tünde elvezeti az olvasót a romokhoz és a történeti visszatekintés után bemutatja a jelenlegi állapotot is.
„Létezik egy település Magyarországon, amelynek pálos kötödése mai napig jelen van a község címerében is. Az ekék és a szőlőfürt a mezőgazdaságot, a csákány és a kalapács a bányászatot, míg a címer két szélén található pálmalevelek a pálos rend középkori jelenlétét szimbolizálják” – olvashatjuk a bevezetőben. Folytatás a Magyar Turista júliusi számában!
Ez a lap is megtalálható a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban. A központi épületében (Miskolc, Görgey A. u. 11.) keresse az I. emeleti folyóirat-olvasóban!
 

Az Ahol szintén magyarul beszélnek című cikksorozat 8. része jelent meg a Magyar Turista júliusi számában. Ez az útleírás – kép és szöveg: Harsáczki György – Szlovákiából Magyarországra vezeti az olvasót. A határ után Sátoraljaújhely felé tart a kerékpáros csapat. A személyes hangú beszámolónak és a beszédes képeknek köszönhetően olyan élményekről is olvashatunk, mint például a széphalmi nyelvforgató biopálinka-kóstoló, az éjszakai bevetés a kombájnok nyomában, vagy az ébredés a Smaragdzöld Pihenőpark kempingjében.
Minderről bővebben a Magyar Turista júliusi számában! Ez a lap is megtalálható a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban. A központi épületében (Miskolc, Görgey A. u. 11.) keresse az I. emeleti folyóirat-olvasóban!
 

Gyarmati Béla

Az idei ünnepi könyvhétre jelent meg – a Herendi 2004 Kiadó gondozásában – Gyarmati Béla legújabb  kötete, az Anna napjai. A kisregény az egykori polgárság és az arisztokrácia világába vezeti az olvasót. A háborús viszontagságok és tragédiák ellenére egy szép szerelmei történet is kibontakozik a kötet lapjain.

Papp Tibor

A Magyar Írószövetség és a Magyar Műhely szerkesztőségétől kaptuk a szomorú hírt: életének 83. évében, 2017. július 18-án elhunyt a kortárs magyar irodalom kimagasló életművel rendelkező alakja, a magyar avantgárd meghatározó személyisége, Papp Tibor József Attila-díjas író, költő, tipográfus, a párizsi Magyar Műhely alapító szerkesztője. A tokaji születésű Papp Tibor – amióta lehetett – minden nyáron részt vett a Tokaji Írótábor tanácskozásain. (Ott készült  róla a fotó is 2016-ban, amikor 80. születésnapja alkalmából köszöntötték őt a tábor résztvevői.)

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár új könyvtárbuszt vásárol, mely 2019. második felétől látogatja majd Borsod–Abaúj–Zemplén megye kistelepüléseit. A kamion nagyságú „mozgó könyvtár” külső felületének festéséhez, képének kialakításához várja a könyvtár gyerekek ötleteit, javaslatait.

A 46. Tokaji Írótábor 2018. augusztus 16-tól 19-ig tartó tanácsozásainak címe egy Ady Endre-verset idéz: „Halottak élén” – az első világháború a magyar irodalomban és művészetekben – tekintettel az első világháború befejezésének 100. évfordulójára.

Feliratkozás II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár RSS csatornájára