Könyvművészet, történelem – kicsiknek és nagyoknak

A Tevan vándorkiállítás több mint egy család története, több mint egy legendás nyomda és művészi könyvek interaktív bemutatása. Ezért az általános iskolás korosztály éppúgy megtalálja benne a maga szórakozását, mint az idősebbek.

Nem sok olyan nyomda működött Magyarországon, amelynek nevét nemcsak a szakmabeliek, de laikusok is jól ismerték – ezek egyike volt a békéscsabai Tevan, ami a 20. század első évtizedeiben jelentős szerzők műveit adta ki igen magas, a művészit megközelítő színvonalon. A történelem sötét évtizedei miatt csak rövid ideig folytathatta ezt a tevékenységet, mégis olyan produkciót tett le az asztalra, amit nem szabad elfelejteni. Ezt szolgálja a Tevan Alapítvány által létrehozott interaktív vándorkiállítás, ami március 15-éig látható Miskolcon, a Tompa Mihály Könyvtárban.

 

A tárlat többek között családi emlékeket, fényképeket, Tevan-kiadványokat, és a család több művésztagjának, így Tevan Margit Munkácsy-díjas ötvösművésznek és Engel Tevan István grafikusnak a munkáit is bemutatja. Mindehhez a hagyományos tárlók és paravánok mellett a modern lehetőségeket is kihasználják – így például infopultok segítségével bele is lehet lapozni az eredeti kiadványokba, vagy játszani is lehet rajtuk.

Galéria a megnyitóról »

A Miskolci Görög Katolikus Általános Iskola tanulói a tárlaton »

Ez utóbbiban a könyvtárosok is tudnak segíteni kézműves foglalkozáson, hiszen az általános iskolás korosztály számára akár magyar-, akár rajzóra keretében tanulságos program lehet az interaktív tárlat. A nagyobbak pedig a művészeti, könyv- és nyomdatörténeti érdekességek mellett valós képet alkothatnak arról, mit jelentettek a zsidótörvények, illetve a holokauszt az egyes ember életében.
 

Csatolmányok
AttachmentSize
Image icon tompa_tevan3.jpg110.65 KB
Image icon tompa_tevan1.jpg80.7 KB