Ókori komédiák – Plautus és Terentius művei

E havi könyvritkaságunk a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár egyik legrégebbi, értékes kincse, a Plautus öt komédiáját tartalmazó kiadvány 1545-ben jelent meg Lipcsében. Kötetünk kolligátum, tartalmazza még egy másik ókori drámaíró, Terentius egyik művét is. Ez a kiadás Bázelben jelent meg 1550-ben. A kötet a könyvtár központi épületének földszintjén látható (Miskolc, Görgey A. u. 11.)

Titus Maccius Plautus (Kr. e. 250 k.–Kr. e. 184 k.) római köztársaság kori színműíró volt. 21 darabja maradt fenn az utókor számára, a Hetvenkedő katona és az Amphitryon című színműve ma is népszerű vígjáték. Komédiái a latin irodalom legkorábbi teljes terjedelmében fennmaradt művei.
Szerb Antal írja róla: „Plautus művészetében különös és igen ízes módon keverednek a görög és római, előkelő és népi elemek. Görög vígjátékokat dolgozott át, darabjai görög városokban játszódnak, de ez nem akadályozza meg abban, hogy át ne fesse őket igazi római helyi színezettel.”
Komédiái az archaikus latin nyelv leggazdagabb forrásai. Munkái sok későbbi drámaírónak adtak ötleteket, pl.: William Shakespeare, Molière. Munkásságával megteremtette a commedia dell' arte alapjait.
Mivel már saját korában rendkívül népszerű szerző volt, halála után több író is az ő neve alatt terjesztette saját műveit. Idővel a „plautusi művek” száma 121-re nőtt. Marcus Terentius Varro (Kr. e. 116 – Kr. e. 27) római költő tett rendet a zűrzavarban; 21 komédiát ítélt hitelesnek. Művei nagyon népszerűek voltak az 1500-1700-as években is, sokszor jelentek meg nyomtatásban.
Ezt a lipcsei kiadást Joachim Camerarius (1500–1574) német humanista tudós és költő dolgozta át, aki több ókori szerző művét is kiadta.
A könyvtárunkban meglévő kötet 18. századi egészbőr kötésű. Az előszóból sajnos hiányzik 4 lap és a 312– 317. lap. Kötetünk kolligátum, tartalmazza még: a P. Terentii afri comoediae sex elegantissimae című művet, ennek a szerzője egy másik, mára kicsit elfelejtett ókori komédiaíró, Publius Afer Terentius, (Kr. e. 195 v. 185 ­ Kr. e. 160?). Ez a kiadás Bázelben jelent meg 1550-ben.