Dinnyeszezon – irodalmi piackutatás II.

A könyvtárban nincs uborkaszezon! Tavaly ilyentájt, amikor már a piacon is megjelent a dinnye, „megkocogtattuk” kicsit a magyar irodalmat – és szenzációs csemegékre bukkantunk. (Alább található az egy évvel elébb összeszedegetett portéka.) Ehhez ajánljuk, amit már 1847-ben Arany János is ajánlott Petőfi Sándornak – és a szerelmeseknek.

A két költő, Arany János és Petőfi Sándor levelezése a mai olvasó számára is élvezetes olvasmány. Az a levél, melyet Arany János 1847. augusztus 11-én írt az esküvőjére készülő Petőfinek, a szalontai dinnye miatt is különleges irodalmi ínyencség.
Ebből idézünk!
„…Vetem szemeimet a térképre s tudod, mi esik nehezen? Az, hogy alig vagy tőlem néhány mérföldnyire s mégsem vagyunk együtt. Hej te Sándor, beh özön dinnye van nálunk, és mily édesek. Nekem máris van jegyezve egypár száz, pedig ez még csak az eleje. S ha te a nyíri dinnyét tartod legjobbnak, úgy nem ettél jó dinnyét. Itt megtanulhatnád, mit hínak jó dinnyének; most fog érni, a jövő héten legjobban. S ami több, ez igen könnyű étel, szerelmesek is megehetik gyomorterhelés veszélye nélkül.”
                             (Petőfi és Arany levelezése, Bp., Osiris, 2009. )
Korábbi ajánlatunk