Megyénk a moziban – fesztiválváró ajánlat

A Jameson CineFest 12. Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál (2015. szeptember 11–20.) rendezvényeihez kapcsolódva a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár (Miskolc, Görgey A. u. 11.) Régi idők mozija címmel egykori plakátokból, moziműsorokból rendez kiállítást, és a fesztivál adta az ötletet a Megyénk a moziban című játékunkhoz is.


 

Válaszoljon kérdéseinkre! A kitöltött (kinyomtatott) feladatlapot hozza el a könyvtárba, dobja be a földszinten elhelyezett gyűjtőládába, vagy küldje el szeptember 20-ig a jatek@rfmlib.hu címre. A jó megoldás beküldői közül három szerencsés nyertes egy évre szóló ingyenes beiratkozási lehetőséget nyer, és egy olyan klubtagsági igazolványt, mellyel ingyen kölcsönözhet filmeket a könyvtár médiatárából.

MEGYÉNK A MOZIBAN
(feladatlap)
INNEN IS LETÖLTHETI

I.
a. Ki volt az a híres színésznő (1793–1872), aki vándorszínészként érkezett először Miskolcra, itt talált végső nyughelyet, és az életéről szóló, 1951-ben készült filmben Tolnay Klári játszotta a címszerepet?
…………………………………………………………………………

b. Keresse meg a könyvtár katalógusában – elérhető a honlapról is: rfmlib.hu – a színésznő naplóját. Mikor jelentek meg a könyvtár tulajdonában lévő legrégebbi naplókötetek?
…………………………………………………………………………

II.
a. Ki játszotta a bükki erdész, Simon István szerepét a Simon Menyhért születése című filmben?
…………………………………………………………………………

b. Lükő Sándor Trófeás történetek című könyvében megemlékezik Bandiról, a Simon Menyhért születése című filmben is szereplő szelíd szarvasbikáról. Keresse meg a könyvtár katalógusában – elérhető a honlapról is: rfmlib.hu –, milyen leltári számot kapott a helyismereti részlegben őrzött kötet:

…………………………………………………………………………

III.
a. Melyik hegyaljai település kőbányájában forgatta Gyarmathy Lívia a Szökés című filmjét?
…………………………………………………………………………

b. Keresse meg a könyvtár katalógusában Gyarmathy Lívia Szökés című filmjét! Milyen leltári számot kapott a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár tulajdonában lévő videokazetta?
…………………………………………………………………………

IV.
a. Melyik hegyaljai településen született Fried(man) Vilmos, akit mint amerikai filmgyárost William Fox néven ismert meg a világ?
…………………………………………………………………………

b. Az idén posztumusz díszpolgári címet kapott dr. Pauleczki Ferenc, aki megírta ennek a településnek – Fried(man) Vilmos szülőhelyének – a történetét. Nézze meg a könyvtár katalógusában, hány példány van ebből a könyvből?
…………………………………………………………………………

V.
a. Melyik bodrogközi településen született Zukor Adolf, akit a Paramount Pictures filmvállalat alapítójaként, a hollywoodi filmgyártás egyik létrehozójaként ismert meg a világ?
…………………………………………………………………………

b. A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban is megtalálható Zukor Adolf szülőhelyének krónikája. Ki írta a 2001-ben megjelent településtörténetet?
…………………………………………………………………………

A MEGFEJTŐ NEVE: ………………………………………………...
CÍME: ………………………………………………...........................
ELÉRHETŐSÉGEI (TELEFON, E-MAIL): .....................................