Aranypofácska története – képről képre

Fésűs Éva Aranypofácska című meséjének sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az 1977-es rádiójáték – és számtalan ismétlés után – 1997-ben, majd 2009-ben könyvben is megjelent, majd az idén a Kairosz Kiadó gondozásában ismét napvilágot látott a népszerű mesekönyv. A kötet illusztrációit Szekeres Erzsébet képzőművész készítette. Ő mesél majd a gyerekeknek – saját képei felhasználásával – december 1-jén, kedden délután 2 órától Miskolcon a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár központi épületében.

Aranypofácska az idősebb gyermekeknek, az örökifjú felnőtteknek is ismerős lehet. Ő az egyik szereplője annak a hörcsögvilágnak, amelyben azt hirdeti Hörcsi Lajos: „Csak magaddal törődj, fiacskám, senki mással!”, és egyébként is: „Szemesnek áll a világ!” Ugye hallottak már ilyet? De a címszereplő, Aranypofácska bizony szegény és szerencsétlen figura. Az örök lúzer. Nincs is semmije, csak egy gitárja, meg egy buta kis dalocskája, és a kérdés: hogy lehet ebben a könyörtelen hörcsögvilágban normálisan élni?! Erről szól a mese. És jönnek sorban a szereplők: Güzü néni, Ürge Gyurka, Ődöngő Dongó Dániel, Galád Görény, ahogy Fésűs Éva kitalálta és Szekeres Erzsébet megrajzolta őket. (Ha valaki magára ismerne ezekben a mesefigurákban, az csak a véletlen műve, viszont a szomszéd és a kolléga is nagyon gyanús lehet. Bocs.)
A Gödöllőn élő Szekeres Erzsébet képzőművész többször mesélt már a miskolci könyvtárakban a gyerekeknek, legutóbb tavaly áprilisban önálló kiállításon mutatta be textilképeit, bábjait, mesefiguráit a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében, előző évben pedig szövött textilképeit láthattuk a múzeum papszeri épületében rendezett Árpád-házi szentek és boldogok című kiállításán.