Doleschall Emlékherbárium

Az egykori Doleschall-házban működő könyvtárak (Miskolc, Mindszent tér 2. sz.) kertjében Doleschall Emlékherbárium nyílik május 25-én, szerdán délután 2 órakor.

A Lévay József Muzeális Könyvtár és a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár épülete egykor Doleschall Gábor (Losonc, 1813. február 13. – Miskolc, 1891. április 24.) otthona volt. A XIX. században itt élt orvos, botanikus írta az első magyar növényélettani munkát, amely ugyan nem a saját kutatásain alapult, de alapja lett a botanika hazai megismertetésének, népszerűsítésének. Ez adta az ötletet, hogy emlékherbárium nyíljon a könyvtárkertben.
A Doleschall Emlékherbárium május 25-én, szerdán délután 2 órakor kezdődő megnyitóján köszöntőt mond dr. Prokai Margit, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója, a herbáriumot átadja Kiss Gábor Miskolc Megyei Jogú Város alpolgármestere és Szabó György, „a bükki füvesember”. A műsorban közreműködik: Balázs István előadóművész. Ezt követően kiállítás nyílik Varga Ágnes rajztanár gyógynövény-akvarelljeiből, majd Szabó György, Gyuri bácsi tart előadást Gyógynövényekkel az egészségért címmel.
*
Doleschall Gábor orvos, botanikus. Növényfiziológia, orvoslás, kert, könyvtár. A könyvtárban megannyi szellemi-lelki „füveskönyv”. A megújításra váró udvar 2016-ban, Doleschall Gábor halálának 125. évfordulójának évében szinte üzente: itt herbáriumnak van helye. A gyógynövények, a könyvek és kert békéje egyszerre szolgálja a test, a szellem és a lélek épülését. A Doleschall Emlékherbárium elsősorban a figyelemfelkeltést szolgálja. A dézsakert mellett a díszkerti részen és cserepekben is vannak növények – mezei és erdei, gyógyhatású virágok, kerti és fűszernövények, sőt, gyomok is. Vannak köztük olyanok, amelyekről csak kevesen hallottak, és vannak, amelyeket mindenki ismer, de csak kevesen tudják, hogy bár a haszonkertben, parkban fölöslegesek, az életünkben nagyon is fontosak lehetnek, hiszen gyógyhatásuk van.
Akik többet szeretnének megtudni a növényekről, jelentkezzenek a könyvtárban vezetett sétára! Tavasztól késő őszig – legalább 4-5 fős csoportok esetén – a kert bemutatása után a könyvtárban tájékoztató előadást hallhatnak az érdeklődők a gyógynövények hatásáról, kultúrtörténeti hátterükről.
Doleschall Emlékherbárium támogatói:
Eperjesi Erika önkormányzati képviselő
Á. Tóth & Barátai Produkciós és Reklámügynökség Kft. és vezetője, Á. Tóth József
Szerviz Iroda Utazásszervező Kft. és vezetője, Bárdos István
Hadas Műterem Kft. és vezetője, Rudolf Mihály