Mesés babák, babás mesék

A Dolongovszky Józsefné parasznyai babagyűjteménye felhasználásával rendezett Mesés babák, babás mesék című kiállítást Horváth Jánosné, Parasznya polgármestere nyitja meg a könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey A. u. 11.) május 30-án, hétfőn délután 3 órakor. 

Ahogy minden könyvnek, a babáknak is megvan a maguk sorsa – a parasznyai „babaárvaház” lakóinak különösen, hiszen egykor őket is szerethették, mégis szemétre kerültek. A Dolongovszky Józsefnének köszönhetően megmenekült közel 1000 baba közül 100 látható május 30-tól Miskolcon a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban.
Lányok, fiúk, öregek, fiatalok, menyasszonyok, vőlegények, katonák, zenészek, táncosok, orvosok, pásztorok, bohócok, apácák, főurak, földművesek, finom kisasszonyok, huncut kamaszok, hetyke legények – és még több száz különböző figura lakik a parasznyai babamenhelyen. Egykor mindegyik kedves volt valakinek, aztán – amikor tönkre mentek vagy egykori gazdáik felnőttek – valamennyien szemétre kerültek. De szerencsére Dolongovszky Józsefné Piroska néni meglátta és megmentette őket. Az első megmentett baba a saját kislányáé volt, aki nagyon szomorú lett, amikor megsérült az ő szeretett játszótársa, és hiába vigasztalták, hogy kap majd újat, ragaszkodott a régihez. Szerencsére az édesanyja ügyesen megjavította a kis sérültet, és új ruhát is varrt neki. Később Piroska néni a szemétre dobott babákat is összeszedte, megmosdatta, megjavította őket, sőt, később már a faluból és a környékről is vittek neki sérült babákat.
A jelenleg 962 darabos gyűjtemény a parasznyai posta épületében kapott helyet. Piroska néni – túl a hetvenen, több betegség után – kénytelen volt elhagyni szeretett lakhelyét és babáit. Jelenleg egy öregotthonban él, de a gyűjteményt kezelő Sztupák Krisztinának köszönhetően előzetes egyeztetés után bárki megnézheti a parasznyai gyűjteményt, aki a Pitypalaty-völgyben jár. Május 30-tól pedig Miskolcon a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületének földszintjén rendezett kiállításon száz baba „vendégeskedik”, és a játék kedvvért olvasnivalót is kaptak a mesés könyvtárlátogatók: könyveket, meséket, mondákat; babákról, mamákról, fiúkról, lányokról, zenészekről, táncosokról, öregekről, fiatalokról – rólunk – szóló történeteket.