Bilioterápiás foglalkozások

Biblioterápiás foglalkozások lesznek a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban. A zárt csoportban a kamaszkor jellegzetességeivel foglalkoznak.

Mi az, hogy biblioterápia?
Maga a szókapcsolat a görög „biblion”, könyv és a „therapeia”, gyógyítás szóból származik, vagyis konkrétan: „könyvek általi gyógyítás”. A jelentés tartalma a gyakorlatban egy tanácsadó tevékenységével egészül ki, aki irányított olvasás útján segíti a résztvevőt.
A biblioterápia olyan, jellemzően csoportos, befogadó, élményfeldolgozó művészetterápiás módszer, mely szövegek meghallgatása által generált érzelmek, gondolatok, emlékek, asszociációs feldolgozása során hozzásegíti a résztvevőket saját lélektani folyamataik, személyes történetük jobb megértéséhez, erősíti személyiségfejlődésüket, öndefiníciós képességüket.
Egy csoportban végzett közös munkában a résztvevő megtapasztalhatja, hogy problémáival nincs egyedül. A feldolgozás során a csoporttagok különböző szövegértelmezései, megosztott gondolatai hatnak egymásra, megtoldják, bővítik, új aspektussal gazdagítják a másik meglátásait. Az élményeiről minden résztvevő elfogadó légkörben, szabadon beszélhet, a csoport segítségével fejlesztheti kapcsolatteremtési, önérdek érvényesítő készségeit.
A biblioterápiás csoport lehet nyitott vagy zárt. A zárt csoportok munkája előre egyeztetett számú ülések során, változatlan létszámmal és tagokkal (minimum 5 fő) folyik. Ez a csoport mélyebb bizalmi légkör kialakítására alkalmas. A nyitott csoportok (5–15 fő) alkalmanként változó létszámú résztvevővel dolgoznak. Itt, a zárt csoporttal ellentétben, hosszabb időre történő elköteleződés nélkül is lehetőség van akár csak egy alkalomra csatlakozni.
A biblioterápiás csoportban való részvétel semmilyen előképzettséget nem igényel. Elsősorban a személyes motiváltság, az üléseken való aktivitás, a témára és egymásra való kellő nyitottság az élményszerzés kulcsa. 

*
Köztudott, hogy a serdülő lét nemcsak az érintettnek, magának nehéz, hanem sok vívódást, küzdelmet jelent, megterhelő időszak ez a környezetükben élőknek is. Szeretettel várunk minden érdeklődőt, aki bármilyen minőségben – szülő, nagyszülő, nevelő, rokon, szomszéd – érintett a kérdéskörben, és szeretné a maga és a környezete számára is könnyebbé tenni ezt az érzelmileg, idegileg gyakran nagyon kimerítő időszakot.
A hat alkalomból álló sorozat összejövetelei zárt csoportban, kéthetente szerdánként lesznek a könyvtár központi épületének (3530 Miskolc, Görgey A. u. 11.) nagytermében délután 16:30 és 18:00 óra között. Az első foglalkozás időpontja: 2016. szeptember 28.
Érdeklődni, jelentkezni Bereiné Vasas Andreánál (könyvtáros, biblioterapeuta) lehet a bvasasandrea@gmail.com e-mail címen.

*
Nyílt csoportos biblioterápiás foglalkozásokkal bővíti – 2016. október 5-i kezdéssel – ingyenes szolgáltatásainak körét a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár.
A foglalkozások mindenkori témája változó, de a célja állandó: a résztvevők megértő, elfogadó közegben oszthatják meg saját élményeiket, megismerhetik mások véleményét, meglátását. A szövegek kapcsán felvetődő gondolatok mindenkit hozzásegítenek személyes történetének megértéséhez, ahhoz, hogy jobban rálásson a saját belső világára, cselekvéseinek, gondolatmenetének mintázatára.
A csoportos foglalkozások kéthetente szerdánként lesznek a könyvtár központi épületének (3530 Miskolc, Görgey A. u. 11.) nagytermében délután fél 5 és fél 6 között. Bárki lehet résztvevő, aki tagja vagy legalább regisztrált olvasója a könyvtárnak. A regisztrálás ingyenes.
A részvételi szándékot a következő, aktuális foglalkozásra a megelőző, keddi napon este 8 óráig kell jelezni e-mailben.
Érdeklődni, jelentkezni Bereiné Vasas Andreánál (könyvtáros, biblioterapeuta) lehet a bvasasandrea@gmail.com e-mail címen.