Egy apró ajándék az ünnep

Karácsonyi apró ajándékokat és iskolásoknak szóló könyveket is örömmel fogad könyvtárunk advent idején, hogy olvasóinkkal együtt szebbé tehessük sok-sok gyermek karácsonyát! Többségük nemcsak rászoruló, de nincs senki más az életében, akitől ajándékot kaphatna.

Boldog karácsonyt mindenkinek! – ez a szívből jövő kívánság inspirálta a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárat, valamint a Magyar Könyvtárosok Egyesülete megyei szervezetét, amikor évekkel ezelőtt elkezdte a könyvtárosok körében az adventi adománygyűjtést. Idén két megyebeli intézmény lakóit szeretnék megajándékozni – és ehhez kérik a miskolci könyvtárlátogatók és családjuk támogatását, segítségét is.

Ceruza, csoki, pulóver, pelenka…

Ha lehet a szeretethez mértéket rendelni, egy kis maroknyi is elég ahhoz, hogy nagy örömöt szerezzünk a diósgyőri lakásotthonban (hivatalos nevén: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szociális, Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat Filep Utcai Lakásotthona), valamint a nagybarcai csecsemő- és anyaotthonban (hivatalosan: B.-A.-Z. GYV Központ és TEGYESZ Nagybarcai Különleges Gyermekotthona) élő gyermekeknek, fiataloknak.

Ezekben az intézményekben több könyvtáros is önkéntes mesélő, így biztosak abban, ha oda kerülnek az adományok, teljesül a fő céljuk: olyanoknak segítenek, akik rászorulnak, és akiknek nincs senkijük, akitől karácsonyi ajándékot kaphatnak. Mintegy 70, 0–18 éves lányról és fiúról van szó, így a pelenkától a pulóverig, a színes ceruzától a játékokon át a csokoládéig minden lehet ajándék. Nem kell, hogy új legyen, de legyen hiánytalan, jó minőségű – olyan, amit az adományozó is szívesen adna vagy kapna ajándékként.

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár népkerti központi épületében és minden fiókkönyvtárban adománygyűjtő pontokat alakítottunk ki, november 26. és december 18., advent utolsó vasárnapja között az ott elhelyezett dobozba lehet beletenni a kisebb vagy nagyobb ajándékokat. Aki több apróságot is felajánl, azt is arra kérik, hogy ne csomagolja be. Az ajándékcsomagokat a támogatott intézményektől kapott információk alapján, kor és nem szerint célzottan, szinte személyre szólóan állítják össze a könyvtárosok.

Könyvek iskolásoknak
Az adománygyűjtő dobozok melletti asztalon könyveket is el lehet helyezni. Egy megyebeli általános iskola könyvtára ugyanis örömmel fogadna meséket, ifjúsági regényeket, ismeretterjesztő könyveket, sorozatokat (Búvár zsebkönyvek, Kolibri, Fürkész stb. könyvek), albumokat (természettudomány, történelem) és természettudományos szakkönyveket (biológia, kémia, földrajz). Akiknek vannak ilyen típusú, fölösleges, átadható könyveik, hozzák el december 6-áig a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületébe! Onnan továbbítják az iskolának – szebbé téve minden iskolás és tanár ünnepét.