Augusztus 06. - Nukleáris fegyverek betiltásáért folyó harc világnapja

A Békevilágtanács elnöksége 1978. július 13-i moszkvai ülésszakának javaslatára Hirosima atombombával történt elpusztításának évfordulóját a nukleáris fegyverek betiltásáért folyó harc világnapjává nyilvánította.
Hirosimára az amerikaiak 1945. augusztus 6-án dobtak le urántöltetű atombombát. A robbanás körzetében 1,2 kilométeres sugarú körben minden a földdel vált egyenlővé a 350 ezer lakosú városban. Az áldozatok számát illetően csak becslések léteznek: a hirosimai emlékművön 61 443 név szerepel, 70 ezren súlyosan megsebesültek, a sugárfertőzések okozta egészségkárosodás pedig a mai napig szedi áldozatait. A már történelminek is nevezhető atomkort e dátumtól számítják.
1996. szeptember 10-én fogadta el az ENSZ Közgyűlése az atomfegyver-kísérletek teljes tilalmáról rendelkező Átfogó Atomcsend Szerződést (CTBT), amelyet Magyarország az elsők között írt alá és ratifikált. A megállapodás még nem léphetett hatályba, mert a függelékében felsorolt, atomerőművekkel vagy kísérleti atomlétesítményekkel rendelkező 44 ország közül eddig csak 35 tette meg ezt a lépést.

Gyerekkönyvtár: