Bendegúz, a kerekesszékes világjáró

A Bíbor Kiadó gondozásában megjelent Nagy Bendegúz könyve, a Bendegúz, a kerekesszékes világjáró. A szerzővel a kötetbemutatón – december 7-én, csütörtökön délután fél 5-től a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében –  Jenei László
író, szerkesztő beszélget. A műsorban közreműködnek: Varga-Andrási Gábor zenész (távol-keleti hangszerek); Püspöki Péter drámapedagógus, színjátszó. Aki dedikáltatni szeretné a könyvújdonságot, a helyszínen 20% kedvezménnyel megvásárolhatja. 

Huszonöt évvel ezelőtt egy sportbaleset következtében megsérült Nagy Bendegúz gerince, és kerekesszékbe került, ennek ellenére, vagy éppen ezért, célul tűzte ki, hogy bejárja a Földet. Az elmúlt másfél évtizedben – Ausztráliát kivéve – minden földrészen megfordult, közel száz országban szerzett tapasztalatot, hol gyalogosan, hol állatok hátán ülve, hol terepjárón közlekedve. Legutóbbi, három hónapos utazásáról 2017 szeptemberében tért haza. Több nyelven kommunikál, magyarul és románul anyanyelvi, angolul tárgyalási szinten, ha muszáj, oroszul, németül, franciául, spanyolul is beszél, de nem adják el svédül, hollandul sem, valamint ismer egy-két ázsiai, afrikai, dél-amerikai nyelvjárást is. 
Nagy Bendegúz gyermekkora óta szeret fotózni, képeiből kiállításokat szervez, kalandjairól naplót vezet. Jelentős médiaszereplést tud maga mögött, 1999 óta rendszeresen publikál online és papíralapú magazinokban.
A most megjelent, fotókkal gazdagon illusztrált könyvének szövegét a 2002 és 2013 között Ázsiában, Afrikában és Dél-Amerikában készült útinaplójából állította össze.