Kovácsvágási képek és énekek

A zempléni Kovácsvágáson élt Tóth Sándor Alex (1934–2010) különféle csontok felhasználásával készített képeiből nyílt kiállítás november 14-én a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey Artúr u. 11.). A kiállítást megnyitja és Kovácsvágást bemutatja Sándor Endre polgármester, majd a falu himnuszát is előadják a Kovácsvágási Népdalkör tagjai Tóth László kétszeres Vass Lajos- és Arany Páva-nagydíjas énekes vezetésével.

A csontképek alkotója Tóth Sándor Alex eredeti szakmája szerint asztalos volt, de természetszeretetének köszönhetően – barátai tanácsára – elvállalta a vadőrséget. Nyugdíjazása után költözött Sátoraljaújhelyről Kovácsvágásra, hogy lánya közelében legyen. Szívesen és ügyesen rajzolt, meglátta a szépet a tájban, az élővilágban, de az elhullott állatok csontjában is. Mindenfajta állat csontját gyűjtötte, és ezek aztán keze alatt új életre keltek: virággá, várrá, bokrokká, fákká, épületekké, hegyekké, völgyekké változtak. Az alkotásait több hazai és külföldi kiállításon is bemutatták már. Ezzel Kovácsvágás népszerűsítését is szolgálta. Tóth Sándor – vagy ahogyan barátai, ismerősei nevezték: Alex – lett Kovácsvágás első díszpolgára.
Tóth Sándor Alex csontképei november 14-től december 9-ig láthatók a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében (Görgey Artúr u. 11.), az I. emeleti olvasótérben.

Képgaléria