Múzeumok éjszakája 2018

A hagyományoknak megfelelően a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Lévay József Muzeális Könyvtára is csatlakozik a múzeumok éjszakája miskolci programjaihoz. 

A Mindszent tér 2. szám alatt, a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtárral egy épületben, a volt Doleschall-kúria védett épületének földszintjén működő intézmény által kínált lehetőségek általában két fő részre bonthatók – a Lévay könyvtár kincseinek bemutatására és az udvari zenés-játékos programokra.

Kapunyitás fél 6-kor, a színpadi programok 6 órakor kezdődnek, a Lévay könyvtárban pedig fél 7-kor indul az első vezetett csoport, majd azután óránként lehet megtekinteni a muzeális gyűjtemény különleges darabjait. A hároméves Lévay József Centenáriumi Emlékprogram lezárása után és Lévay József halálának 100 éves évfordulója előtt néhány nappal (Lévay 1918. július 4-én hunyt el Miskolcon) Lévay-relikviák kerülnek reflektorfénybe. Ezek kapcsán (is) sok érdekességet meg lehet majd tudni a könyvtár vezetőjétől, Varga Gábortól. Láthatók lesznek a közelmúltban a gyűjteménybe került kéziratok – köztük olyan verskézirattal, amit eddig sehol nem lehetett látni –, a levelek, személyes feljegyzések mellett olyan tárgyi különlegességeket is láthat a közönség, mint Lévay halotti maszkjának másolata, vagy Tompa Mihály félalakos, kőnyomatos képe, amit Tompa nem sokkal halála előtt dedikált költőtársának, barátjának.

A közösség, család tematika jegyében a kertben a nagymamától a dédunokáig minden korosztály talál magának elfoglaltságot. A közösségeket, baráti társaságokat asztali játékokkal, illetve tudásalapú szerencsekerékkel is várjuk – de az is kész nyereség, hogy ezen az estén az új beiratkozók mindössze 100 forintért lehetnek tagjai Miskolc könyvtárainak, meghosszabbítani pedig fél áron lehet a tagságot.

A színpadon pedig kedvelt művészek lépnek fel, egyre dinamikusabb programmal biztosítva az igazi „muzéji” hangulatot. Természetesen a könyvtár minden programja ingyenes június 23-án, szombaton is.

Színpadi program
18.00 Varga Andrea – sanzonok és megzenésített versek
19.00 Brighteyed Folk duó
20.00 ClaXoTon Quartet
21.00 Interferencia akusztikus trió
22.30 Ildi Rider