Végállomás – Petőfi Sándor Könyvtár!

A felső-majláthi villamos-végállomáson, a Bagolyvárban működik március 6-ától, hétfőtől a diósgyőri Petőfi Sándor Könyvtár. Itt is lehet helyben olvasni, könyvet kölcsönözni, a várótermi folyóirat-olvasót pedig az indulásra váró utasok is használhatják. Valószínűleg nyár végéig maradnak ideiglenes helyükön – miközben megújul a könyvtár épülete.

 

A Petőfi könyvtár a Nagy Lajos király úti épület felújításának idejére költözik a felső-majláthi MVK-végállomásra, a Bagolyvárba. Ideiglenes helyükön természetesen nem tudnak ugyanúgy berendezkedni, mint kétszintes otthonukban, de a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár többi tagkönyvtárának segítségével ez alatt a néhány hónap alatt is kiszolgálják olvasóikat.
– A mintegy negyvenezres könyvállományból maximum ötezret tudunk az egytermes, átmeneti kis könyvtárunkban elhelyezni, a többi raktárba kerül. Ám látogatóink így is mindenképp megkapják a keresett olvasnivalót. Ha nincs a polcon, akkor a könyvtárközi kölcsönzés segítségével a többi fiókkönyvtárból elküldjük nekik – hangsúlyozta dr. Prokai Margit, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója.


Az olvasójegy eleve minden városi tagkönyvtárban érvényes, így a „petőfis” olvasókra akkor sem vár semmilyen plusz tennivaló, ha úgy döntenek, maguk mennek el Miskolc egy másik könyvtárába a könyvért vagy éppen internetezni.
– A könyvtártermet a Bagolyvár első emeletén rendeztük be, de már a földszinten találkozhatnak velünk az olvasók és az utasok. Ugyanis a váróteremben alakítottuk ki a folyóirat-olvasót, amit természetesen mindenki igénybe vehet, akár buszra vagy villamosra várva is – tette hozzá az igazgató.
A könyvtár nyitvatartási ideje a megszokott, munkanapokon délelőtt 10-től este 6 óráig várják az olvasókat.


A könyvtár Nagy Lajos király útján álló, 1758-ban, késő barokk stílusban emelt épülete városi beruházás, a Diósgyőr városközpont integrált rehabilitációja című projekt keretében újul meg. Az energiahatékony és klímatudatos felújítás keretében kicserélik a teljes fűtési rendszert és a homlokzati nyílászárókat, lefestik a homlokzatot és a belső tereket, hőszigetelik a padlásteret, akadálymentesítik a bejáratot, valamint részlegesen a villamoshálózatot is kicserélik.
A konkrét munka még márciusban elkezdődik, és a tervek szerint 120 napig tart. A könyvtár pályázik arra, hogy a felújított terekbe új, modern bútorzat kerülhessen, és úgy számolnak, hogy az „újra belakás”, a visszaköltözés után várhatóan a nyár végétől várják majd ismét a régi, de megújult épületben az olvasókat.