Legfrissebb híreink

Deák Ferenc

Deák Ferenc 1876. január 28-án bekövetkezett halála után Borsod vármegye határozatot hozott a „haza bölcsét” ábrázoló olajfestmény elkészíttetésére. A képet Barabás Miklóstól rendelték meg, a leleplezéskor elhangzó emlékbeszéd megírására Borsod megye főjegyzőjét, Lévay Józsefet kérték fel. A 140 éve elhangzott ünnepi beszéd nyomtatásban is megjelent. A röpíves nyomtatvány néhány fennmaradt példánya közül egyet őriz a miskolci II. Rákóczi Ferenc Könyvtár is. 

Tóth Sándor Alex alkotása

A zempléni Kovácsvágáson élt Tóth Sándor Alex (1934–2010) különféle csontok felhasználásával készített képeiből nyílt kiállítás november 14-én a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey Artúr u. 11.). A kiállítást megnyitja és Kovácsvágást bemutatja Sándor Endre polgármester, majd a falu himnuszát is előadják a Kovácsvágási Népdalkör tagjai Tóth László kétszeres Vass Lajos- és Arany Páva-nagydíjas énekes vezetésével.

Bujdos Tibor fotóriporter eddig sosem látott képeiből nyílt kiállítás november 8-án a Szabó Lőrinc Könyvtárban.

Arany János

Balassagyarmat, Eger, Kazincbarcika, Királyhelmec, Mezőkövesd, Rimaszombat, Sárospatak, Sátoraljaújhely, Tiszaújváros, Tokaj és Miskolc iskoláiból is érkeztek versmondók az Országos Széchényi Könyvtár, valamint a Magyartanárok Egyesülete és a Magyar Olvasástársaság által meghirdetett Arany János Szavalóverseny területi döntőjére november 13-án, hétfőn a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtárba.

Szigethy Mihály, Miskolc első nyomdásza lesz a témája a Lévay József Centenáriumi Emlékprogram helyismereti sorozata 3. részének. Az előadás november 22-én, szerdán délután fél 5-kor kezdődik a Lévay és a Szabó Lőrinc Könyvtár előadótermében.  

Száznevű város és kétnevű emberek – úgy értve, van születési és írói nevük is. Ami közös bennünk, az a fantasy és Miskolc. Minden más kiderül a november 15-ei könyvbemutatón, a Szentpéteri kapui József Attila Könyvtárban. 

Műhely a gyermekek szolgálatában címmel szakmai napot rendez 2017. november 27-én, hétfőn délelőtt 10 órától a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Gyermekkönyvtáros Műhelye, valamint a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszere Miskolcon a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey Artúr u. 11.). 

Vass Tibor József Attila-díjas költő három (vagy négy) verse lesz a témája a Versek vonzásában – A Miskolci Egyetem filozófusai miskolci szerzők alkotásairól – című sorozat következő összejövetelén november 7-én, kedden délután fél 5-től a könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey Artúr u. 11.).

A miskolci könyvtárak ebben az évben is sok ötlettel, és kézműveskedési lehetőséggel segítik azokat a gyerekeket és felnőtteket, akik saját kezűleg szeretnének adventi, karácsonyi díszeket és ajándékokat készíteni.

Csete Örs 1956 személyesen című kötetét november 2-án, csütörtökön délután fél 5-től mutatja be a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey A. u. 11.).  Az album 111 egykori magyar fegyveres és külföldi barátaink (lengyelek, olaszok, osztrákok, románok, finnek) fotóportréja mellett 111 személyes történetet is tartalmaz a forradalomról.

Oldalak