Legfrissebb híreink

Nem Miskolc szülötte, de ez a város meghatározó szereppel bír életében. Csorba Piroska vallott erről versben, prózában – és erről vall a magyar széppróza napja alkalmából, a Petőfi Sándor Könyvtárban, február 15-én, csütörtökön délután fél 5-kor kezdődő közönségtalálkozón.

Jókai mór

A Magyar Írószövetség választmánya kezdeményezésére az idei évtől február 18., Jókai Mór író születésnapja a magyar széppróza ünnepe is. A jeles nap bevezetéseként Jókai Mórtól Jókai Annáig és tovább címmel Mezey Katalin Kossuth- és József Attila-díjas író, költő, a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának vezetője tart előadást február 15-én, csütörtökön délután fél 5-től a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey Artúr u. 11.). Ezt követően Bálint Márta Kossuth-díjas színművész Jókai Anna Én, szegény Sudár Anna című regénye alapján készült pódiumműsorából mutat be részleteket.  Ingyenes belépők a könyvtárban, a földszinti kölcsönző pultnál  igényelhetők. 

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából a szovjet fogolytáborokról tart előadást Stark Tamás történész, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának főmunkatársa február 22-én, csütörtökön délután fél 5-től a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey Artúr u. 11.). Ekkor mutatja be az egykori felsőnyárádi tanító, Szoboszlay György Szovjetunióban írt fogolynaplóját lánya és unokája, Szoboszlay Ágnes ny. egyetemi oktató és Kornya István szerkesztő.

Jenei László Szabó Lőrinc-díjas író, a Műút című folyóirat szerkesztőjének tárcanovellája kapcsán filozófusokkal „gondolkodhatunk” február 27-én,  kedden délután fél 5-től a könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey Artúr u. 11.). A könyvtári szemináriumon bárki részt vehet.

A Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár megújult német társalgási klubja február 6-ától ismét változatos témákkal várja a németül tanulókat minden kedden délután fél 6-tól.  

Hadházi Adrienn horgolt állatkáiból és egyéb kézműves munkáiból nyílik kiállítás a József Attila Könyvtárban, február 5-én, hétfőn délelőtt fél 11-kor. A miskolci hobbialkotó kedves vagy épp praktikus munkái nemcsak szépek, de egyben azt is üzenik: bárki megpróbálhatja maga is!

 

Báthory Boldizsár

E havi könyvritkaságunk a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár új szerzeménye: „helyi szerző”, a Zemplén vármegyei Kohányon született Fáy András 1827-ben megjelent A’ két Báthorÿ című históriai szomorújátéka.

 A Szamárfültől a Marhalevélig jutunk Balázs István versmondó önálló Romhányi József-estjén. A vidám műsor február 2-án, pénteken délután fél 5-kor kezdődik a Szabó Lőrinc Könyvtárban.

Benedek Erzsébet: Göröngyös út című könyvének bemutatóját tartják a József Attila Könyvtárban január 18-án, csütörtökön du. 5 órától. A miskolci szerző az 1950-es években megtörtént valós eseményeket dolgoz fel könyvében. 

Kondár Anikó felvétele

ÉLET, az élet után címmel Kondás Anikó alkotásaiból látható kiállítás a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében. A január 15-i megnyitón  dr. Prokai Margit könyvtárigazgató köszöntötte a vendégeket (képünkön balra),  Weszely Ernő harmonikaművész muzsikált, a képeket Petri Nóra újságíró ajánlotta a közönség figyelmébe.  A megnyitón készült képek ITT láthatók.

Oldalak