Legfrissebb híreink

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár (3530 Miskolc, Görgey A. u. 11.) segédkönyvtáros-képzést (OKJ azonosító: 52 322 01) hirdet.
Felnőttképzési nyilvántartási szám: E–000858/2014
A nyilvántartásba-vétel időpontja: 2014. október 28.
A képzés nyilvántartásba-vételi száma: E–000858/2014/A001
A képzés ideje: 2018. szeptember 12. – 2019. május 22.
A vizsga várható ideje: 2019. június
Jelentkezési határidő: 2018. szeptember 1.

A „nagy költői triász” tagjából vált jórészt elfeledett pap-költővé Tompa Mihály. Méltatlan sors ez, mert – többek között – verseiben a hazai szimbolizmus előfutárára ismerhetünk. Születésének bicentenáriumát tavaly ünnepeltük, most halálának 150. évfordulójára emlékezünk.

Orczy Lőrinc

Nem könnyű ma már a háromszáz évvel ezelőtt, 1718. augusztus 9-én született – Tarnaörsről indult, Bécsben katonáskodott, Berlinnél is harcolt, Abaújban főispánként szolgált – Orczy Lőrinc verseit vagy leveleit olvasni, pedig érdemes. 

Gyarmati Béla

Az idei ünnepi könyvhétre jelent meg – a Herendi 2004 Kiadó gondozásában – Gyarmati Béla legújabb  kötete, az Anna napjai. A kisregény az egykori polgárság és az arisztokrácia világába vezeti az olvasót. A háborús viszontagságok és tragédiák ellenére egy szép szerelmei történet is kibontakozik a kötet lapjain.

Papp Tibor

A Magyar Írószövetség és a Magyar Műhely szerkesztőségétől kaptuk a szomorú hírt: életének 83. évében, 2017. július 18-án elhunyt a kortárs magyar irodalom kimagasló életművel rendelkező alakja, a magyar avantgárd meghatározó személyisége, Papp Tibor József Attila-díjas író, költő, tipográfus, a párizsi Magyar Műhely alapító szerkesztője. A tokaji születésű Papp Tibor – amióta lehetett – minden nyáron részt vett a Tokaji Írótábor tanácskozásain. (Ott készült  róla a fotó is 2016-ban, amikor 80. születésnapja alkalmából köszöntötték őt a tábor résztvevői.)

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár új könyvtárbuszt vásárol, mely 2019. második felétől látogatja majd Borsod–Abaúj–Zemplén megye kistelepüléseit. A kamion nagyságú „mozgó könyvtár” külső felületének festéséhez, képének kialakításához várja a könyvtár gyerekek ötleteit, javaslatait.

A 46. Tokaji Írótábor 2018. augusztus 16-tól 19-ig tartó tanácsozásainak címe egy Ady Endre-verset idéz: „Halottak élén” – az első világháború a magyar irodalomban és művészetekben – tekintettel az első világháború befejezésének 100. évfordulójára.

A megyei napilapban megjelent gyászjelentés rövid és tényszerű: a gyászoló család fájó szívvel tudatja, hogy 92 éves korában csendesen elhunyt Dr. Kazacsay Ferencné, született Gnandt Pálma, a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár nyugdíjasa. Temetése 2018. június 28-án délelőtt 11 órakor lesz a Szentpéteri kapui temetőben.  Csatlakozva a család gyászához, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár munkatársai fájó szívvel tudatják, hogy egy legendás könyvtárostól búcsúznak egykori kollégái, akik még együtt dolgozhattak vele, s azok is, akik csak hallottak szakmai felkészültségéről, tájékozottságáról, következetességéről.

A hagyományoknak megfelelően a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Lévay József Muzeális Könyvtára is csatlakozik a múzeumok éjszakája miskolci programjaihoz. 

Oldalak