Legfrissebb híreink

Megrendülten és megdöbbent szívvel értesültünk arról, hogy fiatal munkatársunk, Varga Zoltán (1975–2018), életének 43. évében tragikus hirtelenséggel, súlyos, gyógyíthatatlan betegségben elhunyt. Temetése október 26-án, pénteken délelőtt 10 órakor lesz Miskolcon a mindszenti temetőben.  

Története során először hagyta el a fővárost a Kisfaludy Társaság 1911-ben: Miskolcra jöttek a neves irodalmárok Lévay József kedvéért. A különleges eseményről október 17-én, szerdán du. fél 5-től hallható előadás a Szabó Lőrinc Könyvtárban.

Lévay József

Lévay József költő, műfordító, Borsod vármegye alispánja 1862-ben lett a Kisfaludy Társaság tagja. Ennek félévszázados évfordulója tiszteletére rendezett miskolci ünnepség emlékét őrzi az 1912-ben megjelent Lévay Emlékkönyv. A kötet ma már digitálisan is elérhető, és most – mint a hónap könyve – megtekinthető a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületének földszintjén (Miskolc, Görgey Artúr u. 11.).

Harangi Andrea festménye

Harangi Andrea festményeiből nyílik kiállítás a Móra Ferenc Könyvtárban október 12-én, pénteken délután 4 órakor. Az alkotó húsznál is több tájképet hoz el Budapestről Miskolcra, amelyeken visszaköszönnek a szülőföld, a Zemplén hangulatai is.

„A vers az, amit mondani kell” címmel ünnepi műsort rendez – fennállásának 10. évfordulója alkalmából – az Éltető Lélek Irodalmi Kör Egyesület október 10-én, szerdán délután 4 órától a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey A. u. 11.). 

Olvastad Veronica Roth: A beavatott című könyvét? Ha igen, már tudhatod, hogy te melyik csoporthoz tartoznál a Választási Ünnepség után. Lennél Önfeláldozó? Vagy inkább Bátor? Esetleg Művelt vagy Őszinte? Akár olvastad, akár nem, most te is lehetsz beavatott – kezdődik ugyanis a Nagy Könyves Beavatás!

Az én könyvtárbuszom címmel megyei szintű rajzpályázatot hirdetett 1–8. osztályos általános iskolai tanulók számára a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár.
A pályázat eredményhirdetését október 9-én, kedden délután 2 órától tartjuk a könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey A. u. 11.).

Szőhetnek, gyöngyözhetnek, babázhatnak, bábozhatnak, vetélkedhetnek, játszhatnak vagy „csak” olvasgathatnak azok, akik október 7-én, vasárnap délelőtt 10 óra és délután 2 között a II. Rákóczi Ferenc Könyvtárban (Miskolc, Görgey Artúr u. 11.) múlatják az időt. Azoknak is érdemes felkeresniük a könyvtárat, akiknek tartozásuk van. Akik nem hozták vissza időben a kikölcsönzött könyveket, ezen a napon késedelmi díj fizetése nélkül megtehetik. 

Több mint 70 pályázat érkezett a gyerekek számára meghirdetett Olvasók királya / királynője pályázatra. A könyvtári „királykoronázás”, az ünnepélyes eredményhirdetés, valamint az ajándékok átadása – az Országos Könyvtári Napok záró rendezvényén, a Könyves Vasárnapon – október 7-én délután fél 2-kor kezdődik a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében (Görgey A. u. 11).

Az ember legjobb barátja a könyv – és a kutya. Ezért (is) gyűjtünk egy hétig adományokat a Miskolci Állatsegítő Alapítvány pártfogoltjai számára. A három önkéntesük fotóiból rendezett kiállítás pedig bemutatja, milyen a MÁSAbb állattartás.

Oldalak