Legfrissebb híreink

Séta a belvárosban, autós kirándulás Miskolcon – ezekre invitálja a Miskolc a várad, az életed című könyvének olvasóit Reiman Zoltán blogger.

Március végéig megújul a Szentpéteri kapui József Attila Könyvtár belső tere. A munka ideje alatt a könyvtár továbbra is várja olvasóit és a klubok is folyamatosan működnek.

A huszárság végnapjait dolgozza fel Bene János és Szebenyi István: Vértes a huszárok Doberdója című könyve, amelynek bemutatójára február 7-én, csütörtökön délután fél 5-től várják az érdeklődőket a Petőfi Sándor Könyvtárban.

Három nagyszerű magyar filozófust hozott össze könyvbemutatójára Turbucz Péter levéltáros: dr. Perecz László egyetemi tanárt, dr. Mester Bélát, az MTA tudományos főmunkatársát, és könyvének alanyaként Alexander Bernátot. Élvezetesen gondolatgazdag estének ígérkezik tehát a február 6-ai alkalom a Kaffka Margit Könyvtárban.

Meghívó Kerekes Endre előadására.

Mezey Katalin életműsorozatában a Magyar Napló Kiadó ismét megjelentette a Kossuth-díjas író első, eredetileg 1984-ben kiadott Élőfilm című regényét. Ebből a könyvből olvas fel részleteket és a szerzővel beszélget – a magyar próza napja alkalmából a műfajok, az irodalom és a világ változásairól is – Lázár Balázs színművész, költő február 19-én, kedden délután fél 5-től a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey A. u. 11.).

Szilágyi Sarolta alkotása

A Miskolci Szakképzési Centrum Fazola Henrik Építőipari és Művészeti Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája nevű intézményben – felnőttképzés keretében – tavaly végzett kerámiaművesek vizsgaremekeiből nyílik kiállítás 2019. január 22-én, kedden délután fél 5-kor a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey A. u. 11.).

Ha közel száz játék mackó kibújik a „barlangjából”, az vajon elég ahhoz, hogy gyorsan jöjjön a tavasz? Erre hamarosan választ kapunk, hiszen a macik már ott ülnek a Szabó Lőrinc Könyvtárban, és várják a látogatókat – no és a jó időt.

A budapesti Liget Szanatóriumban 100 évvel ezelőtt, 1919. január 27-én reggel 8 órakor elhunyt Ady Endre, a magyar irodalom egyik meghatározó szerzője. Az évforduló alkalmából Főhajtás Ady előtt címmel Murvai György fotóművész alkotásaiból nyílik kiállítás január 24-én, csütörtökön délután fél 5-kor a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey A. u. 11.). A kiállítást megnyitja dr. Prokai Margit könyvtárigazgató. Ezt követően „Akarom, tisztán lássatok” címmel Ködöböcz Gábor irodalomtörténész tart előadást Ady Endre költészetéről.

Olyan közel esik a magyar kultúra napjához, január 22-éhez Ady Endre halálának centenáriuma, hogy összeérnek a két jeles dátumra emlékező, a két örökérvényű alkotót, a Himnusz szerzőjét és a „mégis győztes, mégis új és magyar” dalok íróját megidéző programok a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban.

Oldalak