Legfrissebb híreink

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete az idén– 2017. július 5–7. között – Miskolcon rendezte 49. vándorgyűlését. A központi téma: Az élet minősége – Könyvtárosok a társadalom szolgálatában. Az országos rendezvényt egy „könyvtárnokos” könyvajánlóval is köszöntöttük.

A Gömöri Múlt és Jelen című sorozat hatodik köteteként jelent meg a Tompa Mihály életét és munkásságát bemutató bibliográfia, melynek anyagát Imolay dr. Lenkey István gyűjtötte és rendezte. A kötet bevezetőjéből megtudhatjuk, hogy ő volt az, aki évekkel korábban először felhívta a figyelmet Tompa Mihály közelgő bicentenáriumára, így időben elkezdődhetett a felkészülés.

Csorba Piroska

Az Arany Miskolc, Csorba Piroska Miskolcon élő, Szabó Lőrinc-díjas költő legújabb kötete – Szaniszlóné Kövesdi Judit miskolci témájú akvarelljeivel – az idei ünnepi könyvhétre jelent meg. Könyvajánlónk végén olvashat néhány miskolci verset is.

Múzeumok éjszakája – ismét a könyvtárban is! Egészen pontosan a Lévay József Muzeális Könyvtár és a Szabó Lőrinc Könyvtár közös kertjében. A két belvárosi múzeumépület és a kisavasi pincék között, ezek csomópontjában található hangulatos hely ezen az éjszakán csemegéket kínál a léleknek, a szellemnek és még a testnek is. 

Miskolci Kódex

A Miskolci Töredék, vagy más néven Miskolci-kódex a Lévay József Muzeális Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.) gyűjteményének legbecsesebb dokumentuma. A Múzeumok Éjszakáján, június 24-én a muzeális gyűjteményben az eredeti példányt, a központi épületben pedig – a földszinten elhelyezett tárlóban – egy hónapon át az eredeti példányáról készült nemesmásolatot láthatják az érdeklődők.

 Az idén is lesz könyvtári napközi. De több jelentkezőt már nem tudunk fogadni.

A miskolci Fazekas Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola festészet tanszakos növendékeinek alkotásaiból rendezett kiállítást Cseke Gábor igazgató nyitja meg június 12-én, hétfőn délután 2 órakor könyvtárunk központi épületében.

 

Kozma Andor költő, műfordító válogatáskötetének bemutatóját 2017. június 9-én, pénteken du. 1 órától abban a Szabó Lőrinc Könyvtárban tartjuk, aminek épületében maga is lakott miskolci évei alatt. 

A Miskolcon élt szülőktől származó, az egykori Szovjetunió területén született, ma Kanadában élő Vladimír Rott A sors ellenében I. című kötetének az Orpheusz Kiadónál megjelent II. kiadásának bemutatója – az ünnepi könyvhét keretében – június 6-án, kedden délután 3 órakor kezdődik a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében (Görgey A. u. 11.) A szerzővel beszélget: Mezey Katalin Kossuth- és József Attila-díjas író, költő, műfordító.

Oldalak