Legfrissebb híreink

Az idén is megválasztjuk gyermekolvasóink közül az Olvasók királyát és királynőjét!

Felhívás Arany János-szavalóversenyre
Az ARANY JÁNOS-EMLÉKÉV keretében Arany János-szavalóversenyt hirdet magyarországi és határon túli magyar felső tagozatos, középiskolás és szakiskolás diákok számára az Országos Széchényi Könyvtár, valamint a Magyartanárok Egyesülete és a Magyar Olvasástársaság. 

A tévéfilm szerint még az Excaliburt is a titkok könyvtárában őrzik. Bár ilyen misztikus unikum nincs a miskolci gyűjteményekben, sok különlegességet őriznek a város könyvtárai. A Kulturális Örökség Napjai keretében ezek jó részét meg is mutatják! 

Majoros Zsuzsanna Newton tévedése, az ufók elismerésének gátja című kötetének bemutatója 2017. szeptember 23-án, szombaton délelőtt 11 órakor kezdődik a II. Rákóczi Ferenc Könyvtárban (Miskolc, Görgey Artúr u. 11.) A beszélgetést vezeti, a szerzőt bemutatja Majorváry Szabó Sándor, a Magyar Alkotók Internetes Társulásának elnöke.

Ha nagyon akarod, sikerül címmel Vladimír Rott Pro Cultura Hungarica-díjas író tart előadást szeptember 18-án, hétfőn délután 3 órától a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey Artúr u. 11.). Ezt megelőzően Mezey Katalin Kossuth-díjas költő nyitja meg a – a Szovjetunióban született, Kanadában élő, magyar származású –Vladimír Rott által összegyűjtött dokumentációból összeállított Sors ellenében – egy miskolci család a szovjet önkényuralom ördögmalmában című kiállítást.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulója tiszteletére városi versmondó versenyt hirdet a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár középiskolás korú tanulók számára.
 

Fontos változás könyvtáraink nyitvatartásában, hogy ezután szombatonként két könyvtár is várja az olvasókat. A Petőfi viszont már arra készül, hogy visszaköltözhessen felújított otthonába, ezért rövidesen bezár a Bagolyvárban.

Wieland

Havi könyvritkaságunk egy új szerzeményünk, Christoph Martin Wieland (1733–1813) Sókratés Mainomenos az az A' Szinopei Diogenesz' dialogusai című műve, Kazinczy Ferenc (1759–1831) fordításában. A kötet a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár földszintjén található tárlóban látható.  A könyvismertetést Verbiás Tibor írta.

Tompa Mihály

A 200 éve, 1817. szeptember 28-án Rimaszombatban született Tompa Mihályt saját korában még a legnagyobbak között emlegették, majd mintha megfeledkeztek volna róla, „elfeledett költő”, „muzeális érték” – legyintettek rá az irodalmi kánonok szerzői. A miskolci II. Rákóczi Ferenc Könyvtárban a költő születésének 200. évfordulója alkalmából rendezett kiállításon viszont nemcsak régi könyvek, muzeális darabok emlékeztetnek a költőre, számtalan új kiadvány – tanulmánykötet, bibliográfia, versösszeállítás – bizonyítja, ezen a tájon ma is elevenen erőként hat Tompa Mihály.

 A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár segédkönyvtáros képzést indít. A képzés ideje: 2017. szeptember 6. – 2018. május 23.
Jelentkezési határidő: 2017. augusztus 18.

Oldalak