Legfrissebb híreink

A decemberi ünnepek, a munkanap-áthelyezések és egy szakmai rendezvény miatt a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár nyitvatartási rendje is változik.

Karácsonyi apró ajándékokat és iskolásoknak szóló könyveket is örömmel fogad könyvtárunk advent idején, hogy olvasóinkkal együtt szebbé tehessük sok-sok gyermek karácsonyát! Többségük nemcsak rászoruló, de nincs senki más az életében, akitől ajándékot kaphatna.

A Házam, hazám, Martintelep című összejövetel keretében mutatja be Hajdu Imre író, újságíró Beszédes könyvem című legújabb kötetét 2018. december 4-én, kedden délután 4 órától a martinkertvárosi Tompa Mihály Könyvtárban. A szerzővel Filip Gabriella főkönyvtáros beszélget.

Aki keres, a könyvtárban a karácsonyi ajándékát is megtalálhatja! Nem csak olvasnivalókat vihetünk innen haza: a legszerencsésebb látogatónk egy e-book-olvasót is nyerhet.

Olvasójegy-ajándék

A könyv az egyik legszebb karácsonyi ajándék. De meglephetjük szeretteinket egy könyvtárnyi könyvvel is. Aki megkapja a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár erre az alkalomra ünnepi keretbe foglalt, egyedi tervezésű olvasójegyét, az a következő évben a közel egymilliós könyvállományból válogathat, kölcsönözhet. Bármit elolvashat, ami a központi könyvtárban és a hét fiókkönyvtárban megtalálható.

Varsányi Zsuzsa, a Magyar Rádió legendás zenei szerkesztője RádiJÓztam című könyvének bemutatója december 19-én, szerdán délután fél 5-kor kezdődik a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey A. u. 11.). A szerzővel Czikora Ágnes riporter, egykori tanítvány beszélget.

A miskolci Balázs Győző Református Gimnázium tanulóinak alkotásaiból rendezett Képes meglepetések című kiállítást Borgó Munkácsy-díjas festőművész nyitja meg 2018. december 3-án, hétfőn délután fél 5-kor a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey A. u. 11.). A kiállítás megtekinthető 2019. január 12-ig a könyvtár nyitvatartási idejében.

Kaffka Margit, Ady szavait idézve, „a nagyon-nagy asszonyíró” éveket töltött Miskolcon. Meghatározó éveket, hiszen itt lett igazán tanító és író, feleség és anya. Rövid, mindössze 38 évre szabott élete száz évvel ezelőtt, 1918. december 1-jén ért véget, fiával együtt a spanyolnáthajárvány áldozata lett.

A Magyar Könyvtárosok Egyesületének Gyermekkönyvtári Szekciója által alapított Vándorbagoly-díjat 2018. november 15-én a szegedi Somogyi Károly Megyei és Városi Könyvtárban tartott szakmai napon vette át a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár két munkatársa, Miklós Katalin és Gilányiné Lovász Tünde. Az elismerést minden évben olyan gyermekkönyvtár kapja, ahol a könyv, az olvasás népszerűsítése érdekében kiemelkedő szakmai munkát végeznek a könyvtárosok. A tudást, a bölcsességet jelképező bagoly fából faragott szobrának alapja a titkok ládája, amelybe a gyerekek rejthetik üzeneteiket. 

Indonézia Nyugat-Pápua nevű tartománya innen nézve amolyan „világvége-vidék”. Nemcsak, mert napokban mérhető oda a leggyorsabb út is, hanem mert az őslakók még őrzik törzsi hagyományaikat, és mert a türkiz óceánra épült bungalók a tökéletes békét nyújthatják. Dr. Zajzon Norbert geológus nyáron arra járt, útjáról a Szabó Lőrinc Könyvtárban tart beszámolót.

Oldalak