Legfrissebb híreink

Levitáció címmel a Miskolci Szakképzési Centrum Szemere Bertalan Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma végzős – esti tagozatos – fotográfus és fotótermék-kereskedő szakos tanulóinak alkotásaiból nyílik kiállítás április 24-én, kedden délután 5 órakor a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületének I. emeletén. 

Az 1928-as év könyves szenzációja volt Magyarországon – és talán egész Európában – az Enciklopédia R.T. kiadásában megjelent kétkötetes mű, A sport enciklopédiája – A testnevelés és testgyakorlás kézikönyve, Pálfy György szerkesztésében, Dr. Dréhr Imre magyar királyi népjóléti minisztériumi államtitkár, MLSZ-elnök előszavával.

Györgyei Géza novellái kapcsán filozófusokkal „gondolkodhatunk” április 24-én,  kedden délután fél 5-től a könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey Artúr u. 11.). A könyvtári szemináriumon bárki részt vehet. 

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár olvasásnépszerűsítő játékot hirdet 3. és 4. osztályos általános iskolai tanulók számára. A legsikeresebben szereplő csapatok meghívást kapnak a bogácsi olvasótáborba.

Városi költészet napi ünnepség

 

Mátyás-rajzpályázat

Legkedvesebb Mátyás-mondám címmel megyei szintű rajzpályázatot hirdetett általános iskolai tanulók részére – a Mátyás király-emlékév és a költészet napja alkalmából – a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár. A pályázat eredményhirdetése április 10-én, kedden délután 2 órakor kezdődik a könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey A. u. 11.). A kiállítást megnyitja: dr. Pataki Anett, Miskolc Megyei Jogú Város humánszolgáltatási osztályvezetője. 

A hangszercsodák címmel hirdetett zenei játékunk lezárult. A helyes megfejtést beküldők közül az 5 legszerencsésebb könyvjutalmat kap, amely a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár (3530 Miskolc, Görgey Artúr u. 11.) földszinti kölcsönzőpultjában átvehető.
A nyertesek: Balázs Katalin; Kovács Attila; Krisztián Bendegúz András; Krisztiánné Lengyel Ágnes; dr. Solymár Gabriella. 

Meghívó Fecske Csaba kötetbemutatójára

Fecske Csaba József Attila-díjas költő Kiűzetés című kötetének bemutatója április 12-én, csütörtökön délután fél 5-kor kezdődik a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey Artúr u. 11.). A magyar költészet napja alkalmából rendezett irodalmi est műsorában közreműködik Harsányi Attila Jászai Mari-díjas színművész és Vihula Mihajlo Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjas gitárművész. A szerzővel beszélget: Filip Gabriella Szabó Lőrinc-díjas szerkesztő, főkönyvtáros. 

II. Rákóczi Ferenc (Borsi, 1676. március 27. – Rodostó, 1735. április 8.) vezérlő fejedelem – könyvtárunk névadója – születésnapja tiszteletére március 26-án, hétfőn délután fél 5-kor kezdődik a Rákóczi és Kassa című kötet bemutatója a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületben (Miskolc, Görgey Artúr u. 11.).

Az Internet Fiesta alkalmából hangszeres játékra hívják az olvasókat a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Zenemű- és Médiatárának munkatársai. Jó alkalom ez arra, hogy a központi épületben (Miskolc, Görgey Artúr u. 11.) megcsodálják azokat a régi hangszereket, melyeket ajándékként kapott a könyvtár egy miskolci zenekartól. (Hogy melyiktől, azt most nem árulhatjuk el, mert ez is a totó egyik kérdése.) 

Oldalak