Lapszemle

Aggtelek föld alatti karsztvilága címmel közöl fényképes írást a kéthavonta megjelenő Természetbúvár 5. száma. A két szerző, Dvorszky Zsuzsanna és Ilonka Réka bemutatja a különleges természeti értéket, az itteni túralehetőségeket, az extrém kalandokat, a kulturális programokat és beszámolnak arról is, hogy elődeink már a XVIII. század elején is indítottak szervezett túrákat a Baradla-barlangban.
Ez a lap is megtalálható a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban. A központi épületben keresse az I. emeleti folyóirat-olvasóban! 

Rákóczi földjén, a Zemplén gerincén – Regéctől Füzérig a Rákóczi-túrán címmel fényképes riport jelent meg a Magyar Természetjáró Szövetség lapjában, a Turista Magazin októberi számában.
A szerző, Konfár Tibor, aki végigjárta ezt az utat így kezdi az írást: „Ezen az alig ismert, gyönyörű tájon, a szabadságharcok és a tüzes borok földjén minden egyes nap ünnepnap, amelyet túrázással tölthet el egy magamfajta bakancsos turista. Bérceit és völgyeit turistautak sokasága szeli át, amelyek közül kiemelkedik a két legjelentősebb, az Országos Kéktúra és a piros jelzésű, Sárospataktól a Hegyalján, majd a Zempléni-hegység 700-as csúcsokat felvonultató nyugati gerincén át Füzérig tartó Rákóczi-túra.” Ez utóbbi mutatja be a szerző. Érdemes követni!
Ez a lap is megtalálható a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban. A központi épületben keresse az I. emeleti folyóirat-olvasóban! 

Ordinárium, szamorodni, aszúbor – A szőlőtermesztés történeti változásai Tokaj-Hegyalján címmel közöl tanulmányt az Élet és Tudomány szeptember 1-i száma.
„A tokaji borvidék tipikus példája annak, hogy egy termelési tájat a természeti adottságok, a különböző etnikumok, az emberi tapasztalatok hatására a szőlőfajták, termelési eljárások és borfajták vonatkozásában a folyamatos megújulás jellemez. Ezen tényezők eredményeként a minőségi, kereskedelemben értékesíthető bor lehetővé tette az itteni települések rohamos fejlődését és a gazdaságnak egyetlen termék előállításra, a szőlőtermesztésre épülő átrendeződését is. A továbbiakban bemutatjuk azokat a változásokat, amelyek a középkortól a XXI. századig történtek, és a folyamatos innovációt, melynek eredményeként lett Tokaj-Hegyalja a magyar borrégiók közül kiemelkedő, világhírű borvidék” – írja a bevezetőben a szerző, Petercsák Tivadar.
Folytatás az Élet és Tudományban. Ez a lap is megtalálható a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi könyvtárban. 

Falu az Isten tenyerén – Mire elég egy élet? címmel jelent meg Árvai Magdolna riportja – Marjai János fotóival – Komlóskáról a Nők Lapja augusztus 23-i számában.
„A zajtól, a nyüzsgő és pörgő fővárostól távol, a Zempléni-hegység fantasztikus lankáin, völgyeiben számos apró falu bújik meg, melyeknek nevét se hallani. Pedig ezekben – a kihalás felé rohanó falvakban is – élnek emberek, álmokkal, tervekkel, célokkal, és nem is akárhogyan. A kétszázkilencvenkét lelkes Komlóskán például családként, ahogyan ők mondják, az Isten tenyerén, örülve a tájház felújításának, annak, hogy három kismama vár babát, és tudomásul véve, hogy tékozló fiú a legjobb családban is akad” – olvashatjuk az írás bevezetőjében. Folytatás a Nők Lapjában.
Ez a lap is megtalálható a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban. A központi épületben keresse az I. emeleti folyóirat-olvasóban!

 

Kézről kézre adtak címmel közli Páczai Tamás hegyaljai riportját a Képmás című lap augusztusi száma. A Tokaj-hegyalja nevezetességeit bemutató írás szerzője eredetileg Tokajban kezdte volna az „anyaggyűjtést”, de a tarcali Áldó Krisztus-szobor látványa arra ösztönözte, hogy innen nézze meg először a tájat, aztán eljut Tokajba is és felkeresi a többi nevezetes helyet. Kézről kézre adják az itt élő emberek, találkozik borászokkal, természetvédőkkel, vendéglátókkal… Bővebben a Képmásban!
Ez a lap is megtalálható a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban. A központi épületben keresse az I. emeleti folyóirat-olvasóban!
 

Két Miskolcon élő költő, Fecske Csaba és Bereti Gábor versei is megjelentek a Hitel című folyóirat augusztusi számában. Gratulálunk!

Ez a lap is megtalálható a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban. A központi épületben keresse az I. emeleten az irodalmi lapok között vagy kérje a könyvtárostól!

 

 

Bükk-átkelés csillagfénnyel címmel közöl fényképes beszámolót a Turista magazin júliusi száma. „Hazai hegységeinkben is több napra félretehetjük a civilizációt és meglehetősen szoros kapcsolatba léphetünk a természettel, ha ügyesen tervezzük meg a túraútvonalunkat. A bükki átkelés 40 kilométere során teljes keresztmetszetet kaphatunk a hegyvidék sajátos világáról, és akár a szabadban is alhatunk az ország legújabb csillagoségbolt-parkjában” – írja a bevezetőben a szerző, Dömsödi Áron.
Bővebben a Bükkben és a Turista magazinban. Ez a lap is megtalálható a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban. A központi épületben keresse az I. emeleti folyóirat-olvasóban!
 

Feltámadás jégverés után címmel közöl fényképes riportot Megyaszóról, az ítéletidő utáni újjáépítésről a Szabad Föld július 14-i száma.
„Minden hideg szelektől védve, kies völgyben fekszik Megyaszó, ahol bőven terem búza, és sokféle gyümölcsök sokasága – írja a 19. századi krónikás, aki elragadtatottan beszél a Szerencs közeli falu öreg templomáról, csinos házairól is. Ehhez képest mit lát a mai utazó július első hétvégéjén?” – teszi fel a kérdést írása bevezetőjében Balogh Géza, és a választ is megadja előbb röviden – „Tető nélküli házak, levél nélküli fák tömegét, a határ egészen siralmas…” Bővebben a Szabad Földben megjelent cikkben.
Ez a lap is megtalálható a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban. A központi épületben keresse az I. emeleti folyóirat-olvasóban!
 

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete ezen a héten – 2017. július 5–7. között – Miskolcon rendezi meg 49. vándorgyűlését. A központi téma: Az élet minősége – Könyvtárosok a társadalom szolgálatában. Az országos rendezvényt egy „könyvtárnokos” könyvajánlóval köszöntjük.

Észak-Magyarország legjobb versmondói Miskolcon címmel közöl beszámolót a B.-A.-Z. Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége által szervezett, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban rendezett regionális versenyről a Generációk című lap júniusi száma.Az Arany János születésének 200. évfordulója tiszteletére rendezett versenyen sikerrel szerepelt, és a régióból bejutott a szeptemberben Budapesten megrendezendő gálára: Czene Istvánné, Mátraterenye; Gáspár Imre, Gyöngyöshalász; Péderi István, Encs; Szabó Lajosné, Miskolc; Szarka Andrásné, Csobád; Széplaki Gizella, Encs; Szőllősi Béláné, Domoszló.
Ugyanebben a lapszámban jelent meg a Nyugdíjas Dalkörök Megyei Vetélkedője című tudósítás is. További részletek a Generációkban.
Ez a lap is megtalálható a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban. A központi épületben keresse az I. emeleti folyóirat-olvasóban!  

Oldalak

Feliratkozás Lapszemle csatornájára