Lapszemle

Feltámadás jégverés után címmel közöl fényképes riportot Megyaszóról, az ítéletidő utáni újjáépítésről a Szabad Föld július 14-i száma.
„Minden hideg szelektől védve, kies völgyben fekszik Megyaszó, ahol bőven terem búza, és sokféle gyümölcsök sokasága – írja a 19. századi krónikás, aki elragadtatottan beszél a Szerencs közeli falu öreg templomáról, csinos házairól is. Ehhez képest mit lát a mai utazó július első hétvégéjén?” – teszi fel a kérdést írása bevezetőjében Balogh Géza, és a választ is megadja előbb röviden – „Tető nélküli házak, levél nélküli fák tömegét, a határ egészen siralmas…” Bővebben a Szabad Földben megjelent cikkben.
Ez a lap is megtalálható a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban. A központi épületben keresse az I. emeleti folyóirat-olvasóban!
 

Észak-Magyarország legjobb versmondói Miskolcon címmel közöl beszámolót a B.-A.-Z. Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége által szervezett, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban rendezett regionális versenyről a Generációk című lap júniusi száma.Az Arany János születésének 200. évfordulója tiszteletére rendezett versenyen sikerrel szerepelt, és a régióból bejutott a szeptemberben Budapesten megrendezendő gálára: Czene Istvánné, Mátraterenye; Gáspár Imre, Gyöngyöshalász; Péderi István, Encs; Szabó Lajosné, Miskolc; Szarka Andrásné, Csobád; Széplaki Gizella, Encs; Szőllősi Béláné, Domoszló.
Ugyanebben a lapszámban jelent meg a Nyugdíjas Dalkörök Megyei Vetélkedője című tudósítás is. További részletek a Generációkban.
Ez a lap is megtalálható a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban. A központi épületben keresse az I. emeleti folyóirat-olvasóban!  

Kiábrándultság Ózdon címmel közöl riportot a Magyar Demokrata május 24-i száma. „Ózd a legnagyobb lélekszámú település, ahol jobbikos városvezetés van. Két és fél éve irányítja a több mint harmincezres lakosú várost Janiczak Dávid, akit 2014 őszén kétharmados többséggel választottak meg, és akinek sikerét a párt alelnöki címmel jutalmazta. Ennyi idő még elég arra, hogy mérleget lehessen készíteni: mit ígért Janiczak Dávid a kampányban, és mi valósult meg belőle”– írja a bevezetőben a szerző, Lass Gábor. A folytatásból itt most csak az alcímeket idézzük: „Beváltatlan ígéretek”, „Közbiztonsági lufi”, „Süllyed a hajó”. Bővebben a Magyar Demokratában.
Ez a lap is megtalálható a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban. A központi épületben keresse az I. emeleti folyóirat-olvasóban!

 

Vizsolyi Biblia, gönci testamentum címmel ír Vadas Zsuzsa Vizsolyról, Göncről, az itteni nevezetességekről a Nők Lapja május 17-i számában. A fotókat – a tájról, a bibliáról, a vizsolyi református templomról és a látogató központról, valamint a gönci Huszita-házról Szász Marcell készítette. „Egy ujjal ha megérinted a fejedelmi tartású diófák törzsét, felzeng a zempléni táj és kinyílik, mint egy történelemkönyv. Domború lapjain megelevenedik a Regéci vár, a Rákócziak ’sasfészke’. Több mint négy évszázaddal korábban befejeződött az első magyar nyelvre fordított Biblia nyomtatása, amely irodalmi nyelvünk ábécéje” – olvashatjuk a bevezetőben. Folytatás a Nők Lapjában.
Ez a lap is megtalálható a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban. A központi épületben keresse az I. emeleti folyóirat-olvasóban!

 

Az Irodalmi Magazin legutóbbi, Gulág-emlékszámában jelent meg Naár János tanulmánya a kényszermunkatáborba hurcolt hercegkútiak kálváriájáról. A Sárospatak mellett 1750-ben, Mária Terézia idején létesült, sváb telepesekkel benépesített Trautsondorf, 1905 óta Hercegkút községből 1945-ben 47 nőt és 89 férfit vittek „újjáépítési közmunkára”. A szörnyű fogságból, az egykori Szovjetunió donbászi lágeréből, a szénbányák poklából végül 1949 októberében tért vissza az utolsó hercegkúti csoport, de „tizenöten már nem érhették mega szabadulás örömteli napjait” – írja a szerző. További részletek az Irodalmi Magazinban.
Ez a lap is megtalálható a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében. Keresse az I. emeleten az irodalmi lapok között!
 

Hol tartották az 1707-es ónodi országgyűlést? címmel korabeli forrásokat elemző írás jelent meg az Élet és Tudomány február 3-i számában. „A válasz egyértelműnek tűnik, azonban korántsem az. A pontos helyszín meghatározása a mai napig nem történt meg egyértelműen, és szemben a köztudottan elterjedt vélekedéssel, akadnak olyan vélemények is, amelyek nem Ónodot tekintik az 1707-es országgyűlés helyszínének” – olvashatjuk a cikk bevezetőjében. A kérdés azért vetődik fel újra és újra, mert 1898-ban Thaly Kálmán a Hadtörténeti Közlönyban azt írta: az árvizek miatt a szomszédos Köröm község területén volt ez a bizonyos országgyűlés. A fennmaradt dokumentumok, levelek, jegyzőkönyvek elemzése után a két szerző, Bacsó Máté és Varga Szabolcs arra jut: „az ország sátra, az országgyűlés helyszíne a Sajó jobb partján lévő táborban, Ónod település területén helyezkedett el”. Véleményük szerint a „körömi mező” azt az Ónod határában lévő területet jelölte, amely Köröm felé található, Köröm felé 'néz'.
Minderről bővebben az Élet és Tudományban. Ez a lap is megtalálható a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban. A központi épületben keresse az I. emeleti folyóirat-olvasóban!

 

Toplista – 10 magyarországi templom, amelyeket életedben legalább egyszer látnod kell címmel közöl összeállítást a Turista című természetjáró magazin legutóbbi, 2016. december, 2017. januári száma. Az összeállításban szerepelő 10 templom közül 4 – a hollóházi Szent László-templom, a tornakápolnai református templom, a karcsai református templom és a mádi zsinagóga – Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területén található. Érdemes megnézni!
Ez a lap is megtalálható a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban. A központi épületben keresse az I. emeleti folyóirat-olvasóban!

 

Hozzá vágyik, benne él címmel mutatja be az encsi Szabó Sándornét, Erzsikét a Reformátusok Lapja november 27- számában, Emberi példa rovatban Karcsai Nagy Éva újságíró. A cikk bevezetőjében olvashatjuk: „Korát meghazudtolóan aktív nyolcvannyolc évesen is az encsi Szabó Sándorné matematika–fizika szakos tanárnő. Nyugdíjba vonulása után tizenöt éven át hittant tanított az első és második osztályosoknak. Presbiterként a gyerekek mellett a konfirmandus fiatalokba plántálta a hit magját. Negyedik éve egy idősek otthonában segít az istentiszteletek előkészítésében, kiállításokat szervez, felolvas a gondozottaknak. Nem fél a mindennapoktól, mert tudja, az úr vigyáz rá.” Folytatás Reformátusok Lapjában.
Ez a hetilap is megtalálható a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban. A központi épületben keresse az I. emeleti folyóirat-olvasóban!
 

Visszatérnek a nagyragadozók címmel közöl riportot a Magyar Krónika novemberi száma. A szerző, Juhári Andrea arról kérdezte a szakembereket, milyen állatokkal jelentek meg az utóbbi időben Magyarország északi részén. „A Bükkben több a farkas, már szaporodó közösségeket észleltek, kölyköket nevelnek. A Börzsönyben inkább a hiúz van jelen, már tíz-tizenkét éve megtelepedtek, de arra kicsi az esély, hogy bocsait vezető medvét látunk, azok még csak határátkelők – magyarázza Veress Tamás biológus, a Miskolci Állatkert Gyűjteményvezetője” – olvashatjuk a riportban. Majd megszólal Kertész Attila vadász is, aki nemrégiben az abaúji Hernádpetri határában látott egy medvét. Minderről bővebben a Magyar Krónikában.
Ez a lap is megtalálható a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban. A központi épületben keresse az I. emeleti folyóirat-olvasóban!
 

Vizsolyi misszió címmel közöl riportot a Magyar Demokrata november 3-i száma az abaúji település legújabb sikereiről, a Mantskovit Bálint Nyomdatörténeti Múzeumról, a vizsolyi biblia hungarikum-kiadásának előkészítéséről, a tervezett pincemúzeumról, a kulturális terek fejlesztéséről…
„Hitből, múltjából erőt merítve, a közösség áldozatos munkájával születik újjá Vizsoly. Az első teljes magyar nyelvű bibliafordítás történelmi települése alig öt esztendő alatt évtizedek mulasztását hozta be, emelkedő pályára állítva a falut. Az abaúji misszió azonban túlmutat önmagán, jelentősége nemzeti mértékben mérhető” – írja a bevezetőben a cikk szerzője, Ágoston Balázs. Folytatás a Magyar Demokratában.
Ez a lap is megtalálható a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban. A központi épületben keresse az I. emeleti folyóirat-olvasóban!
 

Oldalak

Feliratkozás Lapszemle csatornájára