Lapszemle

Miskolci tündérkert címmel közöl riportot a miskolci színjátszás múltjáról, az itteni színészmúzeumban őrzött kincsekről a Szabad Föld című hetilap 2018. november 30-i száma.
„Ha hiszik, ha nem, nekem ma is a vidéki színjátszás az ideálom” – idézi Dajka Margitot írása elején a cikk szerzője, Palágyi Edit. Dajka Margit is tagja volt egy ideig a miskolci színháznak, ahogy játszott itt például Ruttkai Éva, Latinovits Zoltán, Bessenyei Ferenc, Básti Lajos, Bilicsi Tivadar, Major Tamás és még hosszan sorolhatnánk. A címben szereplő „tündérkert” megnevezés egy Darvas Iván-visszaemlékezésből származik. Bővebben a Szabad Földben.
Ez a lap is jár a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárba. A központi épületben keresse az I. emeleti folyóirat-olvasóban!
 

Nálunk (?), Ózdon (?) címmel jelent meg az ózdi születésű, de a csehországi Brnóban élő Haklik Norbert írása szülőföldjéről a Kortárs című irodalmi lap 2018/11. számában.
„Az az Ózd, amelyikben a gyermekkorunkat töltöttük, már nem létezik…” – írja a szerző, de nem hiánylistát készít vagy a múltat siratja, hanem tényekre alapozva, szelíd humorral fűszerezve mutatja be az egykor volt várost, a szülőhelyét. A gyermekévek, az iskolai, családi emlékek mellett megidézi Ózd és a környék nevezetességeit, mesés történeteit, legendás hőseit. Az írásból kiderül, hogy már 15 évesen, gimnazistaként Szolnokra került, majd Budapesten tanult és dolgozott, 2006-ban Csehországba költözött, de most is Ózdra megy haza. „Nekem mondod ózdinak, hogy talpa van a ródlinak?” – jegyzi meg büszke ózdiként. Minderről bővebben a Kortársban.
Ez a lap is jár a II. Rákóczi Ferenc Megyei s Városi Könyvtárba. A központi épületben (Miskolc, Görgey A. u. 11.) keresse az I. emeleten az irodalmi folyóiratok között!

 

„Az igazság ott van a szemedben” – Don Boscóval Kazincbarcikán címmel Ángel Fernandez Artime, a szalézi rend főnöke, Don Dosco tizedik utóda kazincbarcikai látogatásáról közöl fényképes riportot az Új Ember 2018. november 11-i száma. A címként választott idézet egy dalból származik, melyet a november 2-án tartott ünnepi műsorban énekeltek a barcikai diákok. „Ha rátok nézek, nagyon szépnek látom a szalézi jövőt” – mondta a fiataloknak az atya. Bővebben az Új Emberben.
Ez a lap is jár a II. Rákóczi Ferenc Megyei is Városi Könyvtárba. A központi épületben keresse az I. emeleti folyóirat-olvasóban!
 

Színi kedvünk századai – Séták és tűnődések Kubik Annával címmel közli Ablonczy László írását a Hitel folyóirat 2018. novemberi száma. A Sárospatak nevezetességeiről, legendás múltjáról, jeles személyiségeiről szóló visszaemlékezés – ahogy ez a lábjegyzetből kiderül – „A Nemzeti vonzáskörében címmel az MMA kiadásában készülő könyv bevezetője, mely a szerelmes földrajz tv-műsor ’De megmaradt Sárospatak’ című részének forgatása nyomán íródott.”
Ez a lap is jár II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban. A központi épületben (Miskolc, Görgey A. u. 11.) keresse az I. emeleten az irodalmi lapok között.
 

A Bükk keleti kapuja: Miskolc (1. rész) címmel közöl színes fotókkal illusztrált írást a Magyar Turista című folyóirat 2018. októberi száma. „A természetjárók kedvelt túracélpontja a Bükk-hegység (!), ami Magyarország legnagyobb átlagmagasságú, barlangokban bővelkedő karszthegysége. Legvonzóbb része a Bükk-fennsík, amely meredek sziklafalakkal és lejtőkkel körülzárt, csaknem vízszintes terület” – kezdi írását Polgár Zoltán. A bükki bevezető és Miskolc történetének rövid összefoglalója után a belváros több nevezetességét is bemutatja a szerző. Bővebben a Magyar Turista című lapban – és a következő számban.
Ez a lap is megtalálható a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban. A központi épületben (Miskolc, Görgey Artúr u. 11.) keresse az I. emeleti folyóirat-olvasóban!
 

Derelye a legény ereje címmel ír Kovács István a Szabad Föld október 5. számában arról, hogy hungarikum lehet ebből  a – Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktárba bekerült – gasztronómiai különlegességből. „A főként palóc területeken ismert ételt a Csernelyi Derelyések Hagyományőrző Egyesülete teszi egyre ismertebbé” – írja a bevezetőben a szerző. Az egyesületről és a derelyéről (az édesről és a sósról, a krumplisról, a lekvárosról és a túrósról is) bővebben a Szabad Földben.
Ez a lap is megtalálható a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban. A központi épületben (Miskolc, Görgey A. u. 11.) keresse az I. emeleti folyóirat-olvasóban.

Elintézik aprópénzzel címmel közöl kétoldalas, fényképes riportot a Szabad Föld szeptember 21-i száma. „Mezőkeresztesen repedeznek a házak falai. A jelenség sokfelé megfigyelhető, az okok is számosak. Ezen a környéken azonban egészen bizonyos, hogy a közeli, bükkábrányi felszíni fejtésű lignitbánya is az okozók közé tartozik. Vita ezen nincs is, a kártérítés mértékén annál inkább” – írja a cikk bevezetőjében a szerző, Hardi Péter. Folytatás a Szabad Földben!
Ez a lap is jár a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárba. A központi épületben keresse a II. emeleti folyóirat-olvasóban!

 

A Turista Magazin szeptemberi számában megyénk nevezetes helyeivel három – színes fotókkal illusztrált – írás is foglalkozik. A Messzelátó rovatban a szuhafői toronypárosból csodáltuk meg a panorámát. A Hónap Turistaháza pedig az Aggtelek szélén fekvő Baradla turistaszálló és kemping lett, ami nemcsak kialakítása, de elhelyezkedése miatt is méltán népszerű. A Rejtett kincseink rovatban a három településünk, Gönc, Hejce és Vizsoly nevezetességeiről olvashatunk.
A Turista Magazin megtalálható a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban. A központi épületben keresse az I. emeleti folyóirat-olvasóban!
 

Zsigmond király titkos kancellárjának nyughelye – az újházi pálos kolostor címmel közöl kétoldalas írást a kurityáni pálos kolostorról a Magyar Turista júliusi száma. A cikk szerzője, Galuska Tünde elvezeti az olvasót a romokhoz és a történeti visszatekintés után bemutatja a jelenlegi állapotot is.
„Létezik egy település Magyarországon, amelynek pálos kötődése mai napig jelen van a község címerében is. Az ekék és a szőlőfürt a mezőgazdaságot, a csákány és a kalapács a bányászatot, míg a címer két szélén található pálmalevelek a pálos rend középkori jelenlétét szimbolizálják” – olvashatjuk a bevezetőben. Folytatás a Magyar Turista júliusi számában!
Ez a lap is megtalálható a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban. A központi épületében (Miskolc, Görgey A. u. 11.) keresse az I. emeleti folyóirat-olvasóban!
 

Az Ahol szintén magyarul beszélnek című cikksorozat 8. része jelent meg a Magyar Turista júliusi számában. Ez az útleírás – kép és szöveg: Harsáczki György – Szlovákiából Magyarországra vezeti az olvasót. A határ után Sátoraljaújhely felé tart a kerékpáros csapat. A személyes hangú beszámolónak és a beszédes képeknek köszönhetően olyan élményekről is olvashatunk, mint például a széphalmi nyelvforgató biopálinka-kóstoló, az éjszakai bevetés a kombájnok nyomában, vagy az ébredés a Smaragdzöld Pihenőpark kempingjében.
Minderről bővebben a Magyar Turista júliusi számában! Ez a lap is megtalálható a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban. A központi épületében (Miskolc, Görgey A. u. 11.) keresse az I. emeleti folyóirat-olvasóban!
 

Oldalak

Feliratkozás Lapszemle csatornájára