Monoki útravaló a 168 Órában

Egy kormányfő titkai címmel Németh Miklóssal, az „átmenet” miniszterelnökével készített interjút a 168 Óra című lap munkatársa, Kardos Ernő abból az alkalomból, hogy a rendszerváltás után 25 évvel megjelent Németh Miklós önéletrajzi kötete.
A november 6-i számban olvasható cikkben a közélettel, a politikával kapcsolatos kérdések mellett azt is megkérdezi az újságíró Németh Miklóstól, hogy amikor 1988-ban felkérték a miniszterelnöki posztra „ – könyve szerint – édesapjától, a vidéki parasztembertől kért tanácsot. Világlátott ember létére, aki Harvardon is tanult, valóban tanácsra volt szüksége, vagy apai áldásra várt?”
Mindkettő, de ennek van némi előzménye is – kezdte válaszát Németh Miklós. – Amikor egyetemistakén beléptem az állampártba, édesapám fél évig szóba sem állt velem, még csak a köszönésemet sem fogadta. Ezért mentem el hozzá Monokra, mert megfogadtam, többet nélküle nem döntök. A kérdésem után percekig nem válaszolt. Majd a távolba meredve azt mondta: ’Hát, fiam, nem szeretném, hogy felakasszanak.’ Jártas volt a történelemben, ismerte a magyar miniszterelnökök sorsát Batthyány Lajostól Nagy Imréig. Végül hozzátette: ha elég erőt érzek magamban, vállaljam el a feladatot, de úgy kormányozzak, hogy ő az után is a faluban akar élni – egyenes derékkal, felemelt fejjel akar járni – miután leköszönök a hatalomról. Ez volt a családi útravaló.”
További részletek a 168 Órában.
A lap megtalálható a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban (is). Keresse a földszinti Tájolóban!