Szikszóról indult táncos a Szabad Földben

Gyűlnek a fokosok címmel Zsuráfszky Zoltán koreográfussal, a Fölszállott a páva című tévés vetélkedő zsűritagjával, a Honvéd Együttes művészeti vezetőjével készült interjút közöl a Szabad Föld január 16-i száma. A Kossuth-díjas, kiváló művész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja szakmai munkája mellett abaúji gyökereiről, borsodi kapcsolatairól is beszél az újságírónak.
„Zsuráfszky Zoltán 1956-ban született Szikszón. Azt mondja, diákéveit tipikus vidéki, borsodi srácként élte, aki elérhetetlennek és óriásnak képzelte el Budapestet.
– Folyton a miskolctapolcai strandon lógtam, mert oda jártak a legjobb csajok, de amikor fölkerültem a fővárosba, az Állami Balettintézetbe, ahol a legelső néptáncosztály tagja lehettem, igyekeztem megfelelni a pesti srácoknak, ezért szégyellni kezdtem szikszói mivoltomat. Inkább azt hazudtam, hogy miskolci, vagyis nagyvárosi gyerek vagyok. (…) Ma már bánom, hogy így viszonyultam szülővárosomhoz. Ahogy öregszem, mind fontosabbak a gyerekkori élmények. Fontos lett Szikszó, remélem, egyszer erről a kötődésemről is vallani tudok majd a színpadon.”
Bővebben a Szabad Földben.
A hetilap megtalálható a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban (is)!