Klasszikus értékek – játékos kincskeresés

Kövek, könyvek, különleges ékszerek címmel szeptember 24-én Hodossy Zsolt és Vass Henrietta művészi fotóiból nyílik kiállítás a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében. A képeket ifj. Vajda Attila ötvösművész remekműhelyében készült egyedi ékszerek ihlették. A fotók mellett olyan könyveket is bemutatunk, amelyek a nemesfémekkel, a drágakövekkel, az ötvösművességgel foglalkoznak. A kiállításhoz kapcsolódó Klasszikus értékek című játékunkban három magyar regény kincsei szerepelnek.

Válaszoljon kérdéseinkre! Küldje el e-mailben a jatek@rfmlib.hu címre, vagy hozza el a könyvtárba, és dobja be a földszinten található Klasszikus értékek – játékos kincskeresés feliratú dobozba. Beküldési határidő: szeptember 29.
A helyes válaszok beküldői közül a három legsikeresebb jutalomkönyvet kap.

FELADATOK

A talizmán
A gyűrű köve fekete és négyszögletes, talán gránit vagy obszidián, van rajta – sárga kőből – egy hold, és körötte, mint a csillagok, öt apró gyémánt ragyog.

Melyik regényben szerepel ez a gyűrű? (szerző, cím)

…………………………………………………………..
Kié volt ez az eredetileg talizmánként tisztelt gyűrű?

…………………………………………………………

A zsáknyi kincs
Ebben a regényben – a hajón szállított búza között, a vörös félholddal jelzett zsákban – szíjra fűzték a gyűrűket, „miknek kövei brilliantok, zafirok, smaragdok” voltak, de ebben a zsákban volt még számtalan ékszer: „macskaszemfényű syderitek, kameának faragott plasmák, tűzopálok, keleti aquamarinok sötétkék fénnyel, vörös topázok, a ritka rózsaszín pyrop, a napkőnek nevezett gyöngyházfényű adulár, a színváltoztató labrador, a karmazsinpiros spinel, antik remek vésművek, korall, borostyánkő…”

Melyik regényben vannak ezek a kincsek? (szerző, cím)

………………………………………………………………….
Kié volt eredetileg ez a sok ékszer?
……………………………………………………………………

A jegygyűrű
Ebben a regényben egy smaragdköves arany fülbevalónak köszönhetően ismeri meg egymást a két fiatal. Hamar szerelemre lobbannak, de egy félreértés miatt a jegygyűrűt a lány, a pap húga a falu rétjén eldobja.

Melyik regényből ismerős ez az eset? (szerző, cím)

…………………………………………………………………..
Melyik falu rétjén gurult el az arany karikagyűrű?

……………………………………………………………………

*
A játékos neve:…………………………………………………….
Telefonszáma és/vagy e-mail címe:………………………………..
 


 

Csatolmányok
AttachmentSize
File feladatok.rtf40.6 KB
File nyertesek_-_kincset_talaltak.rtf36.37 KB