Ünnepeljük versekkel a költészet napját! – Lillafüredi meghívó

Csontos János József Attila-díjas költő mond ünnepi beszédet a költészet napján – április 11-én, szombaton a délelőtt 11 órakor kezdődő megemlékezésen – Lillafüreden József Attila emléktáblájánál. A város nevében Kiss Gábor alpolgármester köszönti az ünneplőket. József Attila Óda című versét Juhász Márton, a Miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium tanulója adja elő. És arra hívunk mindenkit, mondjon egy rövid verset az ünnepen!

Az 1933-ben Lillafüreden tartott írókongresszus idején írta József Attila az Ódát, a magyar irodalom egyik legszebb szerelmes versét. Erre emlékeztet a Palotaszálló függőkertjében az emléktábla, és a költő 2005-ben felavatott szobra, Varga Éva alkotása is ezt idézi.

Az idén ünnepi beszédet mondó Csontos János számtalan verse és verstöredéke is József Attila hatására született. A filmrendezőként, szerkesztőként, újságíróként is ismert költő verseskötetei között igazi különlegességnek számít a Száz év talány. Ebben jelentek meg József Attila csonkán maradt verssorai töredékei – Csontos János kiegészítésével.

A kötet ajánlása szerint ezek a versek „afféle síron túli négykezesek. Egyik felük (József Attila ilyen-olyan okból töredékben maradt, a címadásig el nem jutó költeményei és rögtönzései) több mint hetven éve lebeg a virtuális irodalmi térben; másik felük pedig játék, feleselés és hódolat.”

A lillafüredi megemlékezést és koszorúzást szervező II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár az ünnepségre várja József Attila és a magyar költészet tisztelőit.

Nemcsak néma ünneplőként, hanem aktív résztvevőként! József Attila szobránál egy-egy rövid vers kíséretében helyezzük el a megemlékezés virágait. (Bízunk benne, sokan leszünk, ezért azt kérjük, maximum 12 soros verset vagy idézetet válasszanak József Attilától vagy más magyar szerzőtől.) Aki nem szeretne maga mikrofon mögé állni, az sem marad ki: kaphat segítséget a fiatal versmondóktól, akik felolvassák azt a József Attila-töredéket, amit ott a helyszínen lehet kiválasztani. És ha elfogy a virág, de marad még vers, beszélgethetünk tovább azok szavaival – mi lehetne nagyszerűbb és életszerűbb a költészet napján?