Erős mezőny gyűlt össze a városi versmondó versenyen

Tizenegy miskolci középiskola 20 diákja jelentkezett idén az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére meghirdetett városi versmondó versenyre. A jubileumi évben Takács Anna, a Földes Ferenc Gimnázium tanulójának előadását ítélte legjobbnak a zsűri.

 

A középiskolás fiataloknak kiírt városi versenyre hagyományosan ajánl választható verseket a szervező II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, de mindenki maga választhatja ki azt a költeményt, ami számára leginkább megtestesíti 1956 szellemét, üzenetét, emlékét. A fiatalok pedig választottak többek között Gazdag Erzsitől és Csoóri Sándortól, Buda Ferenctől és Nagy Lászlótól, Sinka Istvántól és Bereményi Gézától is.

A Fandl Ferenc színművész, Fecske Csaba költő és Papp Ferenc kulturális főtanácsos alkotta zsűri értékelésében kiemelte: erős mezőnyt hallhattak ezen a napon. Bátorság szükséges ahhoz, hogy a fiatalok kiálljanak a többiek elé, hogy ne adják fel, ha megakadnak előadás közben. És kell az egészséges öntudat ahhoz is, hogy a költő szavainak segítségével a saját gondolataikat fogalmazzák meg. Úgy lesz hiteles az előadás.

Ezek alapján (is) a 2016. évi városi versmondó versenyt Takács Anna (Földes Ferenc Gimnázium) nyerte Nagy Gáspár: Söprik a reményt című versével. Második helyezett Sólyom Balázs (Földes Ferenc Gimnázium) lett, aki Jobbágy Károly: Rádió mellett című versét adta elő. Harmadik helyen Mikita Dorka (Fráter György Gimnázium) végzett, tőle Márai Sándor: Mennyből az angyal című költeményét hallhatta a közönség.