Mit olvas Jenei László író?

Jenei László író, szerkesztő rendszeresen látogatja könyvtárunkat, és leggyakrabban ő vezeti a Műút a könyvtárba vezet című sorozat beszélgetéseit is. Most mi kérdeztük az írót: mit olvas éppen, mit szeretne legközelebb elolvasni, és kinek ajánlaná legutóbb megjelent kötetét?

– Jelenleg Lanczkor Gábor: Folyamisten című regényét olvasom (Libri, 2014). Roppant furfangos vállalkozás, nagyon drukkolok a szerzőnek, hogy az invenció kitartson a könyv végéig. És most fejezem/fejeztem be Kiss Tibor Noé: Aludnod kellene (Magvető, 2014) című regényét, melynek megjelenése/léte igazi irodalmi esemény, évente egy-kettő akad ilyen, és az már jó év.
– Az olvasásra váró könyvhalom tetején most a friss Nobel-díjas Alice Munro: Drága élet (Park, 2014) című új kötete van (talán nem szorul magyarázatra, miért), valamint egy vékony, de annál jelentősebb könyvecske, válogatás Richard Shusterman írásaiból (Szómaesztétika. JATEPress, 2014), mely a testi tudatosság divatja idején alapvetőnek tűnik.
– Legutóbb a Bluebox című regényem jelent meg (Bíbor, 2012); kinek ajánlanám? Akik hajlandóak elolvasni több mint 400 oldalt olyan valakitől, aki hisz a „jó mondat” korszerűségében.
*
Jassó Judit Jenei László: Bluebox című könyvéről
„A Bluebox zseniális történet a rossz választásokról. A benne szereplő, a valósággal való egyezés egyáltalán nem a véletlen műve. A rohanó világ, a bizalomvesztés, a szeretetéhség egészen addig elcsépelt fogalmak, míg mögéjük nem nézünk, atomjaira nem szedjük. A konfliktus egészen addig nem az, míg valaki annak nem nevezi. Mit kezdünk egymással mi, kortársak? Süt-e a másikra a részvéten kívül a reflexió fénye? Észrevesszük egymást? Képesek vagyunk elhagyni végre a képzelődést, a kis kékséget, hogy abban éljünk, amely részünkre rendeltetett?
Íme, az ember – Jenei László Ecce homo-ja, műfaját tekintve regény, különben szatirikus hangulatjelentés, egy immár öt kötetes szerző modern krónikája.”

Mit olvas Serfőző Simon író, költő?
Mit olvas Fecske Csaba költő?
Mit olvas Vitkolczi Ildikó író?
Mit olvas Györgyei Géza író?
Mit olvas Vass Tibor költő?
Mit olvas Finta Éva költő?
Mit olvas Korpa Tamás költő?