Három napból három év – kötetbemutató

Dr. Király Levente Visszaemlékezések 1945–1948 című kötetének bemutatója február 23-án, csütörtökön délután fél 5-kor kezdődik a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey A. u. 11.). A kéziratot gondozó Dr. Vuné Király Ildikóval, a szerző lányával és Király Leventével, a szerző fiával Némethi Lajos, a Herendi 2004 Kiadó vezetője beszélget.

A miskolci dr. Király Leventét (1919–2004) – ifjú bírósági fogalmazóként – 1945. január végén hurcolták el málenkij robotra, és – több tábort, közöttük hadifogolytábort is megjárva – 1948 szeptemberében engedték haza. Három napra vitték, de közel három év lett belőle. Visszaemlékezése a történelmi körülmények felvázolásával, a bizonytalanba indulással kezdődik, aztán leírja a táborokban tapasztalt borzalmakat, majd a hazaérkezésének és itthoni fogadtatásánek eseményeit. „Az élményt nyújtó írás – vélhetően – a nagyon kevés hasonlóak egyike; első kézből származó, részletes és szociológiai, szociográfiai igénnyel elkészített dokumentumot vehet kezébe az olvasó Szerzőnk a körülmények bemutatásán túl példát mutat a túlélés technikáiról, a mély hit, a nehéz helyzetben is erős tudatosság, a soha fel nem adás fontosságáról. Töretlen hite, erkölcsi tartása, tiszta jelleme, páratlan megfigyelőképessége és memóriája, mind-mind garanciát jelentenek a legteljesebb hitelességre. Visszaemlékezése túlmutat saját sorsán, százezrek nevében szól” – fogalmazta meg Némethi Lajos, a Herendi 2004 Kiadó vezetője.
A kötet borítóján is olvasható Dr. Király Levente újévköszöntő verse, ebből idézünk: „Búcsúzzunk el előbb egy szomorú évtől, / Kilencszáznegyvenöt évnek emlékétől. / Igen kevés öröm, óriási bánat: / Fogolyként hagytuk el szép magyar hazánk…”