A miskolci könyvhét díszvendége: Iancu Laura

Iancu Laura József Attila-díjas író, költő, néprajzkutató nyitja meg – a június 11-én, szerdán délután 3 órakor Miskolcon a Szent István téren – az ünnepi könyvhét miskolci rendezvényeit.
A megnyitó után, délután 5 órától a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey A. u. 11.) találkozhatnak az érdeklődők Iancu Laurával. A beszélgetést vezeti Serfőző Simon József Attila-díjas író, költő.

A moldvai Magyarfaluból indult Iancu Laura a képzőművészeti, pedagógiai, teológiai és néprajzi tanulmányok után 2010 óta az MTA BTK Néprajztudományi Intézetének munkatársa. Kutatóként elsősorban a moldvai magyarság vallásosságát vizsgálja, de rendszeresen publikál szépirodalmi műveket is.
„Amikor Laura verseit elolvastam magamban, majd hangosan is, úgy éreztem: szépen szólnak. Nem föltétlenül úgy, mint a régi szép hangszerek, amelyek egyértelműen megfogalmazták a dallamot. Inkább mint ahogyan a szél dudorászik, vagy a vihar sípol a kürtőben; ahogy a szél zúgatja a nádast, nyögeti az erdőt. Ahogyan a moldvai patak csobog, vagy a mesebeli madár énekel. Nem mondja, nem magyarázza, amit közölni akar, hanem súgja, sírja, leheli.
A hangját kereső, tétovaságát vetkező költőleány versei egyszerre istenesek, gyermekdedek és szerelmesek. Bennük lüktet a csángó sors sok-sok keserve, a bimbózó virág kitárulkozása, és az anyja után kiáltozó kicsi őz csöndes fájdalma. De bennük van a jövő, az eljövendő költemények fényes ígérete is” – írta Halász Péter a Hitel 2004/11-es számában Iancu Laura: Pár csángó szó című kötetéről.