Lillafüred – szívélyes üdvözlettel

Miskolc törvényhatósági jogú várossá nyilvánításának 110. évfordulója tiszteletére jelent meg a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár kiadásában a közgyűjtemény képeslapjait bemutató könyvsorozat első darabja, a Lillafüred – szívélyes üdvözlettel című album. A kötetben 212 darab 1945 előtti képeslap kapott helyet. Az egyes fejezetek – Magsság és mélység; A lillafüredi kisvasút, A Palotaszálló, A Hámori-tó, Nem csak túrázóknak – bevezetőjét irodalmi idézetek gazdagítják. Járt itt és megörökítette ezt a vidéket Jókai Mór, Petőfi Sándor, és az itt élő költők – Csorba Piroska, Fecske Csaba, Némethi Lajos – verseiben is megjelenik a Bükk és Lillafüred.

A miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár apró- és kisnyomtatványai között különösen gazdag a képeslapgyűjtemény, 2019 elején 8283 darab szerepelt a nyilvántartásban. Az Országos Széchényi Könyvtártól kapott duplum példányok alapozták meg a gyűjteményt, később magányszemélyek adományainak köszönhetően, valamint aukciós és antikváriumi vásárlásokkal is sikerült növelni a helyi témájú képeslapok számát. Legutóbb a 2015-ben elhunyt miskolci műgyűjtő, Barna György örökösétől megvásárolt értékes miskolci kollekcióval – jelentős mértékben – gyarapodott a gyűjtemény. 
A könyvtár kiadványtervei között szerepel, hogy a tulajdonában lévő miskolci és a megye településeiről őrzött – elsősorban 1945 előtt megjelent – képeslapokat hagyományos, papíralapú könyvek formájában is kiadja. A most megjelent Lillafüred – szívélyes üdvözlettel című album után Miskolc belvárosának képeslapjaiból készül az újabb kötet, és következnek a nagyobb városrészek: Diósgyőr, Miskolctapolca, Görömböly…
„Miskolc és környéke gazdag kulturális, történeti értékeit, látványosságait, a kor szellemét tükröző képeslapokkal – közvetítő szerepet vállalva – kapcsolatot szeretnénk teremteni a múlt, jelen és jövő generációi között –fogalmaz a Lillafüred-kötet bevezetőjében Prókai Margit, a kötet szerkesztője, a könyvtár igazgatója. – Bízunk benne, hogy a régi képeslapok üdvözletei tovább erősítik az érdeklődést a város és környéke iránt, mely a genius loci erejével várja az ide látogató vendégeket.” 
A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár honlapjáról (www. rfmlib.hu) elérhető a Borsod-Miskolci Digitális Könyvtár is, amely válogatást kínál városi és megyei képeslapokból. 
*
A Lillafüred – szívélyes üdvözlettel című album megvásárolható Miskolcon a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárhoz tartozó tagkönyvtárakban – a  központi épület  2019. július 29-től augusztus 31-ig felújítás miatt augusztusban zárva tart –, valamint Széchenyi utcai Tourinform Irodában is.