Értsünk szót! – Az orvos és a beteg kommunikációja

Miskolcon is bemutatják az orvos és a beteg kommunikációjának nehézkességéről, a megértés fontosságáról szóló Barkochba című filmet. A vetítés előtt – 2020. január 24-én, pénteken délután 4 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri kapu 95.) – tartják a Sári Edina két művét, a Joghurt villával, avagy Kórmagyar című kisregényét és a film alapjának tekinthető Barkochba című drámáját tartalmazó kötetet bemutatóját.

Sári Edina író, a Nézőpontváltó Egyesület elnöke az egészségüggyel, az orvos és a beteg néha nehézkes kommunikációjával kapcsolatos témát dolgoz fel a Joghurt villával, avagy Kórmagyar című kisregényében és a Barkochba című drámájában, amelynek létrejöttében dr. Prezenszki Zsuzsanna pszichoonkológus, a téma szakértője segítette.
A Barkochba – röviden – egy vidéki háziorvos és mellrákos feleségének kálváriáját mutatja be. A férj feleségét kísérve szembesül a kollégák beteghez való viszonyával. A dráma felolvasószínházi előadásából készült kisfilmet levetítik a kötetbemutató után. Ezt követően pedig pszichoonkológus szakértő irányításával a közönséggel együtt feldolgozzák a témát: „Hogyan és mitől válik egy ’egyen-protokollszerűen kezelt húscafatból’ egy emberszámba vett gyógyulandó beteg?” Rákérdezhet!
Az interaktív rendezvény az orvosok és a betegek egymás iránti érzékenyítéséről, egymás nyelvezetének a megértéséről és elfogadásáról szól. Végső soron arról, hogy hatékony és építő jellegű párbeszéd alakuljon ki a felek között a gyógyítás-gyógyulás érdekében.