Benyovszky Móricra emlékezünk

Különleges információkkal, játékokkal készül 2021-ben a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár abból az alkalomból, hogy Benyovszky Móric születésének idén ünnepeljük a 280. évfordulóját. Az intézmény az év minden hónapjában megoszt a híres magyar utazóval kapcsolatban egy-egy érdekességet. Az első, Benyovszky életét bemutató összeállítás január végén látható a honlapunkon és facebook-oldalunkon.

Az 1741. szeptember 20-án a Nyitra megyei Verbón született Benyovszky Móricot az egyik legjelentősebb magyar utazónak tartják. Bejárta Oroszországot, megfordult Délkelet-Ázsiában és Madagaszkáron is. Kalandos életét mutatja be januári összeállításunk, melyet követően minden hónapban más-más kuriózummal készülnek a könyvtár munkatársai.  

Különleges „programjaink” révén megismerhetik olvasóink a kalandos életét, hogyan viszonyultak a kortárs uralkodók Benyovszkyhoz. A sakkozás témája is szerepel programjaink között, hiszen a Vivát Benyovszky című filmben a címszereplő 3 lépésben adott mattot ellenfelének. A gyerekeket az életével kapcsolatos legendákat bemutató meseposztó előadással várjuk az online térben. Az év folyamán az utazó életrajzának lengyel vonatkozásával is megismerkedhetünk. Természetesen a madagaszkári úti beszámoló sem maradhat el, hiszen ezen a szigeten is számtalanszor megfordult a gróf, de a könyveinek, a róla szóló filmeknek bemutatása, ajánlása is megvalósul.  

 

Az olvasóink által kedvelt játékok sem hiányozhatnak, melyek Benyovszkyhoz kötődnek. Érdemes figyelni összeállításainkra, mert akkor a feladványokat is könnyebben meg tudják válaszolni. Az érdekességeket megtalálhatják honlapunk médiatárában és intézményünk facebook-oldalán a  https://www.facebook.com/rakocziferenckonyvtar címen.