Columbo és a költők a könyvtárban

Columbo, ez a kissé sete-suta, naivnak tűnő, de zseniális nyomozó a tévésorozatban sok regényt vagy verset nem olvasott, most mégis egy irodalomtudományi kötet borítóján fogja a fejét. Állítólag a hadnagy módszerével a legrejtélyesebb versek titkát is meg lehet fejteni. A könyvtárunk ajándékba kapott egy példányt A „Columbo-módszer” című könyvből, és a szerző, Simon Ferenc dedikálta is a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár olvasói számára a kötetet. 

Columbo hadnagyot mindenki ismeri. Amerikában 1968-ban adták a sorozat első részét, és 1972-ben elkezdődött a magyar nyelvű szinkron is. Azóta szinte folyamatosan műsorra tűzik a tévécsatornák. Tudjuk róla, hogy láncdohányos és kedveli a kávét, a kutyáját, a komolyzenét, hogy rendőr létére nincs pisztolya, lőni sem tud, vezetni sem igazán és az ajtóból mindig visszafordul, hogy „csak még valamit” kérdezzen a gyanúsítottól. A Columbo-sorozatban nincsenek profi bűnözők vagy bandaháborúk. A tettesek leginkább jeles személyiségek, vállalkozók vagy ismert közéleti emberek, akik valamilyen családi vagy anyagi ok miatt gyilkolnak. Ezekben a filmekben karmester, filmsztár, Shakespeare-színész, fotóművész, énekes és író is követett már el ilyen súlyos bűncselekményt, de költő nem. Vagy csak nem tudunk róla, hogy valamelyik szereplő titokban írt volna verseket, de az biztos, senki sem ebből gazdagodott meg. Columbo nagyot nézne, ha meglátná magát a könyv borítóján. A homlokához kapna, ahogy a címlapon az ő grafikusan megidézett változata is. A Nagy Attila szobrászművész által megrajzolt képét látva megpróbálná kitalálni, mit keres ezen a köteten.
Columbo most Simon Ferencnek köszönhetően került kapcsolatba a költészettel. A hódmezővásárhelyi tanár, irodalomkritikus többször tartott előadást a verselemzéskor használt, általa kitalált Columbo-módszerről. Korábban már az Eső című irodalmi lap is közölte erről szóló tanulmányát. A Polgári Hódmezővásárhelyért Alapítvány gondozásában tavaly megjelent könyve, A „Columbo-módszer” című kötete is ennek az eljárásnak a bemutatásával kezdődik, majd következnek az irodalmi műveket bemutató tanulmányok és kritikák. Feltehetően ezek az elemzések az ő saját – és sajátos – metódusának alkalmazásával készültek.
Simon Ferenc A „Columbo-módszer” című tanulmánykötetében megjelent írások közül a helyi kötődés miatt is figyelmet érdemel a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében élő József Attila-díjas költők: Fecske Csaba és Vass Tibor, valamint a Kossuth-díjjal is kitüntetett Serfőző Simon verseit, versgyűjteményeit elemző írások.