Mesemondó versenyre hív a könyvtár

Mátyás király Gömörben címmel hirdet mesemondó versenyt általános iskolai tanulók számára a József Attila Könyvtár (Miskolc, Szentpéteri kapu 95.). A jelentkezési határidő 2022. február 7. A Hunyadi Mátyásról szóló, szabadon választott meséket, mondákat február 22-én kell a a zsűri előtt elmondaniuk a versenyzőknek. 

Ezt a mesemondó versenyt a szervezők – a Gömör felé vezető út mellett található könyvtár munkatársai – hagyományosan minden év elején meghirdetik, és februárban, Mátyás király születésének évfordulójához közeli időpontban tartják. Így tisztelegnek a híres uralkodó emléke előtt.
A Mátyás királyról szóló mesék között több olyan is van, amely térségünkhöz, a történelmi Gömör vármegyéhez kapcsolódik. De a versenyre nem csak ezekkel a történetekkel lehet nevezni. A verseny részleteiről a József Attila Könyvtár közösségi oldalán is tájékozódhatnak az érdeklődők. Ugyanitt a könyvtár munkatársai segítenek a választásban, a Mátyáshoz kapcsolódó különböző online tartalmak megosztásával. A versenyre jelentkező diákoknak a kiválasztott szöveget 2022. február 7-ig kell eljuttatniuk a József Attila Könyvtárba személyesen vagy postai úton (3526 Miskolc, Szentpéteri kapu 95.), vagy elektronikusan (jozsefkvt@rfmlib.hu). A nagy érdeklődésre való tekintettel a megmérettetést 3 korosztályban rendezik meg. Az 1-2., 3-4 és az 5-6-7. osztályosok kategóriájában. A mesemondó verseny döntőjét 2022. február 22-én, kedden délelőtt 8.30-tól tartják a József Attila Könyvtárban. Az 1., 2. és 3. helyezettek könyvjutalomban részesülnek.

Mátyás király és a könyvtárak kapcsolatának szép példája a híres Bibliotheca Corviniana. A kultúrtörténeti ritkaságnak számító gyűjtemény töredékét a nagyközönség is megcsodálhatta Mátyás halálának 500. évfordulóján az Országos Széchényi Könyvtár kiállításán. 

 

Csatolmányok
AnhangGröße
Bild Icon Mátyás király Gömörben - plakát199.88 KB