Íme, az ember – Kolumbán Jenő kötete

Kolumbán Jenő Íme, az ember című verseskötetének bemutatója  2022. március 3-án, csütörtökön délután fél 5-kor kezdődik a könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey A. u. 11.). A szerzővel B. Mester Éva költő beszélget; a verseket felolvassa Lorant Gábor előadóművész; gitáron játszik: Misik Luca, a miskolci Fazekas Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulója, Vihula Mihajlo tanítványa.

A Holnap Magazin gondozásában jelent meg a miskolci Kolumbán Jenő első kötete. A címe – Íme, az ember – az ég felé irányítaná az olvasó figyelmét. A János evangéliumából ismert kijelentés, a tövissel koronázott Jézusra mutató Pilátus szavai – Ecce homo – vallásos témát, istenes verseket is sejtetnek. Viszont a borítóra került illusztráció a földi lét realitásaira figyelmeztet. A miskolci Újgyőri főtéren található Munkástrón című Kiss István-szoborról készült fotót azért választotta a szerző, mert maga is diósgyőri kohász volt, ismeri, tiszteli a becsületes munkásembereket.

 „Kohász voltam. Az a világ mindig elvarázsolt – fogalmaz a szerző. – A hengerek alatt alakuló, fehéren izzó acél látványát nem feledem.
A kemencék kihűltek, az acél már régen nem izzik. Az emberi lét gondjai, és bajai között életem egyik örömforrása így, a vers lett.”
A szerző túl van a hetedik X-en is, de szó sincs megkésett pályakezdésről. „Ifjú koromban félbeszakadt verselési kedvemet élesztettem újjá. Most abban lelem örömöm, hogy szavakkal, rímekkel, ritmusokkal játszom, és közben az életemet mesélem. Remélem sok olyan olvasóm lesz, akikben, verseimet olvasva, ugyanaz a húr pendül meg, mint bennem, amikor megírtam. Ha így lesz, ez a könyv nem született hiába.”

A verseskötethez ajánló sorokat író Füredi Ferenc is hangsúlyozza, Kolumbán Jenő felkészült, igazi költő, aki a hagyományos formák mesteri felhasználásával közvetít XX.–XXI. századi gondolatokat – a hazáról, a szülőföldről, a szeretetről, a szerelemről és persze az emberségről. A hazafisága kapcsán írja róla Füredi Ferenc: „…pontosan látja a jót és a rosszat, nem idealizál, nem hallhat el… A hazafiság a nyelv használatában, a versformákban, a ritmikákban és a rímekben is megnyilvánul.”