„Vár állott, most kőhalom” – várak nyomában Borsod-Abaúj-Zemplén megyében helyismereti vetélkedősorozat és kutatótábor

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával 2022-ben egy helyismereti vetélkedősorozat és kutatótábor megvalósítását tervezi „Vár állott, most kőhalom” – várak nyomában Borsod-Abaúj-Zemplén megyében címmel.

A vetélkedőre a helyismereti kutatások iránt érdeklődő, 15-17 éves fiatalok jelentkezését várjuk.

A vetélkedő két írásbeli fordulóból (2022. március-április) és egy, a megyei könyvtár épületében megrendezendő szóbeli döntőből (2022. június 1.) tevődik össze.

A „Vár állott, most kőhalom” – várak nyomában Borsod-Abaúj-Zemplén megyében című helytörténeti játékba Borsod-Abaúj-Zemplén megye középiskoláinak diákjaiból álló négyfős csapatok nevezhetnek.

A táborban azok a tanulók vehetnek részt, akik a helyismereti vetélkedőn sikeresen szerepeltek. A megyei könyvtárban megrendezett szóbeli döntőn legjobban teljesítő csapatok, összesen 5 csapat, azaz 20 tanuló vehet részt a könyvtár központi épületében, valamint a külső helyszíneken megrendezett táborban.

A felhívásra jelentkező csapatok a játék fordulói során megismerkedhetnek Borsod-Abaúj-Zemplén megye várainak és várromjainak történetével, emellett pedig megismerhetik a történeti kutatásokhoz nélkülözhetetlen forrásokat, kiegészülve a modern technika nyújtotta lehetőségekkel. A klasszikus kézikönyvek, könyvtári és levéltári források hagyományos változatai mellett számos online adatbázist, kutatást támogató weboldalt és applikációt használva tudják teljesíteni a felhívás feladatait.

A játék nyertesei egy tartalmas hetet tölthetnek el Borsod-Abaúj-Zemplén megye történelmi emlékei között, nemcsak a látványosságokat, hanem a kapcsolódó kutatási forrásokat is megismerve.

A jelentkezés: Az első forduló FELADATLAPJÁNAK kitöltésével történik.

Az első forduló leírása: Lexikális tudást igénylő, feleletválasztós teszt megválaszolásához a várak honlapjáról és más internetes forrásokból tájékozódhatnak. A kérdések 2022. március 16-tól április 1-ig érhetőek el itt, a könyvtár honlapján (www.rfmlib.hu) és Facebook oldalán (II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár - Kezdőlap (facebook.com).

A második forduló leírása: Az első fordulótól eltérően, a kreativitás kerül előtérbe egy szabadon választott Borsod-Abaúj-Zemplén megyei vár tetszőleges megjelenítésében. Képzőművészeti alkotásoktól kezdve, irodalmi művekig terjedő széles skálán várjuk a csapatok elképzeléseit. Például: videó, szórólap, szobor, festmény, makett, novella, vers, költemény stb. A pályázatokat április 4-től 29-ig várjuk a könyvtár Helyismereti részlegében.

A szóbeli döntőbe az a 10 csapat kerül be, amelyik az első és második fordulóban a legtöbb pontot szerezte.

A vetélkedő nyertes csapatai egy tartalmas hetet tölthetnek el Borsod-Abaúj-Zemplén megye történelmi emlékei között. A programok a könyvtár szervezésében 2022. július 11-15, hétfőtől péntekig, 8.00-16.00 óra között valósulnak meg, a könyvtár épületében, illetve külső helyszíneken (Sárospatak, Regéc, Szádvár). A konkrét helyszínekhez kapcsolódó élményszerű foglalkozások során a résztvevők elmélyíthetik történelmi ismereteiket, megismerve azokat a tevékenységeket, amelyekben a könyvtárak segíthetik őket.

Kérdéseiket és további információt a helyismeret@rfmlib.hu e-mail-címen, valamint a 46/503-120 /109-es mellék/ telefonszámon kaphatnak.

Csatolmányok
AnhangGröße
Bild Icon helyismereti_vetelkedo.jpg1.63 MB