Háborúban hallgatnak a múzsák?

A címben szereplő idézet végére azért került kérdőjel, mert vitatható ennek a Cicerótól származó kijelentésnek az igaza. Számtalan író, költő, zeneszerző életműve bizonyítja, hogy ilyenkor is születnek műalkotások. Ez lesz a témája a 2022. április 20-án, szerdán délután fél 5-kor kezdődő rendezvénynek a könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey A. u. 11.).

A Háborúban hallgatnak a múzsák? című zenés beszélgetés meghívott vendége két kárpátaljai születésű művész, Finta Éva költő, tanár és Vihula Mihajlo gitárművész, tanár. Mindketten évek óta megyénkben élnek, de a gyermek- és ifjúkori emlékek, az ottani rokonok, barátok miatt most különös aggódással tekintenek szülőföldjükre.
A könyvtári összejövetelen Finta Éva beregszászi születésű, Sárospatakon élő József Attila-díjas magyar költő arról is beszámol majd, miként hat a kortárs irodalomra mindaz, ami most Ukrajnában történik. Itt mutatja be először közönség előtt a huszti születésű, ukrán származású, miskolci gitárművész, Vihula Mihajlo Harc az életért című zeneművét is.