EduSenior-kiállítás, „sugárzó” előadás

A Harmadik Kor Egyeteme Miskolc Alapítvány meghívására dr. Bódizs Dénes fizikus, ny. egyetemi docens Tévhiedelmek a radioaktív sugárzásokról, az atomenergiáról, a környezetvédelemről és Csernobilról címmel tart ismeretterjesztő előadást a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey A. u. 11.) 2022. május 4-én, szerdán délelőtt 10 órától. Ezt követően, déli 12 órakor ugyanitt megnyitják az alapítvány felhívására érkezett képzőművészeti alkotásokból és kézműves remekekből rendezett kiállítást.

Az egyetemi nap résztvevőit dr. Dobos László, a Harmadik Kor Egyeteme Miskolc Alapítvány elnöke köszönti, majd beszámol eddigi sikereikről és ismerteti további terveiket.
Dr. Bódizs Dénes fizikus, nyugalmazott egyetemi docens sokakat foglalkoztató környezetvédelmi témákról, az atomenergiáról, a radioaktív sugárzással kapcsolatos tévhitekről tart előadást és szó lesz a csernobili katasztrófa történetéről és következményeiről is.
                                                                         *
Bódizs Dénes a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen tanult, 1962-ben kapta meg fizikusi diplomáját és 1970-ben doktorált. Dolgozott az ottani  
Atommagkutató Intézetben, majd a Budapesti Műszaki Egyetem Nukleáris Technikai Intézetében. Főbb kutatási területei: módszer- és műszerfejlesztés, kivitelezés radioaktív sugárzások mérésére (pl. Paksi Atomerőmű), reaktorzóna-kialakítás ellenőrzése (Paks), környezetvédelmi mérések (széntüzelésű erőművek). Oktatott tantárgyai: reaktorfizika, anyagvizsgálat, sugárvédelem.
                                                                            *
Az előadás után, déli 12 órakor Kovács Géza Batsányi–Cserhát-díjas költő és Boncsér Árpád Holló László-díjas szobrász, fotóművész nyitja meg a Harmadik Kor Egyeteme Miskolc Alapítvány felhívására készült alkotásokból, a Decork Kreatív Klub és az Idővár Nyugdíjas Kulturális Klub tagjai által rendezett kiállítást.