A könyvekben rejtőzködő szobrok

Különleges kiállítás várja az érdeklődőket 2022. július 4-étől, hétfőtől az avasi Móra Ferenc Könyvtárban (Miskolc, Klapka György u. 2.). Bencs Klára jóvoltából a használhatatlan, leselejtezett könyvekben is megláthatjuk a bennük rejtőzködő szépséget. Kollégánk évek óta készít könyvszobrokat.

A könyvek második élete – ez a címe annak a könyvszobor-kiállításnak, mely megmutatja, hogy a megrongálódott, olvasásra már alkalmatlan könyvekből is lehet új műalkotásokat teremteni. Bencs Klára, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár munkatársa már évek óta foglalkozik könyvszobrok készítésével. Munkáit megcsodálhatták már a megye több pontján, legutóbb a felújított Sátoraljaújhelyi Városi Könyvtárban volt kiállítása. Kollégánk munkái számos kistelepülési könyvtárban is megtalálhatók, és Miskolcon a könyvtár központi épületének földszintjén is látható néhány alkotása. 
„Rajztanárként, dekoratőrként és immár 4 éve könyvtárosként leginkább az foglalkoztat, hogyan tudok egy érzést vagy élményt megmutatni a hajtogatott könyvekkel. Kedvenc témáim a természethez köthetőek, erdei jelenetek madarakkal, virágokkal, állatokkal. Nemcsak a könyv lapjait hajtogatom, hanem ki is vágok darabokat a könyvből, hozzáragasztok különböző dekorációs elemeket vagy megfestem a lapokat” – vallott munkájáról a Könyvtári Mappa 2021 decemberében megjelent számában. Miskolcon 2019-től díszíti a felújított József Attila Fiókkönyvtár falait két nagyobb méretű faliképe, amin nemcsak hajtogatott könyvek, hanem a miskolci fiókkönyvtárak névadóinak festett portréi, illetve híres magyar mesék szereplői is láthatók.  Bencs Klára most kiállított könyvszobrai 2022. július 30-ig tekinthetők meg a Móra Ferenc Könyvtárban.