Tompa Mihályra emlékeznek

A hagyományoknak megfelelően 2022. szeptember 29-én, csütörtökön 16 órától tartanak megemlékezést Tompa Mihályról, a költőről elnevezett könyvtárban (3528 Miskolc, Gyöngyösi u. 1.). 

Tompa Mihály ezer szállal kötődik Borsod-Abaúj-Zemplén megyéhez, hiszen 1849 – 1851 között a Putnok melletti Keleméren volt református lelkész, Miskolcon adták ki többek között a Regék, beszélyek, az Egyházi beszédek, valamint a Két halotti beszéd című munkáját. 
A II. Rákóczi Ferenc Könyvtár Megyei és Városi Könyvtár Tompa Mihály Könyvtár fontosnak tartja a Tompa-kultusz ápolását. Az intézmény szeptember 29-én, csütörtökön 16 órától rendezi meg a Tompa-napot, melyre irodalmi programmal várja az érdeklődőket. Tompa Mihály verseit Ötvös Éva előadóművész mondja el, a költő életéről, irodalmi munkásságáról, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kötődéséről intézményünk PR-munkatársa, Brézai Zoltán tart előadást. A programot a Martin-Kertvárosi Nyugdíjas Klubbal közösen tartja könyvtár. Az ünnepség zárásaként együtt koszorúzzák meg Tompa Mihály mellszobrát. Az intézmény kamara kiállítást rendez, ahol bemutatják a költő köteteit, valamint fényképeken keresztül életútját és irodalmi munkásságát. A könyvtár a környék óvodásairól és iskolásairól sem feledkezik meg, számukra is szervez programokat. Az óvodásoknak szeptember 27-én, kedden Draskóczyné Szabó Noémi társulata, a Bábabukra Hagyományőrző Meseműhely tart zenés előadást. A városrész általános iskolásait szeptember 28-án, szerdán interaktív irodalmi foglakozásokkal várják, ahol megismerkedhetnek Tompa Mihály életével, a hozzá kapcsolódó anekdotákkal, valamint virágverseivel is.