A hónap könyvritkasága - 2022 tél

E havi könyvritkaságunk Miskolc város legnagyobb természeti katasztrófájáról emlékezik meg. Az 1878. augusztus végén a városra zúduló felhőszakadást követő árvíz pusztítását eleveníti fel egy szemtanú ebben a kötetben, melynek címe Miskolcz város végpusztulása augusztus 31-én 1878. felhőszakadás által.

Maga a szerző ismeretlen, a könyvecskéből, mely mindössze 16 oldal, nem derül ki, kinek a visszaemlékezéséről van szó.

Az 1878-ban megjelent könyv három történetben meséli el azokat a borzalmas napokat, amikor Miskolc két patakja, a Szinva és a Pecze átvette a hatalmat a város felett és óriási pusztítást okozott. A belvárosban percenként fél métert emelkedett a víz, így a menekülés szinte lehetetlen volt. A város egyes részein 4- 6 méter magasan állt a víz, útközben házakat sodorva magával. Miskolcon rendkívüli mértéket öltött a pusztítás, 2182 ház dőlt össze, a város épületeinek fele valamilyen károsodást szenvedett és sajnos 277 ember életét követelte az áradás.

A könyv Forster Rezső könyvnyomdájában jelent meg Miskolcon, még ugyanabban az évben, amikor az áradás végigsöpört a településen.

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár tulajdonában lévő kötet korábban a Borsod- Miskolci Múzeum könyvtárában volt fellelhető. Innen került a megyei könyvtár állományába. A restaurált könyv jó állapotban lévő, félbőr kötésű példány jelenleg a központi épület Helyismereti Részlegének Régi Könyvek Tárában található, ennek a gyűjteménynek az egyik féltett kincse.

Molnár István