Elhunyt Hornyánszkyné Kühne Katalin könyvtáros

Mély megdöbbenéssel fogadtuk a szomorú hírt, hogy elhunyt Hornyánszkyné Kühne Katalin (1947-2022), könyvtárunk egykori munkatársa.

1972-ben lett a Miskolci Városi Könyvtár munkatársa, 37 évet dolgozott a József Attila Könyvtárban, 1982-től 2009-ig a könyvtár vezetőjeként. Meghatározó szerepe volt a könyvtár képzőművészeti gyűjteményének bővítésében és az ehhez kapcsolódó programok szervezésében.  

Hitvallása szerint a könyvtár a kultúra temploma, ez hatotta át könyvtárosi tevékenységét. Az általa szervezett kiállítások, könyvbemutatók, közönségtalálkozók sokasága szerzett felejthetetlen perceket a könyvtár látogatóinak. 2005-ben az ő kitartásának köszönhetően helyezték el a József Attila Könyvtárban Sz. Nagy Mária József Attiláról készült bronz büsztjét.

Nyugdíjasként is aktív életet élt, Miskolc irodalmi életének meghatározó alkotója, több irodalmi körnek is elismert tagja volt, részt vett író-olvasó találkozókon, kiállításokon, szabadegyetemen, koncerteken.

Számos antológiában szerepeltek írásai és 15 önálló kötete jelent meg. Legbüszkébb nagyapja és édesapja turistanaplóinak kiadására volt.

2022 szeptemberében a Petőfi Sándor Könyvtárban már betegen vett részt utolsó könyvbemutatóján, ahol így méltatták munkásságát:

„…miközben emléket állít az ősöknek, visszatalál a gyökereihez, és meggyőző erővel képviseli a hitét abban, hogy jobb világot teremthetünk, ha figyelünk egymásra, környezetünkre, és néha még áldozatot is tudunk hozni mindezekért.”

Emléked megőrizzük!

A tiszteletére tartott gyászmise 2022. december 19-én, hétfőn 14 órakor kezdődik a diósgyőri római katolikus templomban.