A hónap könyvritkasága — 2023. augusztus

Balassi Bálint minden munkái

 

E havi könyvritkaságunk Balassi Bálint műveinek 1923-as kiadása. A szép kiállítású, két kötetes munka Budapesten látott napvilágot a Genius Kiadónál, a Nagy írók – nagy írások sorozat 3. köteteként. Az életrajzi jegyzeteket és a bevezetést Dézsi Lajos irodalomtörténész, egyetemi tanár írta.

A kiadó fűzte a könyvhöz azt a pár soros magyarázatot, amely megelőzi a Dézsi által írt előszót, és amelyből kiderül, hogya köteteket„… a »Világosság« könyvnyomda rt. összesen 1500 számozott példányban nyomtatta 1923 novemberében. Ebből az első 150 példány merített papíron készült, 1–10-ig amatőr könyvgyűjtők részére bőrkötésben, a 11–150. számú példányokat fénylemezkötésben hozta forgalomba a kiadó. Ezenkívül és kivételesen a»Magyar Bibliophil Társaság« tagjai számára 90 példány készült kézzel merített papíron. Ezek a példányok I–XC számmal vannak ellátva és könyvárusi forgalomba nem kerülnek. A kötetet Gottermayer Nándor készítette. Ez a példány a XXXVI. számú.”

Az első kötetben Balassi vagy – ahogyan Dézsi Lajos következetesen használja a költő nevét – Balassa Bálint részletes életrajzát olvashatjuk rövid családtörténeti kitekintéssel.

A gyűjtemény Balassi Bálint versei mellett felöleli a neki tulajdonítható költeményeket is, azzal az indoklással, hogy köztük sok valóban általa írt mű lehet. A teljességre törekvő munka a lírai alkotásokon kívül tartalmazza a Credulus és Julia c. drámatöredéket, amelyet az első magyar szerelmi dráma-kísérletként tart számon az irodalomtörténet. A gyűjteményben olvasható még többek között a költő levelezése, ill. az Eurialusnak és Lucretiának szép históriája c. műve, melynek szerzőjét, a Pataki Névtelent többen Balassival azonosítják.

A pergamenkötéses, gerincén arany felirattal, kötéstábláin körben arany szegéllyel díszített könyv a Lévay József Muzeális Könyvtár állományának egyik értékes darabja.

 

Rónai Mónika

Lévay József Muzeális Könyvtár