Nem feledkeznek meg névadójukról

A hagyományoknak megfelelően 2023. szeptember 29-én, pénteken 16 órától megemlékezést tartanak Tompa Mihályról, a költőről elnevezett könyvtárban (3528 Miskolc, Gyöngyösi u. 1.). 

Tompa Mihály ezer szállal kötődik Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyéhez, hiszen 1849 – 1851 között a Putnok melletti Keleméren volt református lelkész, Miskolcon adták ki többek között a Regék, beszélyek, az Egyházi beszédek, valamint a Két halotti beszéd című munkáját. 
A Martin-Kertvárosban működő Tompa Mihály Könyvtár fontosnak tartja a Tompa-kultusz ápolását. Az intézmény szeptember 29-én, pénteken 16 órától rendezi meg a Tompa-napot, melyre irodalmi programmal várja az érdeklődőket. A költő egyik egyházi szempontból is különleges kötetéhez kapcsolódik Pocsainé dr. Eperjesi Eszter lelkész, etnográfus előadása, melynek címe: A lelki béke Olajága. Az elmélkedéseket, fohászokat és imákat tartalmazó Olajág című kötetből Szalay Eszter könyvtáros olvas fel részleteket. A programot a hagyományomhoz híven a Martin-Kertvárosi Nyugdíjas Klubbal közösen szervezi meg a könyvtár. Az ünnepség zárásaként a résztvevők együtt koszorúzzák meg Tompa Mihály mellszobrát. Az intézmény idén is megrendezi azt a kamara kiállítást, amelyen bemutatják a költő köteteit, valamint fényképeken keresztül életútját és irodalmi munkásságát. A könyvtár ebben az évben sem feledkezik meg a városrész általános iskolásairól. A fiatalokat október 2-án, hétfőn interaktív irodalmi foglakozásokkal várják, amelyen Tompa Mihály életével, a hozzá kapcsolódó anekdotákkal, valamint virágverseivel ismerkedhetnek meg.