Elhunyt nyugdíjas munkatársunkra emlékezünk

Búcsúzunk Csőry Lászlóné Bezerédy Ágnestől (1944–2024), könyvtárunk egykori munkatársától, meghatározó egyéniségétől, aki 32 esztendőn keresztül 2004-es nyugdíjazásáig szolgálta a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtárat és a magyar könyvtárügyet. 

Nevéhez számos módszertani munka, szakbibliográfia összeállítása fűződik. Rendszeresen publikált a szaklapokban, több írása jelent meg a Borsodi Könyvtárosban. Tájékoztató könyvtárosként, az olvasószolgálati osztály vezetőjeként, később a könyvtár igazgató helyetteseként elkötelezetten szolgálta a könyvtárat és az olvasóközönséget. Az intézmény alapításának hetvenéves születésnapján az Európa Rádiónak adott interjúban a következőképpen nyilatkozott pályájáról, hivatásáról:
„1972-ben kerültem a könyvtárba, akkor az új könyvtárban új rendszer alakult ki, olyan embereket kerestek ide, akiknek több szakjuk volt, mert úgynevezett szaktájékoztatókat szerettek volna alkalmazni a természettudomány területéről. Jómagam biológia-földrajz szakos tanár és könyvtárszerető, könyvtárba járó emberként úgy gondoltam, hogy ezt meg tudom valósítani. Felvettek a könyvtárba és beiskoláztak, hogy meglegyen a Szegeden szerzett természettudományi végzettségem mellé a szakmai is. Budapesten az ELTE Bölcsészettudományi Karán végeztem el a könyvtár szakot, így lettem természettudományi szaktájékoztató az intézményben a második emeleten. 
Nagyon szerettem ezt a szakmát, úgy gondolom, hogy jól választottam, hogy nem mentem el tanárnak. Jó kapcsolatot ápoltam az olvasókkal és ez kölcsönös volt. Ennek bizonyítéka az is, hogy a mai napig sokszor rám köszönnek, megkérdezik, hogy vagyok és sajnálják, hogy már nem találkozhatunk a könyvtárban.”
Csőry Lászlóné búcsúztatójára 2024. január 26-án, pénteken 14.30-kor kerül sor a Szent Anna templomban. Az emlékezőket arra kérik, hogy részvétüket legfeljebb egy szál fehér virággal fejezzék ki. Kollégánk emlékét tisztelettel megőrizzük.