Legfrissebb híreink

Különleges információkkal, játékokkal készül 2021-ben a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, Benyovszky Móric utazó születésének 275. évfordulója alkalmából. Az intézmény az év minden hónapjában megoszt a híres magyar utazóval kapcsolatban egy-egy érdekességet. Az első, Benyovszky életét bemutató összeállítás január végén látható a könyvtár honlapján és facebook-oldalán.

Tisztelt Olvasóink!

Kedvezményes beiratkozási lehetőséggel várjuk Önöket 2021. február 1-től május 31-ig, és február 1-től hétköznapokon hosszabb ideig vehetik át a telefonon vagy online igényelt könyveket és egyéb dokumentumokat.

Kölcsey Ferenc kézirata

Kölcsey Ferenc Himnusz című költeménye a magyar líra kiemelkedő alkotása, de írnak róla prózai művekben, regényekben, sőt, van Himnusz című magyar dráma is.

Cs. Varga István József Attila-díjas irodalomtörténész „Nyújts feléje védő kart” – Kölcsey Ferenc: Himnusz című tanulmánykötetének bemutatója lett volna az idén a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban a magyar kultúra napja alkalmából szervezett programok egyik kiemelt rendezvénye. A vírusveszély miatt ez elmarad, de a szerző ígérete szerint egy későbbi időpontban szívesen találkozik az itteni olvasókkal.

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár gyűjteményében olyan nem hagyományos dokumentumok is megtalálhatóak, mint a képes levelezőlapok vagy a plakátok. Ezek közül néhány még a 19. század végéről származik. Ezek a plakátok, képeslapok most a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégiához kötődő pályázatnak köszönhetően a nagyközönség számára, akár otthonról is megtekinthetőek.

Az advent szó jelentése „eljövetel”, mely a latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: „az Úr eljövetele”. Advent a keresztény kultúrkörben a karácsony napját, azaz december 25-ét megelőző negyedik vasárnaptól karácsonyig számított időszak.

Böszörményi Zoltán Sóvárgás című kisregénye valós társadalmi problémát dolgoz fel. Korunk egyik nagy kérdése, hogy mi lesz azokkal a gyerekekkel, akiknek az édesanyja vendégmunkásként dolgozik valahol Nyugat-Európában. A kötetbemutató kisfilm ITT látható.

A Magyar Napló Kiadó gondozásában 2020-ban megjelent Fecske Csaba József Attila-díjas költő legújabb kötete, az Árnyűző élet. Az eredeti tervek szerint a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban közönségtalálkozó keretében tartottuk volna a kötetbemutatót, de a járványveszély miatt erről egyelőre le kellett mondanunk. Viszont Fandl Ferenc színművész és Vihula Mihajlo gitárművész közreműködésének köszönhetően elkészült és a honlapunk médiatárába bekerült a kötetbemutató kisfilm. ITT látható.

Magyarországon 2012 óta november utolsó hetében tartják az Európai Hulladékcsökkentési Hetet. A résztvevő országokban felhívják a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra, a hulladék keletkezésének megelőzésére, a keletkezett mennyiség csökkentésére, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára mindezt a fenntartható jövő érdekében. A kezdeményezéssel ösztönözni kívánják a lakosságot, hogy az élhetőbb, tisztább környezet és a környezetkímélőbb életmód érdekében tudatosan alakítsák mindennapi fogyasztási szokásaikat.

A programsorozathoz a járványhelyzetre való tekintettel ezúttal online könyvajánlóval csatlakozunk. Összeállításunkban a könyvtárban megtalálható könyvek mellett környezettudatosságra ösztönző tippekkel, jótanácsokkal is szolgálunk.

További információ: https://hulladekcsokkentesihet2020.hu/

Pages