Legfrissebb híreink

A miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár nyári nyitvatartása 2019. július 1-től augusztus 31-ig a szabadságok és a felújítási munkálatok miatt némileg módosul. Az online előjegyzés július 22-től a zárvatartás ideje alatt szünetel. A központi épületben július 29-én, hétfőn megkezdődik a felújítás, az idén a II. emeleten cserélik ki a padlóburkolatot.

Még meg sem érkeztek a bogácsi táborba a Hahó, könyvtár(s)ak! című megyei olvasásnépszerűsítő játék döntőjének nyertesei, és máris részt vettek egy programon. És így megy ez majd 5 napon keresztül… Július 8-án elkezdődött az újabb nagy kaland!
 

A diósgyőri születésű Péterfy-Novák Éva írónő lesz a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár (Miskolc, Görgey A. u. 11.) vendége június 25-én, kedden délután 5 órától.  A beszélgetést vezeti Huszár Katalin.
 

Az idei ünnepi könyvhétre jelent meg – a Magyar Napló Kiadó gondozásában – Serfőző Simon Kossuth-díjas költő (képünkön) válogatott verseit tartalmazó Arcunk az ég című kötet. A versekhez Jánosi Zoltán irodalomtörténész írta a következő ajánló sorokat. 

A hagyományoknak megfelelően a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Lévay József Muzeális Könyvtára és Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtára is csatlakozik a múzeumok éjszakája június 22-i miskolci programjaihoz.

Szőcs Géza Miskolcon

„Az emberi civilizáció alapja a könyv” – mondta Szőcs Géza Kossuth- és József Attila-díjas költő június 12-én, szerdán az ünnepi könyvhét miskolci megnyitóján. Az ott elhangzott ünnepi beszéd kinyomtatott szövegét könyvtárunk olvasóinak dedikálta a szerző. 

A könyvtéri megnyitó előtt közönségtalálkozó volt a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében. A vendégkönyv bejegyzése szerint 30 év múlva is találkozunk. 
Az ünnepi köszöntőt csatoljuk. 

 

Vári Fábián László

A tiszaújlaki születésű Vári Fábián László író, költő, néprajzkutató, az Együtt című folyóirat szerkesztője, a Magyar Művészeti Akadémia tagja lesz az idei könyvhét egyik meghívott íróvendége Miskolcon. A II. Rákóczi Ferenc Könyvtárban délután fél 5-kor kezdődő találkozón részt vesz a szintén Kárpátaljáról indult Rácz József Jászai Mari-díjas színművész, a budapesti Nemzeti Színház tagja is.

Négy kiadó nyerte a Kötve-fűzve – az Év könyve Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 2019 című könyvverseny öt díját. A díjazott munkák– és minden benevezett könyv – megtekinthető a központi épületben a könyvhét végéig.

Szőcs Géza Kossuth- és József Attila-díjas költő mond ünnepi beszédet a 90. Ünnepi Könyvhét és a 18. Gyermekkönyvnapok országos – egyben miskolci és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei –megnyitóján a június 12-én, szerdán délután 4 órakor kezdődő ünnepségen a miskolci Erzsébet téren. A könyvheti megnyitó előtt, délután 2 órától a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében találkozik olvasóival.

Befejeződött a Hahó, könyvtár(s)ak! című olvasásnépszerűsítő játék. Az első hat helyen végzett hét csapat utazhat Bogácsra egyhetes – ingyenes – olvasótáborba.

Pages