Legfrissebb híreink

Miskolcon is bemutatják az orvos és a beteg kommunikációjának nehézkességéről, a megértés fontosságáról szóló Barkochba című filmet. A vetítés előtt – 2020. január 24-én, pénteken délután 4 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri kapu 95.) – tartják a Sári Edina két művét, a Joghurt villával, avagy Kórmagyar című kisregényét és a film alapjának tekinthető Barkochba című drámáját tartalmazó kötetet bemutatóját.

Sári Edina író, a Nézőpontváltó Egyesület elnöke az egészségüggyel, az orvos és a beteg néha nehézkes kommunikációjával kapcsolatos témát dolgoz fel a Joghurt villával, avagy Kórmagyar című kisregényében és a Barkochba című drámájában. A két irodalmi művet tartalmazó kötet bemutatója 2020. január 24-én, pénteken délután 4 órakor kezdődik Miskolcon a Szentpéteri kapui József Attila Könyvtárban.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnuszt. A jeles nap alkalmából kiállítással, képes előadással, kötetbemutató beszélgetéssel, irodalmi műsorral és varázslatos mesés társasjátékkal várjuk az érdeklődőket a könyvtárainkban.

A magyar kultúra napja alkalmából Tények és regények címmel irodalmi est lesz 2020. január 22-én, szerdán délután fél 5-től a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Központi épületében (Miskolc, Görgey A. u. 11.). A meghívott vendég Kováts Judit író, történész, a XX. század történelmi traumáit idéző – Megtagadva, Elszakítva, Hazátlanok című – regények szerzője. Bevezetőt mond és a beszélgetést vezeti Bodnár Tamás főlevéltáros, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár igazgatóhelyettese.

Vári Fábián László

A tiszaújlaki születésű Vári Fábián László író, költő, néprajzkutató, az Együtt című folyóirat szerkesztője, a Magyar Művészeti Akadémia tagja lesz a könyvhét egyik meghívott íróvendége Miskolcon. A II. Rákóczi Ferenc Könyvtárban 2019. június 14-én, pénteken délután fél 5-kor kezdődő találkozón részt vesz a szintén Kárpátaljáról indult Rácz József Jászai Mari-díjas színművész, a budapesti Nemzeti Színház tagja is.

Kertész Zsolt grafikus

Az évkör képei címmel Kertész Zsolt grafikus alkotásaiból nyílik kiállítás 2020. január 14-én, kedden délután 5 órakor a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey A. u. 11.). A kiállítást megnyitja Kiss Gabriella rajztanár, a műsorban közreműködnek Kaulics Nagy Zsófia és Sz. Bíró Mariann hegedűművészek.

Amikor a cipőmet tanultam megkötni

Kaleidoszkóp címmel Técsi Ágnes festményeiből, grafikáiból nyílik kiállítás december 10-én, kedden délután fél 5-kor a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey A. u. 11.). A különleges bevezetést sejtetető szó- és hangképes megnyitó előadója Jacsó Pál ügyvéd, költő és Kocsis Nándor, a Miskolci Egyetem Zeneművészeti Intézetének klasszikus gitár szakos hallgatója lesz.

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár több adatbázis elérhetőségét is biztosítja beiratkozott olvasói számára. A legnagyobb kiadók adatbázisán keresztül a könyvtár számítógépein több ezer kötet digitalizált változatához juthatnak hozzá a látogatóink.

Szeretnénk megismerni, hogy könyvtárunk szolgáltatásai mennyiben felelnek meg látogatóink igényeinek.  Kérjük, töltse ki a kérdőívet!

ITT találja!

A kassai Bocatius János Nyilvános Könyvtár és a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár munkatársai közösen készítik a „Múlt egy kattintásra” – Kassa és Miskolc nevezetes emléktáblái című mobilapplikációt. Ez lesz a témája 2019. november 18-án, hétfőn  délután 2 órakor kezdődő  workshopnak, és ehhez kapcsolódik a délután 3 órakor megnyíló fotókiállítás is a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey A. u. 11.).

Pages