Legfrissebb híreink

Két könyvtárátadót is tartanak 2019. szeptember 13-án, pénteken Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Az egyiket Hejőpapiban a másikat Aggteleken.

A szuburbanizáció társadalmi-gazdasági hatásai és következményei a miskolci agglomerációban című könyv szerzője, a miskolci születésű Bányászné dr. Kristóf Andrea, a Nyíregyházi Egyetem oktatója tart bevezető előadást szeptember 11-én, szerdán délután 2 órától a könyvtár központi épületében.

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár gyermekkönyvtárosai az idén is meghirdetik – alsós tanulók számára – az Olvasók Királynője/Királya című pályázatot. A megtisztelő címet bárki elnyerheti, aki helyesen válaszol népszerű Kipling-regény, A dzsungel könyve tartalmára vonatkozó kérdésekre, és eljuttatja a könyvtárba a feladatlapot.

Szeptembertől folytatjuk a Nagy utazások a könyvtárban című sorozatot a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey A. u. 11.). Lipuszné Valkányi Katalin képes úti beszámolóinak köszönhetően a keleti kalandozások közben lesz egy különleges amerikai kitekintés is. Szeptemberben két kínai tartományt ismerhetünk meg, októberben pedig néhány nemzeti parkot Amerikában. A részletes program itt olvasható. A belépés díjtalan. Minden érdeklődőt szeretettel várunk.  (A fotót  Amerikában készítette Lipuszné Valkányi Katalin ny. egyetemi oktató.)

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulója tiszteletére városi versmondó versenyt hirdet a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár miskolci tanulók számára két korcsoportban.

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey A. u. 11.) rövidesen befejeződnek az idei felújítási munkálatok. Szeptember 2-án, hétfőn déli 12 órától a hagyományos rend szerint várjuk olvasóinkat.

Miskolc törvényhatósági jogú várossá nyilvánításának 110. évfordulója tiszteletére jelent meg a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár kiadásában a közgyűjtemény képeslapjait bemutató könyvsorozat első darabja, a Lillafüred – szívélyes üdvözlettel című album. A kötetben 212 darab 1945 előtti képeslap kapott helyet. Az egyes fejezetek – Magsság és mélység; A lillafüredi kisvasút, A Palotaszálló, A Hámori-tó, Nem csak túrázóknak – bevezetőjét irodalmi idézetek gazdagítják. Járt itt és megörökítette ezt a vidéket Jókai Mór, Petőfi Sándor, és az itt élő költők – Csorba Piroska, Fecske Csaba, Némethi Lajos – verseiben is megjelenik a Bükk és Lillafüred.

Szabó Magda (1917–2007) Kossuth-díjas író életének első 27 évét töltötte csak szülővárosában, Debrecenben, de a legtöbb regényének ez a város (vagy valami hasonló) a helyszíne. A gyermekkor, az iskolák, a pályakezdés meghatározó emlékei, a debreceni évek után a Hódmezővásárhelyen töltött időszak élményeinek köszönhetően leginkább alföldi településeken élnek (és halnak) hősei. A Jaffa Kiadó 2018-ban Nekem a titok kell címmel egy olyan könyvet jelentetett meg, mely Szabó Magda kötetben korábban meg nem jelent írásait tartalmazza. Ebben olvashatunk egy miskolci történetet is. A Miskolci levelezőlap egy szőlőfürttel című írás először az 1961. március 16-i Nők Lapjában látott napvilágot. 

E havi könyvritkaságunk egy mára már elfelejtett „helyi szerző” – ügyvéd, bíró, színműíró és műfordító – 1836-ban Kassán Werfer Károly Nyomtató Intézetében megjelent műve: Kliestinai Klestinszky László' eredeti színjátékai című gyűjteményének első kötete. (A boszszúló kard, szomorú-játék 4 felv., Ágnes, az árúlóné, víg-játék 1 felv., A titok, érzékeny játék 3 felv., A koczka vetés, vitézi néző játék 2 felv., mind előadattak Kassán; utóbbi Rozgonyban 1833. febr. 13. műkedvelőktől is előadatott.) A második kötetre 1837-ben hirdetett előjegyzést, de pártolás hiányában, sajnos, nem jelent meg.

A miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár nyári nyitvatartása 2019. július 1-től augusztus 31-ig a szabadságok és a felújítási munkálatok miatt némileg módosul. Az online előjegyzés július 22-től a zárvatartás ideje alatt szünetel. A központi épületben július 29-én, hétfőn megkezdődik a felújítás, az idén a II. emeleten cserélik ki a padlóburkolatot.

Pages