Legfrissebb híreink

A tokiói nyári olimpia idején játékra invitáljuk olvasóinkat. A totót a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár helyismereti gyűjteményének munkatársai készítették. A helyes megfejtések beküldői között értékes nyereményeket sorsolunk ki, a könyvcsomag mellett a ráadás: a Repka Attila olimpiai bajnok birkózó által aláírt póló.

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár kiadásában megjelent Borsod-Abaúj-Zemplén megye könyvtártörténeti kronológiája. Kereskedelmi forgalomba ugyan nem kerül a kötet, de a megye nagyobb könyvtárai rövidesen megkapják, így ott majd megtalálják mindazok, akiknek készült, akiket foglalkoztat a helyismeret, a megye kulturális életének története.

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár ebben az évben is várja napközis táborába az érdeklődő gyerekeket. A központi épületben zajló egy hétig tartó esemény ugyan 2021. július 9-én pénteken véget ért, de három fiókkönyvtár augusztusban ismét várja a jelentkezőket.

A 92. Ünnepi Könyvhét alkalmából a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár ebben az évben is meghirdeti a Kötve-fűzve – az Év Könyve Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 2021 elnevezésű versenyét. A felhívásra Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kiadó által megjelentetett, vagy a megyében működő grafikai stúdióban készült, ISBN-számmal ellátott művel lehet jelentkezni.

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban – a központi épületben és valamennyi tagkönyvtárban – július 1-jétől módosul a nyitvatartási rend, de szeptember 1-jéig – szombat kivételével – minden könyvtár minden munkanapon nyitva lesz.

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár az idén is meghirdette a Hahó, könyvtár(s)ak! című olvasásnépszerűsítő játékot a megye 3. és 4. osztályos tanulói számára. A járványveszély miatt a szóbeli döntő helyett kisfilmet forgattak a gyerekek, és az eredetileg  ajánlott táborozás helyett egynapos autóbuszos kirándulásra indulnak júius 12-én a nyertes csapatok.

Csorba Zoltán: Négy évtized atlétika című kétkötetes könyvének bemutatóját tartották június 12-én, a miskolci Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtárban. A program résztvevői a magyar veterán atlétika világába nyerhettek bepillantást és a helyszínen egy erre az alkalomra elkészített minikiállítást is megtekinthettek.

Nemes P. Ferenc – a Semmi beszéd című regénye után – a 2020-as ünnepi könyvhétre két kisregény megjelenését ígérte. A járványveszély miatt tavaly a hagyományos könyvtéri kivonulás elmaradt, az idei könyvhét szeptemberre halasztódik, de kész az új Nemes P.-kötet: a Néhány lány, de ez már három kisregényt tartalmaz.

Pages