Legfrissebb híreink

A magyar költészet napja tiszteletére az idén is megjelent – immár huszadik éve – a Magyar Napló kiadásában Az év versei című antológia. A címben a megjelenés éve szerepel, de a beválogatott versek tavaly jelentek meg először valamelyik irodalmi lapban vagy kötetben. Zsille Gábor szerkesztőtől megtudtuk, hogy 95 kortárs szerző művei szerepelnek az antológiában, de hosszan sorolhatná azokat a költőket is, akik az idén – elsősorban terjedelmi okok miatt – kimaradtak a válogatásból.

A költészet napja tiszteletére meghirdetett Apám kakasa című rajzpályázat szakmai zsűrije – Somlai Balázs formatervező iparművész, művésztanár vezetésével – meghozta döntését. A szervezők, a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár munkatársai a jutalmak átadásáról később egyeztetnek a díjazottakkal.

Kedves Olvasóink!

Ebben az évben sem tartjuk meg a költészetnapi megemlékezést az Óda című József Attila-vers keletkezésének helyszínén, Lillafüreden. Programok most is lesznek, ezúttal itt a honlapon, valamint Facebook-oldalainkon.

Részleges szolgáltatással, az előjegyzéses kölcsönzés lehetőségével várja olvasóit 2021. április 12-től, hétfőtől a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épülete és valamennyi fiókkönyvtára. Az igényeket április 12-étől lehet leadni, az átvétel – a könyvtár visszajelzése után – leghamarabb április 13-án, kedden lehetséges.

„Habent sua fata libelli”– szoktuk idézni a régi rómaiak bölcsességét, amikor egy-egy könyv érdekes történetéről, gyakran kalandos sorsáról esik szó. Hans Christian Andersen dán meseíró születésének napja, április 2-a egyben a gyerekkönyvek nemzetközi világnapja. Ebből az alkalomból öt olyan könyvet mutatunk be, amelyek kiadásának, sikerének hátterében érdekes történet húzódik. Mind az öt könyv megtalálható a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban is.

Számtalan szépirodalmi alkotás – film, zenemű, festmény – témája a húsvét előtti nagyhét története: Krisztus szenvedése, halála és feltámadása. A vírusveszély miatt most még zárva vannak a könyvtárak, így egyelőre a honlapunkról elérhető katalógus és az elektronikus könyvtárak segítségével hívjuk fel a figyelmet a nagyhéttel kapcsolatos alkotásokra és ezzel együtt könyvtárunk kincseire is. Azok közül, akik helyesen válaszolnak kérdéseinkre, a három legszerencsésebb könyvcsomagot nyerhet. Beküldési határidő: pünkösdhétfő, május 24.; e-mail-cím: jatek@rfmlib.hu.

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár előfizetője az Akadémiai Kiadó két szolgáltatásának, a szótárcsomagnak és a MeRSZ-nek. A könyvtár regisztrált olvasói otthonról is hozzáférhetnek a kiadó szótáraihoz, valamint az alap- és referenciaművek folyamatosan bővülő elektronikus gyűjteményéhez.

Idén 22. alkalommal rendezik meg 2021. március 18–25. között a könyvtárak az Internet Fiesta programjait. Az esemény az Informatikai és Könyvtári Szövetség koordinálásával, valamint a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre. A rendezvény célja a digitális írástudás terjesztése és az internet felhasználási lehetőségeinek minél szélesebb körű bemutatása. Az akcióhoz csatlakozik a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár valamennyi tagkönyvtára is, ezúttal online formában honlapunkon és Facebook-oldalainkon.

Pages