Legfrissebb híreink

A hagyományoknak megfelelően 2023. szeptember 29-én, pénteken 16 órától megemlékezést tartanak Tompa Mihályról, a költőről elnevezett könyvtárban (3528 Miskolc, Gyöngyösi u. 1.). 

 

LEVELEK NÉLKÜL

Krusovszky Dénes regényének bemutatója

 

A szerző beszélgetőtársa: Barcsai László

 

2023. október 5., csütörtök 16.30

 

II. Rákóczi Ferenc Könyvtár

3530 Miskolc, Görgey Artúr u. 11.

I. emelet

 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

 

 

SZONJA

Szilágyi Zsófia Emma regényének bemutatója

 

A szerző beszélgetőtársa: Kondás Krisztina

 

2023. október 4., szerda 16.30

 

II. Rákóczi Ferenc Könyvtár

3530 Miskolc, Görgey Artúr u. 11.

I. emelet

 

Minden kedves érdeklődőt várunk szeretettel!

Hídépítők — a könyv híd, a könyvtár összeköt

 

„Az otthon az, hol könyv és kép ölel, bekuckózol és hosszan olvasol,

ahol figyelhetsz, minden érdekel, hisz enélkül nem jó neked sehol.

Az otthon: ismered zegét-zugát, de ha kilincsre markol a kezed,

alvajárón lépsz új terekbe át, mert minden ajtód másfelé vezet.”

 

Ezt a Szabó T. Anna idézetet választották mottóként az Országos Könyvtári Napok szervezői. Az Informatikai és Könyvtári Szövetség 2006 óta zajló sorozatához idén is csatlakozott a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár, amely 2023. október 2-8. között ismét számos érdekes programmal számít az érdeklődőkre.

A szakma legjelentősebb, legtöbb érdeklődőt megmozgató programsorozatának kulcseleme ebben az évben a könyvtárak híd szerepe lesz, legyen szó a kulturális örökség megőrzéséről, az emberi kapcsolatokról, a generációk együttműködéséről.

Az egy hét során intézményünk a központi épületben (3530 Miskolc, Görgey A. u. 11.), valamint valamennyi fiókkönyvtárában számos rendezvény várja az olvasókat. Könyvtárunk író-olvasó találkozókkal, gyermekfoglalkozásokkal, bábelőadásokkal, valamint október 6-án, pénteken kedvezményes beiratkozási lehetőséggel várja olvasóit. Az Országos Könyvtári Napok zárónapján rendezik meg – már hagyományosan – a Könyves Vasárnapot, mely a szó szoros és átvitt értelmében is hab lesz a tortán. Ez a nap igazi családi rendezvény lesz. A központi épület 10 órakor nyit és délután 2 óráig várja a látogatókat. A nap elején egy mesés családi vetélkedő részeseivé válhatunk, játékos feladatok kínálnak kellemes időtöltést az érdeklődőknek. A Keresd a rózsát! címet viselő vetélkedőbe egy meseíró Víg Balázs is bekapcsolódik így téve még érdekesebbé a versengést. Lesz mesterségek játszóháza, népi, ügyességi és készségfejlesztő játékok, valamint kézműves foglalkozás is. A Csodamalom Bábszínház jóvoltából megelevenedik a Meseláda című produkció, mentőkutyás bemutató és színházi táncos produkció is várja az érdeklődőket. A nap záróakkordjaként kerül sor az Olvasók Királynője és Királya címűmegyei irodalmi játék értékelésére, és az ünnepélyes koronázásra. Ekkor köszöntjük a könyvtár legidősebb, legfiatalabb és legszorgalmasabb olvasóját és ekkor vágjuk fel közösen az Olvasók tortáját.

Brézai Zoltán

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár által az Elektronikus Információszolgáltatás (EISZ) nemzeti program keretén belül előfizetett elektronikusan elérhető szakirodalmi adatbázisok a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár beiratkozott olvasói számára távoli, ún. eduID eléréssel is hozzáférhetők, akár otthonról is.

 

A II. Rákóczi Ferenc Könyvtár által az Elektronikus Információszolgáltatás (EISZ) nemzeti program keretén belül előfizetett elektronikusan elérhető szakirodalmi adatbázisok közül az AKADÉMIAI KIADÓ ONLINE FOLYÓIRATOK, AKADÉMAI KIADÓ MERSZ, AKADÉMAI KIADÓ SZÓTÁR.NET, GONDOLAT DIGITÁLIS ADATBÁZIS, L'HARMATTAN DIGITÁLIS ADATBÁZIS és az OSIRIS DIGITÁLIS ADATBÁZIS a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár beiratkozott olvasói számára távoli, ún. eduID eléréssel is hozzáférhetők, akár otthonról is. Az adatbázisok elérhetőek IDE KATTINTVA!

Távoli/eduID hozzáférésnél a felhasználónév mindig az olvasójegy száma, a jelszó pedig alap esetben a születési hónap és nap. (Április 5-e esetében 0405).

Jó böngészést kívánunk!

 

Idén tizedik alkalommal rendezik meg a Petőfi Könyvtári Napokat Diósgyőrben, a Petőfi Sándor Könyvtárban (Nagy Lajos király útja 16.). Az intézmény szeptember 22-én és 23-án számos különlegességgel várja az érdeklődőket.

A Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtárban (3530 Miskolc, Mindszent tér 2.) 2023. szeptember 23-án, szombaton 14 órától rendezik meg a Nyelvek Európai Napját. A rendezvényen koncertek, előadás, valamint workshopok várják az érdeklődőket. 

Központi könyvtárunk területén és/vagy hálózatán minden olvasónk hozzáférhet Laptapir szolgáltatásunkhoz, melynek köszönhetően 160 újság közel 6000 korábbi lapszámát érhetik el könyvtári számítógépeinkről és – egy gyors regisztrációt követően – saját mobileszközükről. 

A linkre kattintva megláthatod, hogy használata milyen egyszerű!
www.facebook.com/reel/297213176261263

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulója tiszteletére versmondó versenyt hirdet a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár miskolci iskolák tanulói számára két korcsoportban. (I. az általános iskolák 7-8. osztályai és az annak megfelelő középiskolai évfolyamok tanulói; II. 9-12.évfolyamos középiskolai tanulók).

Pages