Legfrissebb híreink

Jónás Zoltán előadóművész

Az Egerben élő Jónás Zoltán előadóművész erdélyi magyar költők vallomásaiból összeállított Ceruzarajz a szülőföldről című műsorát 2020. november 5-én, csütörtökön délután fél 5-től mutatja be Miskolcon a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében. A műsorban hegedűn közreműködik Svéd Mátyás egyetemi hallgató, előadóművész. Az est meghívójához dr. Bartók Béla, az egri Eszterházy Károly Egyetem oktatója írt ajánló sorokat.

A hagyományokhoz hűen ebben az évben is megtartották a könyves szombatot a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtárban. Az intézmény munkatársai lelkesen készültek erre a napra, mesékkel és kézműves foglalkozásokkal várták a gyermekeket. 

Befejeződött a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár egy évvel ezelőtt meghirdetett, Képes időutazás Miskolcon című 7 fordulós helyismereti játéka. A vetélkedésre csaknem százan jelentkeztek, ám végül csak a leglelkesebbek vitték végig a játékot, melynek célja az volt, hogy a résztvevők ismerjék meg Miskolc múltját és nevezetességeit.

Eredetileg tavasszal, az ünnepi könyvhéten tartottuk volna Bátorligeti Mária A gondozónő című regényének bemutatóját, de ez akkor a járványveszély miatt elmaradt. Azóta kikerült a nyomdából a könyv második kiadása is, és a tervek szerint 2020. október 28-án, szerdán délután fél 5-től a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey A. u. 11.) megtartjuk a kötetbemutatót is.

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár ebben az évben is csatlakozott az Ültess fát,  olvass alatta könyvet! elnevezésű programhoz. Az idén októberben már 3 miskolci tagkönyvtár udvarán ültetünk el egy-egy facsemetét. 

Az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére az idén is meghirdeti miskolci diákok számára a városi versmondó versenyt a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár. A vírusveszély miatt most videófelvétellel lehet részt venni a versenyen.

Az Országos Könyvtári Napok záró rendezvényeként Miskolcon a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtárban Mese-mese mátka címmel családi programok, kézműves foglalkozások lesznek október 10-én, szombaton délelőtt 10 órától. A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében október 11-én, vasárnap délelőtt 10-től délután 2 óráig vetélkedőkkel, játéklehetőséggel, sok-sok meglepetéssel várjuk a vendégeket.

Az Informatikai és Könyvtári Szövetség az idén 15. alkalommal hirdette meg a könyvtári szakma legátfogóbb, legtöbb intézményt és résztvevőt megmozgató rendezvénysorozatát, az Országos Könyvtári Napokat. Október 5-től 11-ig számtalan meglepetéssel, érdekes programmal várja az érdeklődőket – nem csak a beiratkozott olvasókat – a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár is.

Több mint 40 pályázat érkezett a gyerekek számára meghirdetett Olvasók királya / királynője pályázatra. A könyvtári „királykoronázás”, az ünnepélyes eredményhirdetés, valamint az ajándékok átadása – az Országos Könyvtári Napok záró rendezvényén, a Könyves Vasárnapon – október 11-én délután fél 2-kor kezdődik a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében (Görgey A. u. 11).

Kisfilm készült a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületének II. emeletén található helyismerei gyűjteményről. ITT láthatja.

Pages