Közös utazásra hívó képek

Nem térkép e táj címmel Pazár Éva miskolci művésztanár műveiből nyílik kiállítás március 9-én, csütörtökön délután fél 5-kor a miskolci Szabó Lőrinc Könyvtárban. 

Nem tudhatom…, így kezdte gyönyörű versét Radnóti Miklós – és azóta mindannyian tudjuk, hogy ha „nem térkép e táj”, akkor otthonunkról van szó. Hogyan lehet mégis ez a gondolat egy olyan tárlat címe, amelyen utazások által inspirált képek láthatók? Úgy, hogy az alkotó nemcsak „gépen szállt föléjük”, hanem igyekezett meg is érteni a tájat. Legyen szó egy kis abaúji faluról vagy mediterrán tengerpartokról. Pazár Éva miskolci művésztanár munkásságára a legnagyobb hatással, inspirációval – a mesterek mellett – az alkotócsoportok és az új élményeket, felfedezni való tájakat, hangulatokat nyújtó utazások voltak.


Több alkotóközösséghez is tartozik, a BAK (Borsodi Alkotók Köre) Egyesületnek titkára, a Diósgyőri Vasas Képzőművész Egyesületnek elnöke is. Alkotótáborok rendszeres résztvevőjeként fogalmazott így: „Varázsos nevű kis falvak a Zemplén vagy Borsod hegyei között, tavak, folyók partján, ahol néhány méteren belül több a megörökíteni és látni való, mint Miami tengerpartján…” Természetesen csodálattal szemléli a nagy formátumú mesterműveket, és művészként az alkotót is tiszteli a fenséges formákban – legyen az épp egy szikla vagy egy katedrális.
Ceruzával, tollal, krétával, ecsettel, rézkarccal vetette vászonra, papírra a látványt, és azt is, ami mögötte rejtőzik. Számos eddigi önálló kiállítása után most egy új gondolat mentén mutatja be korábbi és új alkotásait, és hívja útitársul a közönséget. A Nem térkép e táj című tárlatot március 9-én, csütörtökön délután fél 5-kor Szaniszlóné Kövesdi Judit akvarellista nyitja meg a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Szabó Lőrinc Könyvtárában.