Kamarazene a könyvtárban (is)

A Miskolci Kamarazenei Nyár 2014 megnyitóján az Egressy Béni születésének 200. és Lavotta János születésének 250. évfordulója tiszteletére – augusztus 25-én, hétfőn délután 5 órától a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvár központi épületében (Miskolc, Görgey A. u. 11.) – bemutatják az Egressy-vándorkiállítást, majd élőzenével és hangfelvételi ritkaságokkal illusztrált előadás hangzik el Egressy Béni életéről, munkásságáról, a Szózat megzenésítésének körülményeiről, Lavotta János pályafutásáról és a verbunkos muzsikáról.

Előadást tart: Sziklavári Károly zenetörténész, Dombóvári János, Lavotta-kutató. A műsorban közreműködik: Balázs Adrienne (zongora), Szabó Márta (hegedű), Forgács Péter (ének).
A Miskolci Kamarazenei Nyár 2014 szervezője Flach Antal csembalóművész rendszeresen tart zenés ismeretterjesztő előadásokat a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvárban.

A Miskolci Kamarazenei Nyár 2014 programja

Augusztus 25., hétfő 17 óra
II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár (Görgey A. u. 11.)

„Ragyognak tettei arany gyümölcs gyanánt”
Élőzenével és zenei ritkaságokkal illusztrált előadás az Egressy- és Lavotta évfordulók jegyében, az Egressy-vándorkiállítás bemutatása.

Augusztus 26., kedd 18 óra
Avasi műemlék református templom

„S a nemzet Isten képe lesz”
Az Egressy család története, lelkészi hagyományai. Elhangzanak Egressy vallásos alkotásai, nemzeti dalművei, valamint Egressy szövegkönyveire írt Erkel-operák zenés-imái.

Augusztus 27., szerda 17.30 és 18 óra
Herman Ottó Múzeum kiállítási épülete (Papszer 1.)

„Mert neked virulnod kell o hon”
Emléktábla-avatással egybekötött hangverseny a Szemere-szalonban, ahol Egressy zongoraművei és dalai hangzanak fel egy XIX. századi asztalzongorán kísérve.

Augusztus 28., csütörtök 18 óra
Almássy-kúria (Városház tér 13.)

„Minden pálya dicső, ha belőle hazádra derül fény”
Egressy itthon és Európában: Liszt, Brahms és Rubinstein virtuóz Egressy-parafrázisai, valamint a honfitársak emlékei és ábrándjai azok eredeti változatával együtt.

Augusztus 29., péntek 18 óra
Miskolci Galéria, Kondor-terem (Rákóczi u. 2., bejárat a Széchenyi utca felől)

„Nemes magyar tántzom!”
A verbunkos triász Bihari–Lavotta–Csermák, valamint a csárdáskirály Rózsavölgyi és városunk szülötte, Reményi Ede művészete élőzenén keresztül, Berzsenyi, Csokonai, Széchenyi és Petőfi verbunkos zenével és előadóikkal kapcsolatos emlékeit felidézve.

Augusztus 30., szombat 18 óra
Miskolci Nemzeti Színház, Kamaraszínház (Déryné u. 5.)

„Minden művészetek fején a korona: a mi művészetünk”
A színész, szövegkönyv fordító és író, népszínmű komponista és dalszerző, avagy a színházi mindenes Egressy portréja népszínmű részletek, valamint Petőfi költészetének és Déryné emlékiratainak felidézésével.

Támogatók: Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának Kulturális Osztálya, Budapesti Filharmonikus Hangversenybarátok Alapítványa, Miskolci Nemzeti Színház, Miskolci Szimfonikus Zenekar, Eszmék és Értékek Alapítvány, II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, Országos Széchényi Könyvtár, Ráday Levéltár, Hadtörténelmi Levéltár, Miskolc–Avasi Református Egyházközség, Miskolci Galéria, MIK Zrt., Zenetudományi Intézet, Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont, Miskolci Levéltár.