Évadnyitány a Bócz Sándor Operabarátok Klubjában

A miskolci Operabarátok Klubja – tisztelegve az idén elhunyt alapító emléke előtt – Bócz Sándor Operabarátok Klubjaként folytatja tovább működését. Ettől az évtől kezdve új helyen, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey A. u. 11.) tartják összejöveteleiket. Az első alkalommal, szeptember 5-én, pénteken délután 3 órától Erkel Ferenc Hunyadi László című operájának filmváltozatáról beszélgethetnek az érdeklődők. A bevezető előadást Fazekas György klubvezető tartja.

A 2014. január 28-án elhunyt Bócz Sándor Reményi Ede-díjas gordonkaművész, zenetörténész Miskolc zenei és kulturális életének jelentős személyisége volt. 1969-től élt és dolgozott a városban. Miután elvégezte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolát, a Miskolci Nemzeti Színház zenekarának tagja és a Miskolci Szimfonikus Zenekar kisegítője volt, majd 1974-től a városi művelődési osztály munkatársaként (előbb főelőadó, később csoportvezető, majd főtanácsos) szolgálta Miskolc kulturális életét. 1985-től folyamatosan tanított a város zeneiskoláiban, alap- és középfokú zeneművészeti oktatási intézményeiben, majd 1998-ban az Egressy Béni Zeneiskola igazgatója lett. Hivatali és pedagógiai munkája mellett rendszeresen publikált, népszerűsítette a város komolyzenei együtteseit, és az értő közönség felkészítését, a zeneirodalom népszerűsítését szolgálta az általa alapított Komolyzenei Hanglemezklub foglalkozásain.
Bócz Sándor hangfelvétel-gyűjteményének és szakmai tudásának köszönhetően a Bartók+… Operafesztivál programsorozatába 2002-ben bekerültek az operafilm-vetítések. A filmekhez kapcsolódó bevezetőket is ő tartotta. Az előadások népszerűségének köszönhetően 2008-ban megalakult az Operabarátok Klubja, és ekkortól már nemcsak a fesztivál idején, hanem egész évben találkoztak a műfaj kedvelői. Előbb a Miskolci Csodamalom Bábszínházban, majd a Szabó Lőrinc Könyvtárban tartották összejöveteleiket, de mivel a Zeneműtár a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében van, a klub vezetői úgy döntöttek, itt lesznek az összejövetelek. A klub neve – tisztelegve az alapító emléke előtt – 2014. február 7-étől Bócz Sándor Operabarátok Klubja. Az operákhoz kapcsolódó bevezetőket Fazekas György tartja. Az operaklub előadásainak látogatása ingyenes, a találkozókra minden operabarátot és érdeklődőt szeretettel várnak.


A 2014/15-ös évad tervezett programja
a Bócz Sándor Operabarátok Klubjában

2014. szeptember 5., péntek 15 óra
Erkel Ferenc: Hunyadi László

2014. október 3., péntek 15 óra
Verdi: A trubadúr

2014. november 7., péntek 15 óra
R. Strauss: Ariadné Naxoszban

2014. december 5., péntek 15 óra
Csajkovszkij: Anyegin

2015. január 2., péntek 15 óra
Puccini: Pillangókisasszony

2015. február 6., péntek 15 óra
Rossini: Hamupipőke

2015. március 6., péntek 15 óra
Puccini: Tosca

2015. április 3., péntek 15 óra
Mozart Figaró lakodalma

2015. május 8., péntek 15 óra
Donizetti: Lammermoori Lucia

2015. június 5., péntek 15 óra
Opera- és operettgála

A filmvetítéseket bevezeti: Fazekas György
Az operaklub előadásainak látogatása ingyenes, a találkozókra minden operabarátot és érdeklődőt szeretettel várnak.