Kulturális örökségünk: a Doleschall-kúria

Ebben az évben a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár is csatlakozik a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozathoz, és szeptember 20-án, szombaton bárki megismerheti a volt Doleschall-kúria történetét és bejárhatja a műemlék épületet.

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár két tagkönyvtára, a Lévay József Muzeális Könyvtár és a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár 1994-től működik a Mindszent tér 2. szám alatt található műemlék jellegű épületben. Levéltári források szerint az 1700-as években már állt a földszintes, barokk stílusban épült lakóház, mely a 19. században emeletet kapott, és megtoldották. A ház egykori tulajdonosa, „névadója” Doleschall Gábor (1813–1891) megyei főorvos, a 19. századi Miskolc jelentős közéleti alakja. A két könyvtár a volt Doleschall-kúria földszintjén, illetve emeletén működik.
Az épületvezetés során az érdeklődők megismerkedhetnek a Doleschall-kúria történetével, híres lakóival, az épületben található muzeális és idegennyelvi könyvtárak gyűjteményével, szolgáltatásaival. Az épületvezetések 13 és 17 óra között minden egész órakor indulnak.
Az épületvezetések időpontjai: 13, 14, 15, 16, 17 óra.
Kérjük, hogy részvételi szándékukat 2014. szeptember 19-ig jelezzék a levaykvt@gmail.com e-mail címen, vagy a 46/350-473 telefonszámon hétfőtől péntekig 9 és 17 óra között.