Szépen szólva: Ezt soha többé!

Ezt soha többé! címmel a Radnóti Miklós költő halálának 70. évfordulója emlékére és a holokauszt áldozatainak tiszteletére készült műsorát mutatja be a Szépen Szólva Irodalmi Kör november 13-án, csütörtökön délután fél 5-től a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Központi épületében (Miskolc, Görgey A. u. 11.)

A műsorban talán kevésbé ismert, vagy ritkábban hallott feljegyzéseket, verseket, élethelyzeteket dolgoztunk fel – kissé rendhagyó módon – generációs kooperációban. Az volt a szándékunk, hogy emlékezzünk Radnóti Miklós munkásságára, a 70 évvel ezelőtt történt tragédiára, és együtt gondolkodjunk arról, aminek soha többé nem szabad megtörténnie – fogalmazta meg Varga-Somogyi Istvánné, az Ezt soha többé! című műsor szerkesztője, az előadás rendezője.
A Szépen Szólva Irodalmi Körről megtudtuk, 2009-ben alakult, majd 2014-ben újjászerveződött irodalmat, zenét, éneket, színjátszást szerető önkéntes amatőrökből és alkalmanként profi vendégművészekből. A csoportban többféle korosztály képviselteti magát, a létszám 12–15 között mozog. Elsősorban a jeles napokhoz, évfordulókhoz kapcsolódó tematikus megemlékezéseket, illetve rendhagyó irodalomórákat tartanak, szerkesztett műsorokat adnak elő gyakran a „generációk együtt” kooperációban. Műsoraikban a társművészetek elemei is megjelennek: filmbetétek, videók, képmontázsok, zene, tánc…
A Szépen Szólva Irodalmi Köt hitvallását Molnár Éva írónőtől kölcsönözte: „mindannyian kaptunk valamilyen tehetséget az úti tarisznyánkba a hamuba sült pogácsa mellé. Más kérdés, hogy megpróbáljuk-e hasznát venni, másoknak is megmutatni, vagy inkább a pogácsára bukunk”.
Varga-Somogyi Istvánné szerint a kör ars poetikája nem is lehet más, mint az értékes gondolatok, hiteles üzenetek közvetítése az érdeklődők számára.