Kincsek a kalendáriumban

Szepesi Sándor szerkesztésében, a Mikom Miskolci Kommunikációs Kft. gondozásában megjelent a Miskolci Kalendárium 2015. Az alkalmi kiadványban a szokásos kalendáriumi témák mellett olvashatunk a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár kincseiről is.

Néhány cím a kalendárium város múltjával és jelenével foglalkozó fejezetéből: Miskolc városrészeinek történetéből; Két medencével nyit tavasszal a strand Tapolcán; Megérkeztek a gépek, startol a Takata; Csupa új Skoda a pályán; A magyar korona Miskolcon; Kenyeresek, perecesek, zsemlyesütők; „Memento Mozi"; A Vasgyári kolónia.
A Szellemidéző című összeállításban a város kulturális intézményeivel és hitéletével kapcsolatos írások kaptak helyet. Olvashatunk – többek között – a Búza téri görög katolikus templom, a zsinagóga, a Martin-kertvárosi római katolikus templom megújulásáról, a belvárosi evangélikus templom oltárképének rekonstrukciójáról, az új várkápolnáról, a színház sikereiről, és itt kapott helyet a könyvtárunk kincseiről szóló írás is.
A Kaleidoszkóp című összeállításban helyi érdekességekről, a városhoz kötődő nagyrendezvényekről, fesztiválokról olvashatunk, és több olyan művésszel, ismert személyiséggel is készült interjú, aki a kötődik Miskolchoz, itt született, itt tanult vagy egy ideig itt dolgozott. Megszólal például Vida Péter, Lukács Sándor színművész, Müller Péter Sziámi író, rendező, Gulyás István szerkesztő, Kamarás Máté musicalénekes.
Foglalkozik a kiadvány a város sportsikereivel, és több ötletet találunk a tartalmas szórakozáshoz, kikapcsolódáshoz.
Az irodalmi összeállítás érdessége Fecske Csaba József Attila-díjas költő verses naptárja és Csorba Piroska néhány miskolci limerickje. (Ezek mind bekerülnek a könyvtárba!)

Egy vers Fecske Csabától

December

Már reggel este van,
a csöndnek teste van,
a fájdalom meztelen,
egy hang egy lábnyom gazdáját keresi
a Szalakja-völgyben, messze lenn.
Tétován hullni kezd a hó,
megszületik az első hóember,
az első hasraes a jégen,
gyermekkoromra emlékezik a térdem.

 

Egy kincs a könyvtárból


A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Lévay József Muzeális Könyvtárában őrzött 99 darab antikva közül a legkorábbi kiadású, és az egyetlen ősnyomtatvány után a gyűjtemény legrégebbi nyomtatott könyve az 1504-ben Bázelben megjelent Secunda pars huius operis, continens psalterium cum postilla domini Hugonis cardinalis című kötet. A két hasábos szövegben több kézzel festett iniciálé is található, ezek közül az egyik legszebb ez a B betű. A kötetet 2013-ban a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával egyedileg restaurálták.