Móra Ferenc Miskolcon – múltidéző ünnep

Móra Ferenc író utolsó, 1933-as miskolci látogatása emlékére Móra-emléknapot rendez 2015. május 14-én, csütörtökön a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár. Az ünnepi program délelőtt 11 órakor kezdődik az avasi Móra Ferenc Könyvtárban (Klapka Gy. u. 2.), ahol a Móra Ferenc emlékét idéző rendhagyó irodalomórán részt vesz Vészits Andrea író, forgatókönyvíró, dramaturg, Móra Ferenc dédunokája is. Ezt követően – délután 1 órától – koszorúzási ünnepség lesz a Móra Ferenc emléktáblájánál a nagyavasi Móra-pincénél (Nagyavas, Középsor 648. sz.)

Móra Ferenc könyvei, írásai ma is népszerűek. A legtöbb gyerek első olvasmányélményei között ott van a Zengő ABC, a Csilicsali Csalavári Csalavér, a Kincskereső kisködmön, és ha felnőnek, biztos elolvassák Móra regényeit. A magyar irodalom kedvelői körében alapmű a Négy apának egy leánya, az Aranykoporsó és az Ének a búzamezőkről is.

A miskolciak különösen büszkék arra, hogy Móra Ferenc író, muzeológus gyakran járt itt. Előadásokat tartott a Lévay József Közművelődési Egyesületben, a Gazdakörben. Miskolci látogatásai alkalmával – itteni barátai meghívására – többször időzött az Avason. Az egykori borozgatások, beszélgetések emlékét visszaemlékezések, versek, levelek, fotók is megörökítették, és a ma Móra-pinceként ismert egykori Marjalaki-pincén elhelyezett emléktábla is azt hirdeti: „Itt volt utoljára gondtalan és boldog Móra Ferenc”.