Egy nő – férfiakról, nőkről, miértekről

Egy olvasónk hívta fel figyelmünket Valentini Zsuzsa könyveire, és kérte, ha lehet, hívjuk meg a könyvtárunkba a szerzőt egy író-olvasó találkozóra. Sikerült a kapcsolatfelvétel, szívesen jön hozzánk az író, hiszen Miskolcon eddig még nem volt kötetbemutatója, pedig az idei könyvhétre jelent meg a 11. kötete, az Egy férfi. Erről is beszélünk majd a szerzővel szeptember 22-én, kedden délután fél 5-től a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban (Miskolc, Görgey A. u. 11.).

Valentini Zsuzsa Egy férfi című könyvét V. Kulcsár Ildikó így ajánlotta a Nők Lapja június 3- számában.
„’Férfira és villamosra ne várj, jön a következő’, írja a szerző a sokak számára valószínűleg megbotránkoztatóan őszinte, de szellemesen szórakoztató és bölcs kötetében. Az ötvenkét rövid történet valamelyikében feltehetően mindenki – a tizenhat esztendős lány éppúgy, mint a hetvenéves hölgy – megtalálja a maga kapcsolatának rövid és velős jellemzését. Ami talán felnyitja a szemét, és vagy dolgozni kezd megtartásáért, vagy gyorsabban kimenekül az elviselhetetlenből. Valentini Zsuzsa már húsz évvel ezelőtt elhatározta, hogy megírja Esterházy Péter 1995-ben megjelent ’Egy nő’ című művének női párját: e könyvet. Valamennyiünknek érdemes elolvasni a karcsú kötetet, mert segítségével egy kicsit jobban megismerhetjük a férfiakat és nem adjuk fel.”
Valentini Zsuzsa – mint Amacziné Bíró Zsuzsa – több pedagógiai témájú, elsősorban az irodalomtanítással kapcsolatos könyvet írt, de sorra jelennek meg regényei, novellái.
Bemutatkozásként így írt életéről blogján 2014. január 29-én:
„Sajnos régen, 1945-ben születtem, de egyáltalán nem érzem a koromat. Végigdolgoztam tanárként az életemet – rengeteg élménnyel, sikerrel, vesződéssel. Közben nem lettem hűtlen tudományos ambícióimhoz sem, egyetemi doktori vizsgát tettem. Disszertációm Radnóti Miklós költészetéről szólt, részletek nyomtatásban is megjelentek belőle. Később több szakcikket és tankönyvet írtam. (Ez utóbbiakat társszerzővel.) De nem lettem hűtlen gyermekkori vágyamhoz, a szépíráshoz sem. Novellákkal kezdtem, kisregényekkel folytattam az írói pályát. Ma már tudom, hogy műfajilag ezek állnak legközelebb hozzám.
A napokban kezdtem el tizedik könyvem írását. Évtizedekkel ezelőtti elhatározásom érett írói tetté. A halálhoz vezető útról akarok írni, de korántsem szomorúan, hanem majdnem vidáman és humánusan. Rájöttem, ezt addig kell megtennem, amíg nem vagyok ’helyzetben’, amíg minden a lelkemben és tudatomban zajlik. Milyen metaforával dolgozom, egyelőre nem árulom el. Szép és érdekes munka, azt már érzékelem.
Várom nagy szeretettel mindazok bejegyzéseit, akik szintén ’halálszakértők’, s érdekli őket a téma. Egyébként ezen kívül még a szerelem és szellem ismerőjének, ’szakértőjének’ vallom magam."
Valentini Zsuzsa korábbi kötetei: Fog-ságom naplója (1998); Gyerek – kór (1999); Rákfogyatkozás (2000); Nekünk már csengettek! (2001); Miért? (2002) Lábad nyomába ha lépnék (2003) Borregény (2008) Ilyen vagy, Amerika? (2009), Halálhinta (2014)